Haber / Türk Milletvekilleri Abhaz Dışişleri Ziyaretinde Doğrudan Ulaşımı Konuştu
13:11 9 June 2014

7 Haziran tarihinde Abhaz Dışişleri Bakanlığı’nda aralarında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AKP Milletvekilleri Ali İhsan Yavuz ve Hasan Ali Çelik, MHP Milletvekili Münir Kutluata, CHP Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Günay Güneş, Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş (Bganba) ve Sakarya Kafkas Kültür Derneği Başkanı Orhan Sarı’nın da bulunduğu heyet ile Dışişleri Bakanı Viyaçeslav Çirikba arasında bir görüşme gerçekleştirildi.

Çirikba konuyla ilgili olarak, “İlk defa Türkiye’den yüksek düzeyde temsilcilerin olduğu bir heyet Abhazya’yı ziyaret ediyor. Dün itibariyle dostça ilişkilerin kurulması ile ilgili ilk adımlar atıldı. Abhazya Devlet Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi arasında yapılan anlaşmanın yanı sıra Sakarya Ticaret Odası ile Abhazya Ticaret Odası arasında da bir protokol anlaşması imzalandı” açıklamasında bulundu. Kültürel ve siyasi alanlardaki işbirliğinin gelişmesi hakkındaki beklentileriyle ilgili ise V.Çirikba şu sözlere yer verdi: “Aramızdaki bu dostluğa sebep olan pek çok faktör bulunmaktadır. Sayıları bir hayli çok olan Abhaz ve Çerkes diasporası ülkelerimiz arasında yaşayan, canlı birer köprü rolündedir. Mevcut Rus-Türk ilişkilerinin olumlu arka planı ile beraber Avrasya bütünleşme süreci de belirgin bir etkiye sahiptir. Aramızdaki ilişkilerde dinamik bir biçimde gelişen kardeş şehir anlaşmaları da önemli bir rol üstlenmektedir.”

Görüşmede gündeme getirilen Abhazya ve Türkiye arasında doğrudan yolcu seferlerinin başlatılması sorunu Türk delegasyonundaki temsilcilerin dikkatini çekti. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün bu konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde belirtti: “Bizler de Soçi’den transit olarak gelerek yaşanan zorluğu tecrübe ettik. Elbette Abhazya ve Türkiye vatandaşlarının doğrudan bir iletişime sahip olması gerekmekte. Türkiye ve Abhazya arasındaki gidiş gelişlerde doğrudan ulaşım hakkı en etkili ve uygun olan yollarla, yani doğrudan deniz ulaşımıyla, sağlanabilmelidir. Konu yetkili kurumlarca gündeme getirilecektir”

Görüşmede ayrıca Türkiye’nin Abhazya’nın pasaport ve belgelerini tanıması konusuna değinildi. Bakan, “Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’taki durumuna benzer bir duruma sahibiz, Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya, ABD ve diğer ülkeler vizelerini, Cumhuriyeti tanımamasına rağmen bu ülkenin vatandaşlarının pasaportlarına vermektedir. Elbette Abhazya’nın Türkiye tarafından tanınmasını konuşmak için henüz çok erken, ancak uluslararası hukuk ülkelerin bağımsızlığının hukuki olarak tanınmadığı durumlarda dahi pasaportlarının tanınmasının önüne engel koymamakta” sözleriyle konuyu açıkladı.

Eğitim ve kültür alanlarındaki işbirliğinin güçlendirilmesiyle ilgili konular da tartışıldı. Sakarya Kafkas Kültür Derneği Başkanı, Dışişleri Bakanı’na Türkiye’deki Abhaz-Adige ortak faaliyetlerinden ve Sakarya halkından Abhazya’nın Bağımsızlık Savaşı’na katılmış olan kişilerden bahsetti. Kafkas Kültür Derneği Başkanı Orhan Sarı sözlerine şu şekilde devam etti: “Kültür derneğimizin pek çok üyesi, Türkiye’de yaşayan Abhazlar, Çerkezler, Çeçenler ve diğer Kafkas halkları, Abhazya’yı bağımsızlık savaşında destekledi ve şimdi de bağımsızlığını güçlendirme ve daha geniş bir uluslararası tanınmaya sahip olması konularında da çalışmaya hazırlar”

Dışişleri Bakanı Viyaçeslav Çirikba ve görüşmedeki tüm katılımcılar, CHP Milletvekili Engin Özkoç’a Türkiye’den gelen bu heyetin organize edilmesindeki inisiyatifi nedeniyle teşekkürlerini sundular.

Bu sözlerin arından ise Engin Özkoç (Papba) söz alarak; “Buna karşılık olarak, ben de buradaki TBMM üyelerinin bu ülkedeki güçlükleri tarafsız bir biçimde değerlendirmelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Son günlerdeki mevcut gelişmeler ziyaretimize engel olmadı. Her ülkede zaman zaman geçiş dönemleri yaşanmaktadır ve bizlerde Abhazya’daki bu geçiş döneminin Abhaz halkına ciddi bir rahatsızlık vermeden sürdüğünü görmekten çok mutluyuz” şeklinde konuştu.

Katılımcılar Abhazya Cumhuriyeti’nin ulusal bağımsızlığı ve uluslararası tanınmayı hedefleyen siyasi hedeflerine olan desteklerini ifade ettiler. Görüşmede ayrıca karşılıklı işbirliği, kültürel, insani ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ile ilgili olarak geniş çaplı istişarelerde bulunuldu.

Kaynak: Abhazya Dışişleri Bakanlığı

http://altinpost.org/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar