Haber / www.anadilimiogreniyorum.com
14:37 3 June 2014

IKKD Genç (İstanbul Kafkas Kültür Derneği Genç) grubu seçmeli anadil eğitimi konusunda farkındalık oluşturmak amaçlı bir web sitesi hazırladı. Adigece ve Abazaca’nın seçmeli dersler arasında tercih edilmesi için ailelere çağrı videolarının bulunduğu www.anadilimiogreniyorum.com adresinde birde başvuru formu bulunuyor. Web sitesinde proje hakkında yapılan açıklama şu şekilde;

2012-2013 Eğitim ve Öğretim yılıyla birlikte ilköğretim okullarında seçmeli olarak verilecek olan Yaşayan Diller ve Lehçeler dersinde Adigece ve Abazaca eğitiminin de önü açıldı. İlgili kanun metninin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla ilk yıl sadece 5.sınıflara yönelik ders açılabilirken, içerisinde bulunduğumuz eğitim ve öğretim yılında 6.sınıflarda bu sürece dahil oldu. 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılında ise ise 7.sınıflar da dahil olacak. Dersler sonucunda başarı değerlendirme amaçlı herhangi bir not verme yada derecelendirme işlemi bulunmuyor.

Düzenleme ile birlikte Kürtçe ve Lazca dillerinin de öğretimine olanak sağlanıyor. Türkiye genelinde bu dillerde çok sayıda başvuru olurken Adigece ve Abazaca öğretimine ilişkin başvuru sayısı oldukça az sayıda kaldı. İki yıl süresince Düzce, Tokat, ve Kayseri illerinde açılan Adigece sınıfları bulunmasına rağmen bir kısmı yeterince başvuru olmaması nedeniyle devam edemedi. Abazaca sınıf ise maalesef açılamadı. Eğitime devam eden sınıflar öğretmenlerinin yoğun çabaları sayesinde ayakta durabiliyor.

Getirilen düzenlemeyi Türkiye’de hala yaşayabilen dillerin ve dolayısıyla etnik kimliklerin yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından önemli bir adım olarak görmekle birlikte, sınıf açılabilmesi için getirilen öğrenci sayısı limitini, sınıflarda anadil dersi verebilecek öğretmenler için öne sürülen şartları ve birçok okulda yöneticilerin ayak sürüyen tavırlarını asla kabul etmiyoruz.

Türkiye Diasporası’nda nüfusumuzun milyonlarla ifade ediliyor olmasına karşın, yok olmaya yüz tutmuş olan Çerkes Kimliği için verilen mücadeleye omuz veren insanımız bu sayının bir hayli altında.İKKD Genç olarak anavatanın yanısıra Ubıhça’nın kaybolduğu bu topraklarda, verilen var olma mücadelesinde dilin öneminin farkındayız ve genç nesillerin kimlik oluşumunda seçmeli anadil eğitimini bir fırsat olarak değerlendiriyoruz.

Her ne kadar MEB’in zorlaştırıcı uygulamalarını engel olarak görsekte, bu konuda diaspora olarak görevin ilk olarak bizlere düştüğünü düşünüyoruz.

İlköğretim 5.6.ve 7.sınıflarda öğrencisi bulunan tüm velilerimizi sınıf açılıp açılmama ihtimalini gözetmeksizin seçmeli ders olarak Adigece veya Abazacayı seçerek anadillerine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Sesimizi duyan tüm öğrenci kardeşlerimize de esas yükün onlarda olduğunu bildiğimizi ve bu yükü üstlenmelerinde elimizden geleni yapacağımızı bildiriyoruz.

Yorumlar (1)
  1. Mevlüt Atalay on said:

    Тэгугъуэ тинеуш нэфынэ хъунъу. Ташэгугъу тишIэблъэмэ, тэ тигулъытэ зынэмысыгъэ лъэпкъ шIэжъ амалышIэхэр къагупшъысынэу. ШIэныгъэм рыгъуазэхзэ адыгэ Дунаер къагъэунэфышт. Шъопсэу сишъауэхэр, си дахэхэр!

HABER / En Çok Okunanlar