Haber / Abhazya’da Yaşananlar…
12:46 Bugün

Abhazya’da 27 Mayıs’da Başkent Sohum’da başlayan Muhalefet Mitingi yaklaşık 10.000 kişinin katıldığı kitlesel bir gösteriye dönüşmüş durumda. Cumhurbaşkanı’nın istifasını isteyen göstericilerden yaklaşık 30 kişi başkanlık sarayına girerken muhalefet liderleri Cumhurbaşkanı Ankup ile görüştü. Yapılan görüşmeden tatmin olmayan muhalif gruplar eylemlerini sürdürüyor. Olayları başından beri takip eden abhazyam.com adresinden derlediğimiz haberler şu şekilde;

Muhalefet Mitingi

27.05.2014

Abhazya Cumhuriyeti Başşehri Suhum’da siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları tarafından ulusal anlamda bir miting düzenlendi. Alınan bilgilere göre mitinge 10.000’den fazla kişi katıldı. Mitinge Abhazya muhalefetinin çağrısı ile toplananlar, hükümetin uygulamalarına karşı toplumun çoğunluğunun görüşlerini belirttiklerini açıkladılar.

Miting de konuşma yapanlar, Devlet Başkanı, Hükümet, Baş Savcı ve Abhazya’nın doğu bölgesinde bulunan üç bölge valisinin (Gal, Tkvarchal ve Oçamçıra valileri) istifa etmeleri gerektiğini söylediler.

Mitinge, siyasi muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, köy yaşlıları, muhalefet milletvekilleri katıldılar. Mitingin açılış konuşmasını Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazileri Birliği “Aruaa” «Аруаа» Başkanı Vitaliy Gabnia yaptı.

Kaynak: http://apsny.ru/news/index.php?ID=9767

………………………………

Sohum’da Olaylar

27.05.2014

ALEKSANDR ANKVAB, SUHUM’DA HÜKÜMET, BAŞ SAVCI, GAL VE TKVARCHAL VALİLERİNİN İSTİFASINI KABUL ETTİ.

Bugün Suhum’da düzenlenen miting sonrasında, göstericiler devlet başkanlığı binasısaldırdılar, saldırı sonrasında Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab, muhalefet yetkilileri ile görüşmesinde bakanlar kurulu, başsavcı ve iki şehir valisinin görevden alınmalarını kabul ettiğini söyledi. Muhalefet yetkilileri, kendisine de istifa etmesi gerektiğini önerdiler.

Devlet Başkanlığı binasına saldırıda bulunanlar binayı kuşattılar ve hasar oluşturdular, daha sonra devlet başkanı binayı terk etti. Onun arkasından muhalefette binayı terk etti. Devlet Güvenlik konseyi Sekreteri Nugzar Aşuba, yaptığı açıklamada, şu an için her türlü çabanın gösterilerek konuların barış ortamı içerisinde çözülmesi gerektiği açıklamasında bulundu.

Eski Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoiti, Aleksandr Ankvab ve muhalefet arasında arabuluculuk yapma çağrısında bulunarak “Önemli olan sorunun barış içerisinde çözülmüş olmasıdır. Benim yakın dostum Sergey Bagapş’ın devlet başkanlığına seçildiği dönemde de bizler sorunu dostça çözmüştük, şimdi de arabuluculuk yapmaya hazırım” dedi.

Aleksandr Ankvab ve rakibini arabuluculuk Güney Osetya Eduard Kokoiti eski Cumhurbaşkanı önerdi. “. Önemlisi, tüm konular Benim yakın arkadaşım Abhazya Sergei Bagapş merhum Cumhurbaşkanı oldu barışçıl çözüldü, ve bizim dostluk ve bunun bellek adına, ben bir arabulucu olmaya hazırım,” – dedi.

Kaynak: http://www.vesti.ru/doc.html?id=1625552

……………………………

Sohum Sakinleşti

27.05.2014

ALEKSANDR ANKVAB, MUHALEFET TEMSİLCİLERİ İLE GÖRÜŞTÜ, BAŞBAKANIIN İSTİFA TALEBİNİ REDDETTİ.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Bilgilendirme Bölümü tarafından yapılan açıklamaya göre, bugün Suhum’da düzenlenen miting katılımcıları, devlet başkanlığı, başbakanlık ve parlamento binalarını kuşattılar.

Muhalefet üyeleri binayı çevrelediler ve içeriye girmek istediler. Devlet Başkanı, muhalefet temsilcileri ile devlet başkanlığında toplantı düzenledi.

Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab tarafından düzenlenen toplantıya, onunla birlikte, Başbakan Leonid Lakerbaya, Devlet Güvenlik Konseyi Sekreteri Nugzar Aşuba, Savunma Bakanı Mirab Kişmariya, bakanlar kurulu üyeleri ve ayrıca devlet başkanına destek olanlarda katıldı.

Muhalefet temsilcileri, devlet başkanının istifasını istediler. Daha sonra, bu durumdan çıkış için atılacak olan diğer adımlar görüşüldü. Toplantıda bir fikir birliğine varıldığı görüldü, ancak herhangi bir karar alınmadı, muhalefet temsilcileri toplantıyı terk ettiler. Protestocular, devlet başkanlığı binasına girmeyi denediler.

Devlet Sivil koruma Birliği, diğer özel savunma birliği ve Devlet Başkanlığı korumaları ile Devlet Başkanına destek verenler tarafından bu girişim engellendi.

Olay sırasında herhangi bir silahlı eylem yaşanmadı.

Başbakan’ın istifa kararı alınmadı.

Kaynak: http://apsnypress.info/news/12046.html

……………………………….

Lyhnı’da Toplanma Çağrısı

28.05.2014

ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET GÜVENLİK KONSEYİ SEKRETERİ NUGZAR AŞUBA “BUGÜN YAŞANANLAR DARBE GİRİŞİMİDİR” DEDİ.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Binası çevresinde devlet başkanının istifasını isteyenler ile devlet başkanına destek verenler karşılıklı olarak bekliyorlar.

Muhalefet lideri Khadjimba, muhalefetin ülke yönetimini geçici olarak devraldığını söyledi. Ancak o tüm sorunlar, daha çözülmediği için taraftarlarının meydanı terk etmemesini belirtti.

Aynı anda Devlet Başkanlığı tarafından “Devlet Başkanlığı olarak devlet ve ülke yönetimi kontrol altında bulunmaktadır. Bazı basın yayın organlarında yayınlanan başbakan, bakanlar kurulu, başsavcı ve iki şehir valisinin görevden alındığı biçimindeki haberler asılsızdır” açıklaması yapıldı.

Devlet Başkanlığı Bilgilendirme Bölümü açıklamasında “Muhalefet temsilcileri, devlet başkanının istifasını istediler. Daha sonra, bu durumdan çıkış için atılacak olan diğer adımlar görüşüldü. Toplantıda bir fikir birliğine varıldığı görüldü, ancak herhangi bir karar alınmadı, muhalefet temsilcileri toplantıyı terk ettiler. Protestocular, devlet başkanlığı binasına girmeyi denediler” bilgisine yer verildi.

Abhazya Devlet Güvenlik konseyi Sekreteri Nugzar Aşuba, bugün yaşanan olayı darbe girişimi olarak nitelendirdi.

Devlet Başkanı taraftarları, yapmış oldukları açıklama da, devlet başkanı yönetimini destekleyenler ve anayasal düzene karşı eylemde bulunanlara karşı çıkanları buluşmaya çağırdılar, ancak başşehrin meydanlarında değil, Abhazları için her zaman tarihi kaderini belirleyen kararların alındığı Lyhnı meydanında “Лыхнашта” toplanmaya çağırdılar.

Cumhurbaşkanı destekçileri, sırayla, tüm mevcut hükümete destek olanlar ve insanların toplama tutmak için herhangi anayasaya aykırı eylemleri karşı değil, metropol alanlarından biri, ve her Abhaz halkı için bir kader karar alır tarihsel glade Lyhnashta üzerinde çağırdı.

Kaynak: http://apsnypress.info/news/12048.html

……………………………

Parlamento Toplanıyor

28.05.2014

Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu, Abhazya Cumhuriyeti’nde yaşanan son gelişmeler nedeni ile ilgili olarak 28 Mayıs 2014 Tarihinde acil olarak toplanma kararı aldı.

Parlamento Başkanı Valery Bganba tarafından yapılan açıklamaya göre, Abhazya Parlamentosu, ülkede yaşanan son olayları görüşmek üzere 28 Mayıs Çarşamba günü MSİ: 11.00’da toplanma kararı aldı.

Kaynak: http://apsnypress.info/news/12049.html

……………………………..

Abhazya Silahlı Güçleri Açıklaması

28.05.2014

ABHAZYA CUMHURİYETİ SİLAHLI KUVVETLERİ VE EMNİYET GÜÇLERİ ORTAK AÇIKLAMASI “SEÇİMLE GELEN DEVLET BAŞKANI VE ANAYASAYA BAĞLIYIZ”

Abhazya Cumhuriyeti Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı tarafından ortak açıklama yayınlandı.

“Bizler, Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Güçleri olarak, ülke içerisindeki olaylar nedeni ile ilgili olarak endişe duymaktayız. Silahlı güçleri olarak siyaset dışında bulunmaktayız, ancak kategorik olarak anayasa dışı yöntemlerle ülke içerisinde iktidar değiştirme yöntemlerini kabul edilemez olarak görüyoruz. Onun bu tür yöntemlerle değiştirilmesi devlet için felakete varacak sonuçlara yol açabilir. Ülke içerisindeki bütün güçleri, anayasal sistem içerisinde ki yasalara göre hareket etme çağrısında bulunuyoruz. Bizler, ülkenin demokratik seçim sistemi ile seçilmiş olan devlet başkanını destekliyoruz.”

Abhazya Cumhuriyeti Anayasası uyarınca, sadece yasal işlem tüm güçlerini çağırıyorum. Biz ülkenin demokratik yollarla seçilmiş başkanı destekliyoruz. ”

Abhazya Cumhuriyeti Savunma Bakanı Mirab Kişmariya, İçişleri Bakanı Otar Hetsiya, Abhazya İstihbarat Güçleri başkanı Aslan Bjaniya, Abhazya Devleti Sivil Korum Birimi Başkanı Andrei Bobua, Abhazya Cumhuriyeti Özel Koruma Komutanlığı Başkanı Raul Lolua.

Kaynak: http://apsnypress.info/news/12050.html

http://www.abhazyam.com/

 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar