Haber / Ukrayna’nın yeni lideri:”Somali’ye dönmeyeceğiz, Kırım yeniden bizim olacak”
17:18 Bugün

Ukrayna’da önceki gün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 50’sinden fazlasını alarak ilk turda başkan seçilen Pyotr Poroşenko, ilk açıklamasında ülkenin doğusunda “bağımsızlık” mücadelesi veren Rusya yanlısı milislere sert çıktı.

Ajansların bildirdiğine göre, Ukrayna’nın Rusya sınırındaki bölgelerinde orduya karşı silahlı mücadele veren milisleri “terörist” olarak tanımlayan Poroşenko, “Onlar için önemli olan federasyon kurmak ya da Rus dili değil. Donbass’ı, silahların hüküm sürdüğü Somali’ye dönüştürmek istiyorlar. Buna hiçbir zaman izin vermeyeceğim” dedi. Kırım’ın yeniden Rusya’ya bağlanacağı vaadinde de bulunan Poroşenko, bu konuda Rusya’ya dava açma sözü verdi.

Resmen devlet başkanı seçilmesinin ardından ilk olarak ülkenin doğu bölgelerine gideceğini belirten Poroşenko, ülkedeki krizin çözümünün Rusya’nın katılımı olmadan mümkün olmayacağının ve Moskova ile diyalog kuracağının da altını çizdi.

Rusya: “Ukrayna ile diyaloğa hazırız, ama Kırım’ı geri vermeyeceğiz” 

Ukrayna’daki devlet başkanlığı seçimlerinin sonuçları ile ilgili Rusya’dan ilk açıklamalar geldi. Başkan Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov, Moskova’nın “Ukrayna halkının seçimine saygı duyduğunu” söyledi.

Rus ajanslarının bildirdiğine göre, Ukrayna seçimlerini yorumlayan Peskov, Putin’in daha önceki açıklamasını hatırlatarak, Moskova’nın Ukrayna seçimlerinin sonucuna saygı duyacağının altını çizdi. Poroşenko’nun, Kırım’ın Rusya’ya bağlanacağı yönündeki açıklamasına da değinen Peskov, “Kırım, Rusya Federasyonu’nun bir bölgesi. Dolayısıyla Ukrayna’ya bağlanması söz konusu olamaz” dedi.

Kremlin İdari İşler Müdürü Sergey Lavrov da, Rusya’nın, Ukrayna’nın Kırım ile ilgili açacağı davaya karşılık vermeye hazırlandığını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Rusya’nın Ukrayna’nın yeni yönetimi ile diyalog kurmaya hazır olduğunu kaydetti.

turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar