Haber / Altın Palmiye Kış Uykusu’na
0:13 26 May 2014

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın filmi, Cannes Film Festivali’ndeki en büyük ödüle uzandı. Ceylan, Altın Palmiye’yi Türkiye’de son bir yılda hayatını kaybeden gençlere adadı.

67. Cannes Film Festivali’nde en iyi film ödülü Türkiye’ye gitti. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın filmi Kış Uykusu, jüri tarafından en iyi yapım seçildi.

Ödülünü Uma Thurman ve Quentin Tarantino’nun elinden alan usta yönetmen, “Bu benim için büyük bir sürpriz, beklemiyordum. Ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Türk sinemasının 100. yılını kutluyoruz, bu da çok güzel bir tesadüf. Bu ödülü, Türkiye’nin genç insanlarına ve geçtiğimiz bir yıl boyunca hayatını kaybedenlere” adıyorum dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül telgraf göndererek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise telefonla arayarak Nuri Bilge Ceylan’ı başarısından dolayı kutladı.

Kış Uykusu, festivaldeki ilk ödülünü cuma günü sinema eleştirmenlerinden almıştı.

Başrolünde Haluk Bilginer’in oynadığı filmde, Kapadokya’da inzivaya çekilen eski bir tiyatro oyuncusu olan Aydın’ın kendisiyle hesaplaşması anlatılıyor.

Kış Uykusu’nun öne çıkan diğer oyuncuları; Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Serhat Mustafa Kılıç, Tamer Levent, Nejat İşler ve Nadir Sarıbacak.

Altın Palmiye, daha önce bir kez Türkiye’ye gelmişti. 1982 yılında Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı, Şerif Gören’in yönetmenliği yaptığı ‘Yol’ filmi, Yunan yönetmen Costa-Gavras’ın ‘Kayıp’ filmiyle büyük ödülü paylaşmıştı.

Ceylan’ın Cannes yolculuğu

Sinemaya başlamadan önce fotoğraf sanatçılığı yapan Nuri Bilge Ceylan, ilk filmlerinde taşra hayatını işledi. Kısa filmi Koza’dan sonra Kasaba’yı çekti. İlk renkli filmi Mayıs Sıkıntısı’ydı.

2003 yılında Uzak filmiyle Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödülü kazandı. Uzak’ın başrollerinde yer alan Mehmet Emin Toprak ve Muzaffer Özdemir, festivalde en iyi erkek oyuncu seçildi.

Ceylan, 2006 yılında yine Cannes’daydı. İklimler ile Jüri Büyük Ödülü’ne uzandı.

Üç Maymun filmi ile En İyi Yönetmen seçildiğinde ise, yıl 2008’di.

Festivalin 2011 yılındaki Büyük Ödülü, yine bir Nuri Bilge Ceylan filmine gitti. Kamerasını yeniden taşraya çeviren yönetmenin filminin ismi, ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ydı.

Festivalin diğer ödülleri

67. Cannes Film Festivali’nde diğer büyük ödüllerin dağılımı ise şöyle oldu:

En iyi yönetmen: ‘Foxcatche’ filmiyle Bennett Miller.

En İyi Kadın Oyuncu: ‘Maps to the Stars’ filmindeki rolüyle Julianne Moore.

En İyi Erkek Oyuncu: ‘Mr. Turner’ filmindeki rolüyle Timothy Spall.

En iyi Senaryo: ‘Leviathan’ filmiyle Andre Zvyagintsev ve Oleg Negin.

Jüri Özel Ödülü: ‘Moomy’ filmiyle Xavier Dolan ve ‘Goodbye to Language’ filmiyle Jean Luc Godard.

Nuri Bilge Ceylan’ın şifreleri

Son filmi ‘Kış Uykusu’yla sinema dünyasının en prestijli ödülü Altın Palmiye’yi kazanan Nuri Bilge Ceylan’ı ne kadar tanıyoruz? Büyük yönetmen, 1997 yılında Radikal gazetesinden Güldal Kızıldemir’e verdiği söyleşide, Himalya eteklerinde hayatın anlamını bulma yolculuklarından Londra’daki bulaşıkçılık ve market hırsızlığı günlerine her şeyi tüm açıklığıyla anlatmıştı. İşte o efsane söyleşi…

http://www.radikal.com.tr/hayat/nuri_bilge_ceylanin_sifreleri-1193791

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar