Haber / 21 Mayis Çerkes Sürgün ve Soykırımı Anma Yürüyüşü Eskişehir’de Yapıldı.
15:49 24 May 2014

Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Çerkes Soykırımı’nın 150. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlediği Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nı anma yürüyüşü geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

21 Mayıs Çarşamba günü saat 18.30’da dernek binasından başlayan yürüyüş Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın 150. Yılı Sempozyumu’nun düzenlendiği Odunpazarı/Kurşunlu Külliyesi’nde son buldu. Yaklaşık 3km’lik yürüyüş güzargahı Adige, Abhaz ve 11 Mayıs 1918’de kurulan Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin bayraklarını taşıyan 300’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Gürcistan’ın 1991’de Abhazya’yı işgalinde savaşa Eskişehir’den katılan ve şehit olan Abağba Bahadır için 1993 yılında gerçekleştirilen yürüyüşün ardından 22 yıl sonra Eskişhirli Çerkesler ilk defa bir yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşe Çerkeslerin yanı sıra yine Rusya tarafından uygulanan sürgün ve soykırımlara maruz kalan Karaçaylar ve Tatarlar da katıldı.

Yürüyüşün sonrasında düzenlenen, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Nadir Suğur’un yönettiği sempozyumda Araştırmacı Sefer Berzeg Rus-Kafkas Savaşlarından Çerkes Soykırımı’na kadar gelen süreci, Kafdav Başkanı Muhittin Ünal sürgün sonrası Çerkeslerin Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Osmanlı Devleti ve Türkiye ile kurdukları ilişki ve oynadıkları rol, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yar.Doç.Dr. Gökhan Güneysu Uluslararsı İlişkiler Bağlamında Çerkes Soykırımı, Sosyoloji Bölümü’nden Doç Dr. Emre Gökalp Kimlikler ve Çerkes Kimliği, Hukuk Fakültesi’nden Yar.Doç.Dr. Uğur Kara Anayasa’da Vatandaşlık tanımı ve Kimlikler başlıkları altında birer konuşma gerçekleştirdiler.

Yaklaşık 2.5 saat süren sempozyum soru-cevap kısmı ile sona erdi.

 

 

 

 

Haber metni ve Fotoğraflar: Caner Yelbaşı

gusips.net

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar