Haber / HDP ve HDK’li gençler Çerkes Soykırımı’nı andı
13:12 23 May 2014

HDP – HDK İstanbul Gençlik Meclisi, Çerkes soykırımının 150. yıldönümünde Çerkesya halkının 19. yüzyılda yaşadığı büyük trajedide yaşamını yitirenleri anmak amacıyla Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı. “Çerkes soykırımını unutmayacağız” pankartı açan gençler, açtıkları “Polis terörüne son” pankartı ile de Okmeydanı’nda Berkin Elvan için eylem yapan öğrencilere dönük saldırı sırasında polisin açtığı ateş sonucu boynundan vurulan Uğur Kurt’un durumuna dikkat çekerek polis şiddetine tepki gösterdi.

HDP ve Çerkesya bayrakları taşıyan grup adına ilk açıklamayı HDK Halklar ve İnançlar Komisyonu üyesi Cemal Demirok yaptı. Demirok konuşmasında, Soma’da yaşamını yitiren maden işçilerini andı ve yakınlarına başsağlığı diledi. Çerkes halkının yaşadığı soykırım nedeniyle dünyanın dört bir yanına dağıldığını söyleyen Demirok, sadece Türkiye’de 6 milyon Çerkes’in yaşadığını belirtti ve Çerkeslerin artık anadillerini konuşamadıklarını ve kültürlerini yaşayamadıklarını söyledi.

HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’e TBMM’ye sunduğu “Çerkes Soykırımının Tanınması” önergesi için teşekkür eden Demirok, “Ezilen, sömürülen, asimile edilen, sürgüne ve soykırıma maruz kalan tüm halkların dayanışma vakti gelmiştir” dedi. Türkiye’de yaşayan halkları bir arada buluşturan HDP içinde Çerkes halkının yaşadığı sürgün ve soykırımı anlatmaya devam edeceklerini söyleyen Demirok, “İntikam değil, adalet istiyoruz. Türkiye’deki ve dünyadaki demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren, ezilen tüm halkların yanındaydık, bundan sonra da yanında olacağımızı kamuoyuna deklare ediyoruz” dedi.

HDK Gençlik Meclisi adına ise Nazlı Çelik açıklama yaptı. Soykırım nedeniyle Türkiye’ye gelen Çerkesler üzerinde hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet döneminde asimilasyon politikalarının uygulandığını söyleyen Çelik, “Çerkes Ethem’e hain damgası vurulması, 1922 yılı Aralık ayında başlayan Gönen-Manyas’taki Çerkes köylerinin doğuya sürgünü, köylerde yürütülen ‘Yurttaş Türkçe konuş’ faaliyetleri, ‘Katıksız Türkçe soyadı’ kanunu gibi inkar ve asimilasyon politikalar, Çerkeslerin soykırım acısını katmerleştirdi” dedi.

AKP Hükümeti’nin de Çerkeslerin demokratik haklarını tanımamakta ısrar etiğini, Çerkes halkının taleplerini görmezden geldiğini söyleyen Nazlı Çelik, HDP olarak taleplerini sıraladı:

– Çerkes kimliğinin ve kültürünün yaşatılmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması,

– Anadilinde eğitim hakkının sağlanması, üniversitelerde akademik programların açılması,

– Çerkesçe TV ve radyo yayın hakkının sağlanması,

– Çerkes köylerine eski isimlerinin verilmesi, çocuklara Çerkes dilinde isimlerin konulabilmesi,

– Çerkesleri hain olarak anlatan veya Çerkeslerin varlığını inkar eden tüm ırkçı ifadelerin ders kitaplarından ayıklanması.

Katliamcı devletlerin, kırımlarına ve halklara karşı saldırılarına devam ettiğini söyleyen Çelik, Gezi direnişinde yaşamlarını yitirenleri, Soma katliamında ölen işçileri de unutmadıklarını belirtti. Nazlı Çelik, konuşmasının sonunda Okmeydanı’nda polis tarafından silahla yaralanan Uğur Kurt’un sağlık durumu ile ilgili bilgi verdi. Çelik, “Uğur Kurt için mücadelemiz devam edecek. Gençlik mücadelesiyle soykırımların, halklara dönük saldırıların, Soma’nın ve Uğur Kurt’un hesabını soracağız” dedi.

http://www.hdp.org.tr/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar