Haber / Hatajukov: “Kafkas Savaşlarının yıldönümü için hazırlanan anma şeritleri ekstremist yazılar içermiyor.”
12:36 19 May 2014

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti İnsan Hakları Merkezi yöneticisi Valeriy Hatajukov, “Çerkeslerin Dünyası” örgütü temsilcisi Beslan Teuvajev’in yapımına önayak olduğu ve Moskova polisince el konulan anma şeritleri, Rus-Kafkas Savaşlarının bitişinin 150. yılı anısına hazırlanmıştır; üzerlerindeki yazılar ekstremist ifadeler içermez,” diye konuştu.

16 Mayıs tarihinde “Çerkeslerin Dünyası” adlı örgütün temsilcisi Beslan Teuvajev Moskova polisince gözaltına alınmış, polisler, 70 bin adet anma şeridine el koymuştu. Sonradan Teuvajev serbest bırakılmış, fakat şeritler kendisine iade edilmemişti.

Valeriy Hatajukov’un “Kavkazskiy Uzel” muhabirine bildirdiği üzere, Beslan Teuvajev, Moskova Güney-Doğu İç İşleri Müdürlüğü’ne sevk edilmişti. “Telefonla arayıp nöbetçiye Beslan’ın hangi nedenle gözaltına alındığını ve şeritlere neden el konulduğunu sorduk. Bize şeritlerin incelemeye gönderildiği cevabını verdiler. Ayrıca bize, 2012 yılında Adigey Savcılığı’nın anma şeritlerindeki yazılara ilişkin bir uyarıda bulunduğu da söylendi,” diyor insan hakları savunucusu.

Hatajukov bu durumda ekstremizmden söz etmenin mümkün olmadığını düşünüyor. “Olay Çerkesçe şeritlerdeki “Rus-Çerkes Savaşı” ifadesinden kaynaklanmış olabilir. Gelgelelim bilim insanları bu terimin tarih biliminde kullanıldığını kabul ediyorlar. Şimdilik kendi adıma kesin olarak söyleyebilirim ki söz konusu hadisede ekstremizmden hiçbir şekilde söz edilemez”, diyor Hatajukov.

Yine kendisinin bildirdiğine göre, 21 Mayıs, Rus-Kafkas Savaşlarının kurbanlarını anma günüdür. “Şerit hazırlama eyleminin organizatörleri defalarca bu eylemin savaşta ölenlere saygı adına düzenlendiğini söylediler. Son olay tüm Çerkes dünyasında yankı bulmuştur”, diye noktalıyor sözlerini Hatajukov.

“Kabardey Kongresi” örgütü yöneticisi Aslan Beşto ise, “Kavkazskiy Uzel” muhabirine yaptığı açıklamada yazılarla ilgili incelemenin tamamlandığını bildirdi. “İncelemeyi Adigey’deki uzman komisyonu gerçekleştirdi. Yazılarda ekstremizm ibarelerine rastlanmadı”, dedi Beşto.

Beşto’nun bildirdiğine göre, Çerkes toplum kuruluşları çeşitli makamlara olayla ilgili dilekçeler sunmaya hazırlanıyor.

Çerkes aktivistlerin Facebook sayfalarında anma şeritlerinin fotoğrafları yayımlandı. Yeşil renk şeritlerin üzerinde Kafkas Savaşlarının resmi başlangıç ve bitiş tarihleri belirtiliyor. Ayrıca şeritlerde, Rusça, İngilizce, Türkçe, Abazince, ayrıca iki Çerkes diyalektinde “Anma ve matem günü” yazıyor. Bunu yanı sıra şeritlerin üzerinde Çerkesçe “Rus-Çerkes Savaşı” ve İngilizce “150 yıl” ifadeleri yer alıyor.

“Kavkazskiy Uzel”’e henüz Moskova polisinin konuyla ilgili bir açıklaması ulaşmadı.

Daha önce Beslan Teuvajev “Kavkazskiy Uzel”e verdiği röportajda, anma şeritlerinin hazırlanması için para toplama kampanyasının 25 Mart’ta ilan edildiğini ve bu eylemin altı yıldır tekrarlandığını bildirmişti. “Bu bir çağrı değil. Bu bir anma, içimizde yaşayan bir duygunun dışavurumudur,” demişti Teuvajev.

 

Kaynak: http://kabardino-balkaria.kavkaz-uzel.ru/articles/242731/

Çeviri: Günay Çetao

Cherkessia.net, 18 Mayıs 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar