Haber / Maden faciasında il gözaltılar
14:52 18 May 2014

Manisa Soma’daki maden faciasındaki soruşturmada 16 kişi gözaltına alındı. Aralarında yöneticiler de var. Maden sahasında ise görevliler dışında kimse kalmadı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar, jandarma ekibince Soma Adliyesi’ne götürüldü.

Aralarında şirketin üst yöneticileri ve personel de bulunuyor.

Soruşturmanın sürdüğü, gözaltına alınanların sayısının artabileceği belirtildi.

Adliye çevresinde önlem alan güvenlik güçleri, içeri giriş çıkışlara izin vermiyor.

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre ise, 301 madencinin öldüğü faciayla ilgili başlatılan soruşturmada gözaltı sayısı 18.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, maden faciasıyla ilgili mağdurların ifadelerini almaya başlamıştı. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) da maden faciasını soruşturmak için 28 savcı görevlendirmişti.

Maden sahası boşaltıldı

Soma Kömür İşletmeleri Maden Ocağı, son cenazelerin çıkarılıp arama kurtarma çalışmalarının bittiği cumartesi gününden sonra görevliler dışında tümüyle boşaltıldı.

Eynez mevkiindeki maden ocağı sahasına girişler, basın mensupları da dahil görevli olmayan herkese kapatıldı.

Gazetecilerin sabah saatlerinde dışarı çıkarıldığı sahada, sadece İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri ile jandarma personeli ve maden çalışanları var.

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın aldığı kararla tüm madencilik faaliyetlerinin durdurulduğu sahada, facianın nedenini ortaya koyacak deliller aynı kalmak şartıyla yangının yol açtığı tahribatın giderilmesi için çalışma yürütülüyor.

Geriye çizmeleri kaldı

Maden sahasında faciadan geriye işçilerin çizmeleri kaldı. Bazı çizmelerin üzerinde isim, bazılarında ise kısaltmaların yazılı olduğu görülüyor. Ayrıca çizmelerin üzerlerinde Soma kömür firmasına ait olduğunu göstermek için şirket ismi de yazılıydı.

Üzgün geldim, üzgün ayrılıyorum’

Bir taraftan madendeki yangın da kısmen devam ediyor. Kuzey batı kesimdeki iki ocak ağzı tuğlayla örülmeye başlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da cumartesi günü Soma’dan ayrıldı. Yıldız, “Üzgün geldim, üzgün ayrılıyorum. İnşallah aileler için elimizden geleni yapacağız. Yalnız kalmadıklarını, kalmayacaklarını hep beraber göstereceğiz. Zaman zaman da onları ziyaret edeceğimizi bu vesileyle söylüyorum.” dedi.

Faciadan sonra yardım için bölgeye gelen başta Türk Kızılay Derneği olmak üzere tüm yardım kuruluşları da bölgeyi boşalttı.

Ölüm aylığı bağlandı, diğer işçilere 3 ay maaş

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hayatını kaybeden işçilerin ailelerine ölüm aylığı ve ölüm geliri ödemesi için işlemler başladığını açıkladı.

Buna göre, işlemleri tamamlanan ailelere ortalama bin 400 ile bin 500 lira arasında aylık bağlandı.

Bu rakam hayatını kaybeden işçilerin çocuk sayısına göre değişiyor. Bazı ailelerin alacağı rakam 2 bin lirayı geçiyor. Bakan Faruk Çelik, ölüm aylığı için sosyal güvenlik primi şartını doldurmayan işçi sayısının ilk belirlemelere göre beş olduğunu açıkladı.

Çelik bu sayı artsa bile tüm işçilerin bu haktan yararlanmasını sağlayacak bir yasal düzenlemeyi acilen Meclis’ten geçireceklerini söyledi.

Faruk Çelik, madenin toplam 2 bin 896 işçisi olduğunu söyledi. Hayatını kaybeden 301 işçi dışındaki 2 bin 591 işçinin maaşlarının üç ay süreyle ödeneceğini açıkladı.

Kaynak: AA, DHA

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar