Haber / Putin Moskova’nın Kuzey Kafkasya İdaresini Merkezileştiriyor
14:46 18 May 2014

Vladimir Putin Kuzey Kafkasya’daki tam yetkili temsilcisi Aleksandr Hloponin’i görevden alarak yerine İçişleri Bakanlığı’na bağlı askeri grubun Kuzey Kafkasya bölge komutanı Sergey Melikov’u atadı ve Krasnoyarsk Krayı Valisi Lev Kuznetsov’a yeni ihdas edilen Kuzey Kafkasya’nın kalkınmasından sorumlu bakanlık görevini teklif etti.

Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov’a göre, Hloponin’in başbakan yardımcısı olarak kalacak olması görev değişikliğinin başarısızlıktan kaynaklanmadığını gösteriyor. Sözcüye göre görev değişikliği yeni bir federal bakanlığın kurulmasının, yani Kuzey Kafkasya idari ıslahatının doğal sonucu (vestikavkaza.ru/news/KHloponin-osvobozhden-ot-dolzhnosti-postpreda-SKFO.html).

MGIMO’ya (Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü—ç.n.) bağlı Kafkasya Sorunları ve Bölgesel Güvenlik Merkezi araştırmacısı Vadim Mukhanov da aynı görüşte; Putin’in atamaları “küresel bir karakter” taşıyor ve bir yetkilinin diğeriyle değiştirilmesi gibi yorumlanmamalı.

Yeni bakanlığın kurulması Moskova’nın Kuzey Kafkasya yönetimine doğrudan katılma niyetini gösteriyor. Putin’in bir İçişleri Bakanlığı generalini tam yetkili temsilcisi olarak ataması da federal bölgenin Hloponin döneminden farklı olarak güvenlik ve istikrar konularına odaklanacağı anlamına geliyor.

Kafkasya İşbirliği adlı STK’nın direktörü Nikolay Silayev, Mukhanov’un yorumuna ekleme yaparak bundan sonra “tam yetkili temsilcilik makamı bölgesel kalkınma politikası eşgüdüm merkezi olmayacak” dedi. Tersine, Moskova bu rolü doğrudan üstlenecek.

Silayev “bakanlığın kurulmasından sonra tam yetkili temsilcilik makamının görevi ne olacak ?” diye sordu?

Hloponin’in görevden ayrılması, önümüzdeki aylarda diğer tam yetkili temsilcilerin de statülerinin tenzil, hatta iptal edilebileceği anlamına gelebilir.

Kaynak: http://www.interpretermag.com/putin-centralizes-moscows-administration-of-north-caucasus/

Çeviri: Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 17 Mayıs 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar