Haber / Kırım’da sürgün mitingine yasak
17:12 16 May 2014

Rusya’nın tartışmalı referandumla ilhak ettiği Kırım’ın başbakanı “provokasyon” ihtimali gerekçesiyle 6 Haziran’a kadar tüm kitlesel etkinlikleri iptal etti.

Mart ayında yapılan ve Batı ile birlikte Kırım Tatarlarının tanımadığı referandumun ardından tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve Rusya’ya ilhak anlaşması imzalayan Kırım’da Tatar Türklerinin, sürgünün 70. yılı dolayısıyla pazar günü yapacakları miting yasaklandı.

Kırım Başbakanı Sergey Aksenov’un imzaladığı kararnamede, yarımadada 6 Haziran’a kadar tüm kitlesel etkinliklerin yasaklandığı belirtildi.

Yasağa gerekçe olarak, Ukrayna’nın güney ve doğusunda devam eden olaylar nedeniyle Kırım’a sızabilecek ayrılıkçıların “provokasyon” yapma ihtimalleri ve turizm sezonunda olası “sabotajları” önlemek gösterildi.

Kırım Bakanlar Kurulu yetkilileri, Kırım Tatarlarının 1944’teki sürgünü anmak için her yıl düzenlediği mitingi de kapsadığını bildirdi.

Kırım Tatarları, her yıl olduğu gibi sürgünün 70. yılı dolayısıyla 18 Mayıs Pazar günü Akmescit’te mitingi düzenleyecekti.

Rusya Kırım’ı 16 Mart’ta yapılan referandumun ardından ilhak etmişti.

Kırım, Tatarların anavatanı olarak gördüğü bir bölge.

Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.

AA

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar