Haber / Çerkes Diasporasından Soma’ya tepkiler
17:11 15 May 2014

Türkiye Soma’da gerçekleşen kazanın ardından yasa bürünmüş durumda. Çerkes Diasporası kurumları da yayınladıkları taziye mesajları ve bildiriler ile konuya tepkilerini ortaya koydular.

Kafkas Dernekleri Federasyonu 

Manisa’nın Soma ilçesinde dün yaşanan maden kazasında bazı madenci kardeşlerimiz yaşamını yitirmiş ve bir grup madencimiz de hala yer altında mahsur durumdadır. Yerin karanlık dehlizlerinde söküp aldıkları kara kömürle hayatımızı aydınlatan madenci kardeşlerimizden yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralanan madencilere acil şifalar dileriz. Göçük altında kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden sevindirici haberlerin gelmesini yürekten temenni ederiz.

…………………………….

Çerkes Dernekleri Federasyonu:  BAŞSAĞLIĞI

Manisa Soma’da, Maden Faciası sonrasında yaşamını yitiren  işçilere Allah’tan rahmet, değerli ailelerine de sabırlar diliyoruz. Hayatını kaybeden emektar işçilerimizin mekanı cennet olsun. Yaralı işçilere acil şifalar diliyoruz. Tüm Türkiye’nin başısağolsun.

Dr. Nüsret Baş    

Çerkes – Fed Genel Başkanı 

…………………………….

Kafkasya Forumu: Soma Katliamı 

Kömürün içten içe yandığı bir ateşte önce insan derisi yanar, sonra yavaş yavaş soluklar is düşmüş bedenlere hapsolur. Kömürün karası ölümün karası ile birleştiğinde kanda büyür. Soma’da büyüyen kan hepimize bulaşıyor ancak sorumluların ütülü gömlekleri hala bembeyaz…

Türkiye, teknolojik ve ekonomik ilerleme sürecini, on yılı aşan AKP iktidarı döneminde daha da ileri taşıdığı iddiasını uluslar arası arenada sürekli kanıtlamaya çalıştı. Bu ilerleme iddiası dün iflas etmiştir! 1992 yılında yaşanan 263 kişinin hayatına mal olmuş cinayetten sonra, aradan 22 yıl geçmesine rağmen ölümlerin bu denli birbiri ile “yarışması”; sektörlerin, iş yeri güvenliğinin, taşeronlaşma siyasetinin ciddi bir şekilde tartışılması gerektiğiniacı bir bilanço ile karşımıza çıkarmıştır.

Maden sektörüne uluslarası standartlar getiren “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi”ni imzalamayan Türkiye Cumhuriyeti devleti, dün yaşanan katliamda, yaşanan acının başlıca faillerindendir.Uluslar arası standartları sağlayan bu sözleşme, özellikle Maden Sektörünün sermayedarlarını ve devlet yönetimini ciddi sorumluluklar almaya iterken aynı zamanda işçi sağlığını ve işgücü kalitesini arttırmaya yöneliktir. Bu sözleşmeden uzak duran hükümetin ortaya attığı “İşyeri Güvenliği” gibi politikaların da sermayedarlar tarafından “maliyetli” bulunduğu, bir beyan ile kayda geçirilmiştir. Böyle çarpık bir sorumluluk reddinin sonucuna tüm Türkiye kamuoyu olarak artan ölüm haberleri ile tanık olduk. Devlet erki ise sorumluluk sahibi ifadelerden uzakta dururken,“istifa” gibi bir onura malik olmadığını da gösterdi.

Faciayı, “Kaza” yahut “mesleki deformasyon, mesleğin kaderi” gibi ifadelerle savuşturmak insani bir bakış açısı değildir.

Bu sistem içerisinde insanlar, ucuz işçi gücü olarak katıldıkları üretim şemalarında sürekli işçi ölümleri riski ile karşı karşıya kalarak hem psikolojik hem de sosyo-ekonomik bir buhranın içerisinde sıkışmaktadır.

Kafkasya Forumu olarak dün Soma’da gerçekleşen katliamın “alelade” bir iş kazası olmadığının farkındayız. Herkesin çaresiz bir şekilde hayatını kaybettiği bir güne daha uyanmak istemiyoruz!

Türkiye Cumhuriyeti devleti kısır kâr politikaları ile insan hayatını hiçe saymış ve Ortadoğu ölçeğinde büyük bir “rol”e kendini inandırdığı bir zaman diliminde böylesine büyük bir açığını ortaya sermiştir.

İnsan hayatı ve işgücü güvenliği hiçbir politik manevra ile geçiştirilemez.

Kafkasya Forumu olarak her dakika büyüyen bu feryadın karşısında Türkiye kamuoyunu, Soma Katliamı’nın acısını paylaşmaya ve olayın kurbanlarını siyasi çıkarlara kurban etmemeye çağırıyoruz.

Kafkasya Forumu 

…………………………………

Dün Soma’da gerçekleşen maden kazasında vefat eden isçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyor; bu tarz kazaların bir daha gerçekleşmemesini temenni ediyoruz.

Ankara Çerkes Derneği

………………………………..

İstanbul Çerkes Derneği: Başsağlığı

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı faciası nedeniyle derin bir üzüntü içerisindeyiz. Bu feci kazada hayatını kaybeden herkese Allah’tan rahmet, değerli ailelerine ise büyük sabırlar diliyoruz. Yaralı işçilerin en kısa zamanda sağlıklarına kavuşması temennisiyle, Tüm Türkiye’nin başısağolsun.

Tuguj Halis Din

İstanbul Çerkes Derneği Başkanı  

………………………………..

Çerkesya Yurtseverleri

Manisa Soma’da maden kazasında hayatını kaybeden emektar işçilere Allah’tan rahmet, yaralı olanlara acil şifalar diliyoruz. Kederli mağdur ailelerinin ve tüm Türkiye halklarının başı sağolsun.

Not: Yetkililerden, kazaya sebebiyet veren ihmalin bir an önce açıklanabilmesini ve Türkiye kamuoyunun aydınlatılmasını bekliyoruz.

………………………………..

Abhaz Dernekleri Federasyonu: Başımız Sağolsun…

Soma’da Yaşamını yitiren kardeşlerimize rahmet, ailelerine sabır, yaralı olanlara şifalar diliyoruz.

……………………………….

İstanbul Kafkas Kültür Derneği

Manisa Soma’ da meydana gelen faciada, hayatını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyoruz. Halen yaralı olanlara acil şifalar ve madenden çıkarılması beklenen insanlarımızın sağsalim ailelerine kavuşmalarını diliyoruz.

Bir sivil toplum kuruluşu olarak; aynı acıların yaşanmaması için, sorumluların araştırılmasını, gereken cezai uygulamaların yapılmasını ve düzenli denetlemelerin yapılmasını yetkili mercilerden talep ediyoruz

İKKD Yönetim Kurulu

 

 

 

 


Yorumlar (1)
  1. Mustafa KUT on said:

    VEFAT EDEN EMEK ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞAAT OLSUN.
    MEKANLARI CENNET OLSUN İNŞALLAH.
    SOMA maden ocağında meydana gelen faciada sorumluluğu, vebali olan ve her türlü ihmal, yolsuzluk vb. sebeplerle mes’uliyetini yerine getirmeyenlerin tespit edilip cezalandırılmalarını diliyorum.

    Bu elim faciada toplumsal olarak takipçi olup bir daha böylesi üzücü bir nevi katliamların olmamasını sağlamalıyız.

    Vicdanları adalete davet ediyorum.

HABER / En Çok Okunanlar