Haber / Yeni yargı paketi ne getiriyor?
17:14 13 May 2014

Kamuoyunda 5. yargı paketi olarak bilinen ve Türk Ceza Kanunu’nda bazı değişiklikler öneren yasa tasarısı Meclis’te. Tasarıyla; çocuklara karşı işlenen suçlarda cezalar artacak. Ayrıca uyuşturucu ve hırsızlık gibi suçlara da daha ağır cezalar geliyor.

Son dönemde daha sık rastlanan çocuk cinayetleri hükümeti harekete geçirdi.

Yeni tasarıya göre, çocuğu cinsel istismar eden kişi, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Suçun ani hareketle işlenmesi halinde 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tasarı, çocuklara yönelik bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlara 30 yıl yerine 39 yıla kadar, müebbet hapis cezası alanlara 24 yıl yerine 33 yıla kadar ceza öngörüyor.

Cinsel istismara yeni tanım

Tasarıda cinsel istismarın tanımı da yeniden yapılıyor. Cinsel istismarla kastedilen suçun tanımı şöyle belirlendi:

15 yaşını tamamlamamış ya da tamamlamış olmakla birlikte suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış

Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar

Cinsel istismarın vücuda organ ya da bir cisim sokularak gerçekleştirilmesi halinde, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası verilecek.

Cezanın yarı oranında artırılacağı durumlar ise şöyle:

Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi

İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğu olan ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak

Üçüncü derece dahil kan bağı olan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey anne, üvey kardeş veya evlat edinen tarafından işlenmesi

Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım ya da gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından işlenmesi halinde

Kamu görevinin ya da hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde

Bitkisel hayat ya da ölüme müebbet

Cinsel istismarın, çocuklara karşı cebir veya tehditle ya da silah kullanılarak gerçekleştirilmesi halinde de cezalar yarı oranında artırılacak.

Şiddetin kasten yaralama suçunun ağır sonuçlara neden olması halinde ayrıca kasten yaralama suçuyla ilgili hükümler de uygulanacak.

Mağdurun bitkisel hayata girmesi ya da ölümü halinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.

Cebir, tehdit ve hile olmadan 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkiye giren kişi, şikayet üzerine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Ensest ilişkide 15 yıla kadar hapis

Tasarı, ensest ilişkilere verilen cezaları da yeniden düzenliyor.

Suç, mağdurla arasında evlenme yasağı olan bir kişi tarafından işlenirse şikayet aranmaksızın 6 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Suç, evlat edineceği çocuğun evlat edinme öncesi bakımını üstlenen veya koruyucu aile ilişkisi çerçevesinde koruma, bakım ve gözetim yükümlülüğü olan kişi tarafından işlenirse şikayet aranmaksızın aynı ceza uygulanacak.

Cinsel taciz suçları

Tasarıya göre, cinsel taciz yapan kişi mağdurun şikayeti üzerine 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına ya da adli para cezasına çarptırılacak.

Suçun çocuğa karşı işlenmesi halinde 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tasarıda, bu cezanın yarı oranında artırılacağı durumlar şöyle düzenleniyor:

Suçun kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanılarak işlenmesi halinde

Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım ya da gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından işlenmesi halinde

Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanılarak işlenmesi halinde

Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanılarak işlenmesi halinde

Teşhir edilerek işlenmesi halinde

Bu suç nedeniyle mağdur işi bırakmak, okuldan ya da ailesinden ayrılmak zorunda kalmışsa verilecek ceza bir yıldan az olamayacak.

Çocuğa uyuşturucuya en az 15 yıl

Tasarı, esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapanlara verilen cezayı da artırıyor. Esrar elde etmek için kenevir ekimi yapan kişiye verilen “1 yıldan 7 yıla” kadar olan hapis cezası, 5 yıldan 12 yıla çıkarılıyor.

Özellikle kendi kullanımı için ihtiyaç duyduğu esrarı elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Tasarı, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı imal, ithal veya ihraç eden kişilere verilen “10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası”nı “20 yıldan 30 yıla kadar” artırıyor.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen ya da satılan kişinin çocuk olması halinde, veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası 15 yıldan az olamayacak.

Bu suçların, 3 ya da daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

Suç işlemek için kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenirse ceza bir kat artırılacak.

Bu suçlardan ceza alanların koşullu salıverilme süreleri de “1 ila 2 yıl”dan 2 ila 5 yıla kadar uzatılıyor.

Konutta hırsızlık ve kapkaça 5 yıldan 10 yıla kadar hapis

Tasarıya göre nitelikli hırsızlık suçlarında uygulanacak cezalar da artıyor. Buna göre, nitelikli hırsızlık olarak tanımlanan suçlarda , “2 yıldan 5 yıla kadar” olan hapis cezası, 3 yıldan 7 yıla kadar artırılacak.

“3 yıldan 7 yıla kadar” olan hapis cezası gerektiren suçlar için de ceza 5 yıldan 10 yıla kadar artırıldı. Aralarında konutta hırsızlık ve kapkaç da olan suçların kapsamı şöyle:

Kişinin malını koruyamayacak durumda olmasından veya ölmesinden yararlanılarak işlenmesi

Elde veya üstte taşınan eşya çekip alınarak ya da özel beceriyle işlenmesi

Doğal bir afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanılarak işlenmesi

Haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer bir aletle kilit açarak işlenmesi

Bilişim sistemleri kullanılarak işlenmesi

Tanınmamak için tedbir alarak veya yetkisi olmadığı halde resmi sıfat takınarak işlenmesi

Herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenerek ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış eşyayla ilgili işlenmesi halinde

Hırsızlık suçunun gece işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılacak.

Hırsızlık haberleşme, enerji, demiryolu ya da havayolu ulaşımı gibi kamu hizmetlerinde geçici de olsa aksamaya neden olursa cezalar yarısından iki katına kadar çıkabilecek.

Ancak hasta ve engelli mahkûmlardan hayatını yalnız idame ettiremeyecek olanların, toplum güvenliği açısından da tehlikeli görülmezse ceza ötelemesi hakları olacak.

Kaynak: Al Jazeera

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar