Haber / Mahkeme Karar Verdi: Asker Değil, Bebek Doğuyormuşuz
6:44 10 December 2012

Vicdani retçi Enver Aydemir‘e destek vermek amacıyla “Hiç kimse asker doğmaz, herkes bebek doğar” sloganı atan Halil Savda, Mehmet Atak, Ahmet Aydemir ve Fatih Tezcan hakkında “Halkı askerlikten soğuttukları” gerekçesiyle 318. maddeden açılan davanın sekizinci duruşmasında sanıkların tümü beraat etti.

bianet‘e konuşan sanık avukatlarından Senem Doğanoğlu, Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi heyetinin karar aşamasında “Halkı askerlikten soğutma” suçunu tanımlayan TCK’nın 318. maddesinin gerekli olduğunu belirttiğini ancak sanıkların eylemlerinin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna kanaat getirerek 318. maddenin yine sorgulanmadan geçiştirildiğini söyledi.

“Dava sonucunda sanıkların eylemi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 18 ve 19. maddeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9 ve 10. maddeleri, Anayasa’nın 25. maddesinde teminat altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildi.

“AİHM’in şok edici, rahatsız edici düşünceleri de koruma altına alan kararına referansla çok seslilik, tolerans, hoşgörünün gereğine vurgu yapan hakim, ‘Düşünce özgürlüğü, çokseslilik, tolerans gibi ilkeler ülkemizden çıkmıştır’ dedi.

“Hakim, bu ilkelerin bu topraklarda huzur içinde ve kardeşçe yaşamamıza temel teşkil eden ilkeler olduğunu da söyledi.

“Dosyanın çok uzadığına dikkat çekildi ve insanların adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verilerek, suç oluşmadığı kanaatiyle beraat verildi. (EKN)

Bianet

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar