Haber / Üç suçun cezası ağırlaştırılıyor
16:09 12 May 2014

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Meclis’e gönderilecek yeni yargı paketinin ayrıntılarını açıkladı. Çocuklara karşı işlenen cinsel suçlarda beden ve ruh sağlığının bozulduğu peşinen kabul edilecek. Cinsel suçlarla hırsızlık ve uyuşturucu suçlarının cezaları da arttırılıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Meclis’e gönderilecek yeni yargı paketinin ayrıntılarını anlattı. Buna göre cinsel saldırılarda beden ve ruh sağlığının bozulduğuna ilişkin bilirkişi raporu gerekmeyecek. Çocuklara karşı işlenen suçlarda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yıl yerine 39 yıl cezaevinde kalacak. Müebbet hapis cezası alanlar ise 24 yıl yerine 33 yıl hapis yatacak.

Ensest ilişkinin cezası mevcut haliyle 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak uygulanıyordu. Yeni yasayla bu suçun cezası 7 buçuk kat arttırıldı, üst sınır 15 yıla çıkarıldı.

Cinsel suç işleyenlere tıbbı tedavi de tasarıya girdi. Bu suçu işleyenler mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşamayacak, çocuklarla birarada olmayı gerektiren ortamlarda çalışamayacak. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu tedavinin “hadım” anlamına gelmediğini söyledi, bununla ilgili kararın mahkemelerce alınacağını belirtti.

Sarkıntılık suçunun işlenmesi halinde mağdur yetişkinse 2-7 yıl arasında, çocuk olması durumunda ise 4-8 yıl arasında hapis cezası verilecek.

Tasarı sadece kadın ve çocuklara yönelik suçları değil, uyuşturucu kullanmak ve hırsızlıkla ilgili cezaları da düzenliyor. Tasarı Yargıtay ve Danıştay’ın daire yapılarında da değişiklik öngörüyor.

Uyuşturcu, hırsızlık suçları ve hasta mahkumlar

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçunun cezasının üst sınırı 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Bu maddeleri imal, ithal ve ihraç edenlere verilen cezaların üst sınırı 20 yıl yerine 30 yıl olarak belirlendi. Uyuşturucu madde satmak suçunun cezası ise 20 yıl olacak.

Nitelikli hırsızlık suçunun cezaları yarı oranında arttırılıyor. Konut hırsızlığının cezası mevcut yasada 2 yıldan 5 yıla kadarken, yeni yasayla bu 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor.

Pakette, hasta mahkumlara dair düzenleme de var. Cezaevlerinde tek başına hayatını idame ettiremeyen ağır hasta mahkumların cezalarının ertelenmesi yoluna gidilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar