Haber / Putin: Askerleri çektik
18:38 7 May 2014

Ukrayna’da tansiyonu düşürme amacıyla AGİT Genel Sekreteri ile görüşen Rusya Devlet Başkanı, sınırda Rus askeri kalmadığını söyledi. Putin Rus yanlısı gruplara da referandumu erteleme çağrısı yaptı.

AGİT’in (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) genel sekreterliğini yürüten İsviçre Devlet Başkanı Didier Burkhalter ile Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan Putin, “Ukrayna sınırındaki birliklerimizin hep endişe verici olduğu söylendi. Geri çektik. Bugün Ukrayna sınırında değiller, rutin işlerini yaptıkları eğitim alanlarındalar” dedi.

NATO Putin’in açıklamasını henüz doğrulamadı. NATO askeri sözcüsü birliklerin sınır boyundaki pozisyonlarını değiştirdiğine dair bir işaret olmadığını söyledi.

‘Referandumu erteleyin’

Ukrayna’nın güney ve doğusundaki Rus yanlısı gruplara da seslenen Putin, bu bölgelerde pazar günü yapılacağı açıklanan referandumların ertelenmesini istedi.

Putin, “Diyalog koşullarının oluşturulması için güneydoğudaki temsilcilere 11 Mayıs için planlanan referandumu ertelemesi çağrısı yapıyoruz” dedi.

Putin’in mesajları Ukrayna’daki tansiyonun düşürülmesi yönünde bir adım olarak değerlendiriliyor.

Rus liderin çağrısından hemen sonra Donetsk’teki Rus yanlısı gruplar öneriyi perşembe günü değerlendireceklerini duyurdu.

Donetsk’teki ayrılıkçı grubun liderlerinden Denis Pushilin, Putin’e sonsuz saygı duyduklarını söyledi, “Böyle gerekli görüyorsa değerlendiririz” dedi.

Burkhalter ise AGİT’in Ukrayna krizinin çözümü için kısa sürede bir yol haritası sunacağını söyledi.

Tartışmalı referandum

Pazar günü yapılması planlanan referandum Ukrayna’nın doğu ve güneyindeki bölgelerde bağımsızlık oylaması niteliğinde.

Bu bölgelerde Rusya yanlısı gruplar Kırım’dakine benzer şekilde Kiev’den ayrılmanın yollarını arıyor.

Kırım’da 16 Mart’ta yapılan tartışmalı referandumun ardından Moskova bölgeyi ilhak etmişti.

Referandumu boykot eden Tatarlar Kırım’ı anavatan olarak görüyor.

Yüzbinlerce Kırım tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.

Kaynak: Reuters, AFP

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar