Haber / Taksim yolu kapalı
14:20 1 May 2014

1 Mayıs’ı kutlamak için Taksim’e yürüyüşe geçen sendikalara polis Şişli’de müdahale etti. Beşiktaş, Mecidiyeköy, Okmeydanı ve Osmanbey’de de çatışmalar çıktı.

Gece saatlerinden itibaren Şişli’deki DİSK binası önünde sendikalar saat 11.00’e doğru Halaskargazi Caddesi’ne çıktı. Polis grubun Taksim’e doğru geçişine izin vermedi. Çevik Kuvvet ekipleri ve TOMA’lar gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Sendika üyeleri DİSK’in bulunduğu sokağa çekildi. Polis 50 kişilik bir grubun anma için Taksim’e geçebileceğini söyledi. Ancak sendikalar “İşçinin olmadığı yere gitmeyiz” diyerek bunu kabul etmedi. Şişli’nin ara sokaklarında çatışmalar sürüyor.

Şişli’de olayları takip eden European Press Agency (EPA) Muhabiri Sedat Suna’nın bacağı kırıldı.

Beşiktaş ve Mecidiyeköy’de çatışma

Taksim’e çıkmak isteyen gruplar sabah erken saatlerden itibaren Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda toplandı. Polis gruplara izin vermedi, Taksim’e yürümek isteyen bir gruba müdahale etti. Polisin biber gazı ve tazyikli suyla yaptığı müdahale ara sokaklarda da sürdü. Bazı gruplar polise taş ve havai fişek attı. Polis plastik mermi kullandı. Beşiktaş ve Tarlabaşı’nda gözaltılar var.

Beşiktaş’ta gözaltına alınan 13 kişi Emniyet’e götürüldü.

Beşiktaş’ta biber gazından etkilenenler evlerinden böyle çıkarıldı, aralarında çocuklar da var. [Fotoğraf: DHA]

Biber gazından etkilenen ve aralarında çocukların da olduğu bazı kişiler evlerinden çıkmak zorunda kaldı.

Göstericiler Barbaros Bulvarı üzerine barikat kurdu. Beşiktaş’ta çatışma sürüyor.

Mecidiyeköy’de de Taksim’e doğru yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.

Okmeydanı’nda müdahale

Piyalepaşa Bulvarı’nda toplanan bir grup, Okmeydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Havaifişek ve taş atan gruba polis biber gazıyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından, ara sokaklara dağılan gruptakiler, zaman zaman yine havaifişekler attı. Bölgede çatışma yer yer sürüyor.

Ayrıca Zincirlikuyu, Tarlabaşı ve Esentepe’de de göstericilerle polis çatışıyor.

Antikapitalist Müslümanlar’a müdahale

Fatih’ten Taksim’e yürümek isteyen Antikapitalist Müslümanlar adlı gruba da polis izin vermedi. Grup dağılmayınca polis biber gazıyla müdahale etti.

CHP’lilerle polis arasında gerginlik

Beşiktaş’ta bir araya gelen CHP’lilerle polis arasında da kısa bir arbede yaşandı. 3 kişi gözaltına alındı. Polis Barbaros Bulvarı üzerinde duran iki CHP otobüsünü de çekiciyle kaldırdı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve bir grup CHP’li Beşiktaş’ta polis araçlarının önünde oturma eylemi yapıyor.

Kazancı Yokuşu’nda anma

Hak-İş heyeti bir grup işçiyle birlikte Taksim Meydanı’ndaki Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve sendika üyeleri ise meydandaki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koydu. Türk-İş temsilcileri buradan vapurla Kadıköy’e geçecek.

1 Mayıs’ı Türk-İş Kadıköy’de, Hak-İş Kayseri’de, Memur-Sen Diyarbakır’da kutluyor.

Taksim’deki Kazancı Yokuşu’nun işçiler için anlamı büyük. 1977’deki 1 Mayıs kutlamalarında kalabalığın üstüne ateş açılmıştı. Kazancı Yokuşu’na kaçışanlardan 34 kişi ezilerek, vurularak ya da polis panzeri altında kalarak ölmüş, 130’dan fazla kişi de yaralanmıştı.

Taksim yayalara kapalı

Taksim Meydanı’na yayaların girişine de izin verilmiyor. Meydana sadece güvenlik görevlileri ve basın mensupları alınıyor.

Taksim Meydanı, Kazancı Yokuşu ve Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi ile İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklar polis barikatlarıyla kapatıldı. Çelenk bırakılması için Cumhuriyet Anıtı’na giden yolun bir bölümü ise giriş ve çıkışlara açık bırakıldı.

Gezi Parkı’nın içinde de polisin bekleyişi sürüyor. Taksim ve Galatasaray meydanlarında akrep ve TOMA’lar park halinde bekletiliyor.

Taksim’e tüm yollar kapalı

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen gruplara ‘günlük hayatın olumsuz etkileneceği’ gerekçesiyle izin verilmeyeceğini açıklamıştı. İstanbul’da bugün 39 bin polis görev yapıyor. Taksim Meydanı ve meydana çıkan sokaklara polis ekiplerince gece saatlerinde çelik bariyerler yerleştirildi.

Galata ve Unkapanı köprüleri de gece saatlerinde ulaşıma kapatıldı.

Grupların Taksim’e ulaşmasını engellemek için de ulaşımda da kısıtlamaya gidildi.

Metrobüs Anadolu yakasından Avrupa yakasına yolcu taşımıyor. Metrobüs sadece Beylikdüzü-Topkapı arasında çalışıyor, Topkapı’dan sonra yolcu taşımıyor.

Kabataş-Taksim arasındaki füniküler seferleri tüm gün iptal.

Avrupa yakasının en önemli hatlarından olan Yenikapı-Taksim-Hacıosman metrosu kapatıldı. Seferler sadece Hacıosman’dan Levent’e kadar yapılıyor.

Bağcılar-Kabataş tramvay hattı Topkapı’ya kadar çalışıyor. Topkapı’dan sonra yolcu taşınmayacak.

Deniz ulaşımı da kısıtlamalar yapıldı. Anadolu yakasından Karaköy, Eminönü, Sirkeci ve Beşiktaş iskelelerine yolcu taşınmıyor.

Ayrıca Taksim ve çevresindeki çok sayıda ana cadde de trafiğe kapalı.

Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi’nden itibaren Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Abide-i Hürriyet Caddesi, Yedikuyular Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Sıraselviler Caddesi, Gümüşsüyü Caddesi, Taşkışla Caddesi, Taşkışla Tünel, Rumeli Caddesi ve Abdulhakhamit Caddesi’ne giriş yasak.

Kaynak: Al Jazeera

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar