Haber / Taksim restleşmesi
12:41 30 April 2014

İstanbul Valiliği’nin Taksim’deki 1 Mayıs kutlama taleplerini reddetmesinin ardından, DİSK Başkanı Kani Beko, “Akıl dışı hukuk dışı yasağa karşı biz Taksim’deyiz” dedi.

İstanbul Valiliği DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’den oluşan 1 Mayıs Komitesi’nin kutlamaları Taksim’de yapma talebini reddetti. 1 Mayıs Komitesi ise Taksim’de ısrarlı.

1 Mayıs Komitesi adına açıklama yapan DİSK Başkanı Kani Beko, “1 Mayıs’ta işçiler çıkarsa kent yaşamı etkilenir demek İstanbul’da yaşayan 15 milyonu cezalandırmak akıl dışıdır. En başında beri hükümeti akla ve hukuka uygun olmaya çağırdık” dedi. Beko, “Akıl dışı ve hukuk dışı yasağa karşı biz Taksim’deyiz” diye konuştu.

Beko, “2014 1 Mayıs’ına AKP hükümetinin ilan ettiği fiili sıkıyönetim koşullarında giriyoruz” dedi.

2010, 2011 ve 2012 yıllarındaki kutlamalarda kimsenin burnunun dahi kanamadığını hatırlatan Beko, “1 Mayıs kutlamaları, açıklanmayan nedenlerle engellenmektedir. 2011 yılında, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaya çağıran AKP’nin 2014’teki yasakçı tutumu çelişkilidir, tutarsızlıktır.” ifadesini kullandı.

Anayasaya göre uluslararası anlaşmaların kanunlar arası çelişkilerde bağlayıcılığını vurgulayan Beko, Valiliğin 2008 yılında da benzer gerekçeler öne sürdüğünü ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) o zaman da yasaklama kararını bozduğunu hatırlattı.

Kani Beko, İstanbul Valiliği’nin 39 bin polis görevlendirme kararınıysa, “Biz elimizde karanfillerle 1 Mayıs’ı kutlamaya hazırlanırken, birçok Avrupa ordusundan daha kalabalık bir silahlı gücün bize karşı hazırlandığını gördük” sözleriyle eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüşme taleplerine “Meşgulüm” yanıtı aldıklarını söyleyen Beko, hükümetle görüşme süreci hakkındaysa şunları söyledi:

“Biz hükümeti akla, hukuka ve tutarlı olmaya çağırdık. Diyalog kapısı son güne kadar kapanmasın dedik. Ancak aldığımız tek yanıt 21 Nisan’da üstümüze gelen polis ordusu oldu. Biz bayram havasıyla hazırlanırken, bizi hedef alanların paniğini ve korkusunu fark ettik. Tamamen korku içindeki hükümeti akla, hukuka çağırmanın bir karşılığı olsun isterdik.”

Açıklamasını herkesi Taksim’e çağırarak tamamlayan Beko, “İktidarın provokasyonunu boşa çıkarmak, TOMA ve silahlara karşı karanfilimizin destanını yazmak için, sizlerle yan yana omuz omuza olmak bize güç katacaktır” dedi.

Valilik: Can ve mal güvenliği riski var

İstanbul Valiliği, Taksim’de kutlama talebini reddetmesine gerekçe olarak ‘katılımcıların tahliyesinde yaşanabilecek zorluklar, can ve mal güvenliğinin tehlikeye girmesi ve kamu düzeninin bozulması’ risklerini gösterdi.

Yazılı açıklamada ayrıca valiliğin ‘yasadışı örgütlerin polisle çatışacağı istihbaratını aldığı’ açıklaması yer alıyor. Oluşacak riske dikkat çeken valilik, bir kez daha kutlamaların adresi olarak Yenikapı’yı gösterdi. Açıklamada şöyle denildi:

“Can ve mal güvenliğinin tehlikeye gireceği, dolayısıyla kamu düzeninin ciddi olarak bozulması sebebiyle kamu güvenliğinin sağlanması imkansız bir hal alacaktır. Bu minvalde ilgili istihbarat birimlerinde, yasadışı terör örgütlerinin ve uzantısı olan grupların güvenlik görevlilerine karşı şiddete başvuracaklarına dair bilgiler mevcuttur. Bu durum, Taksim Meydanı ve çevresinde kamu düzeninin ve emniyetinin bozulmasının yanında vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini ciddi şekilde tehlikeye düşürecek niteliktedir. Bu sebeplerle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için talep edilen kutlama alanının 2911 Sayılı Kanun’un istisnalar başlıklı 4. maddesi kapsamında da verilmesi imkanı kalmamaktadır.”

Karara DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu tepki gösterdi. Twitter’dan yaptığı açıklamada Çerkezoğlu, AİHM’nin 2008 yılının 1 Mayıs’ı için verdiği kararı hatırlatarak, “Valilik, 2008’de mahkeme kararıyla haksız bulunmuş Taksim’i yasaklama gerekçelerini 2014’te tekrar ediyor. Bu hukuk dışı bir yasaktır” dedi. AİHM 2008 yılındaki 1 Mayıs olayları sonrası DİSK ve KESK’in başvurusunu kabul etmiş ve Türkiye’yi haksız bulmuştu.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu dün gazetecilere “Belki yarın farklı açıklamalar, basın duyurusu şeklinde de olabilir, basın açıklaması şeklinde de olabilir, sizlerle paylaşacağım başka konular olacak” demişti. Valinin bu sözleri, Taksim’e başından bu yana izin verilmeyeceği yönündeki açıklamaların değişebileceği beklentisini yaratsa da, bu sabahki açıklama Taksim’in açılmayacağını resmileştirdi.

Bireysel başvuruya ret

Anayasa Mahkemesi de, 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmasına izin verilmesiyle ilgili yapılan bireysel bir başvuruyu kabul etmedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Sedat Vural’ın 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmasına izin verilmemesi nedeniyle ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkının ihlâl edildiğini ileri sürerek yaptığı başvuru, ‘başvuru yollarının tüketilmemiş olması’ gerekçesiyle reddedildi.

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar