Haber / Ukrayna’da yeni işgaller
20:35 29 April 2014

Rusya yanlısı kalabalık bir grup ülkenin doğusundaki Luhansk’ta yerel hükümet binasının ardından savcılığı, televizyonu ve polis merkezini bastı.

Yaklaşık yüz kişilik bir grup önce kentteki yerel yönetim merkezinin camlarını ve kapılarını kırdı.

“Rusya referandumu” diye slogan atan grup daha sonra binaya Rus bayrağı astı. Slogan, bölgede Rusya’ya katılım için referandum düzenlenmesi talebine bir gönderme.

İşgal sırasında binanın girişinde polis yoktu. Binanın avlusunda ise güvenlik güçleri küçük çaplı müdahalede bulundu ama Associated Press haber ajansına göre herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı.

Reuters haber ajansına göre Rus yanlısı gruplar daha sonra savcılık binasını bastı.

Ajans silahlı bir grubun da televizyon binasının girişini tuttuğunu ve binayı kontrol altına aldığını duyurdu.

Son olarak da kentteki polis merkezine makineli tüfeklerle ateş açıldı.

Ukrayna’nın geçici Devlet Başkanı Aleksandre Turçinov doğudaki kentlerden Donetsk ve Luhansk polisine öfkeli.

Turçinov polis şeflerini Rus yanlısı gruplara müdahale etmemekle ve ihanetle suçladı.

Turçinov bu isimlerin görevden alınmasını istedi.

AB yaptırımları

Ülkenin doğusundaki işgaller, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını artırmasının ardından geldi.

Birlik Rus ve Ukraynalı 15 isim için malvarlığı dondurma ve seyahat yasağı kararı aldı.

Bu isimlerin arasında Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Vasilyeviç Gerasimov, Başbakan Yardımcısı Dimitri Nikolayeviç Kozak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Kırım Federal Bölgesi’nden” sorumlu tam yetkili temsilcisi Oleg Yevgeniviç Belaventsev, Kırım’dan Sorumlu Bakan Oleg Genrikoviç Savelyev ile Sivastopol Valisi Sergey İvanoviç Manyailo da var.

Yaptırımlar Almanya ve Danimarka dışişleri bakanlarının da gündemindeydi.

Almanya Dışişleri Bakanı Bakan Walter Steinmeier yaptırımlarda üçüncü seviyeye geçilmesinin Ukrayna’nın doğusundaki gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.

Enerji sektörünü de kapsadığı için, doğalgaz ve petrolünün yaklaşık üçte birini Rusya’dan karşılayan Berlin üçüncü aşamaya sıcak bakmıyor.

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard da bu aşamaya geçilmesinin Avrupa’ya etkisinin önlenemez olacağını vurguladı.

Rusya reddediyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptırımları reddettiklerini söyledi. Ambargoların Batı’nın kendi zayıf politikalarının sonucu olduğunu ileri sürdü.

Dışişleri Müsteşarı Sergei Ribakov ise daha önce ABD’yi eleştirmiş ve Washington’un Rusya’nın yüksek teknoloji sektörünü hedef alan yaptırımlarını “Demirperde”ye benzetmişti.

Ribakov Moskova’nın Ukrayna’nın doğusunda Rus nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgeleri işgal etmek gibi bir niyetleri olmadığını söylemişti.

AGİT gözlemcileri

Rus yanlısı grupların 25 Nisan’da Slavyansk’ta alıkoyduğu AGİT gözlemcileri ise hâlâ serbest bırakılmadı.

Kentte Belediye Başkanlığı’nı ilan eden Vyaçeslav Ponomaryov yaptırımların kaldırılmaması halinde gözlemcileri tutacaklarını söyledi.

AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Genel Sekreteri Lamberto Zannier konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Kiev’i ziyaret etti.

Zannier “Çok endişeliyiz.” dedi.

Rus yanlısı gruplar 8 gözlemciyi alıkoymuş daha sonra birini diyabet hastası olduğu için serbest bırakmıştı.

Referandum talebi

Ukrayna’nın doğusunda tansiyon Rus yanlısı ayrılıkçı grupların nisan ayı başında bölgedeki bazı şehirlerde hükümet binalarını işgal etmeye başlamasıyla tırmandı.

Rusya’nın, uluslararası toplumun tepkilerine yol açan referandumun ardından Kırım’ı ilhak etmesi sonrasında, bu gruplar Ukrayna’nın doğusunda da benzer taleplerle harekete geçti.

Rus yanlısı gruplar Donetsk’te 11 Mayıs’ta referandum düzenleyeceklerini açıkladı.

Ukrayna gelişmeler üzerine bölgede askeri operasyon başlattı.

Paskalya nedeniyle verilen aranın ardından operasyon sürdü ama sonuç vermedi.

Kırım 16 Mart 2014’te yapılan ve Kırım Tatarlarının boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Tatarlar Kırım’ı anavatanları olarak görüyor.

Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından bölgeden sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, Associated Press

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar