Haber / Putin’in beyin takımına yaptırım
17:39 28 April 2014

ABD, Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı milislere desteği kesmemekle suçladığı Rusya’ya yeni yaptırımlar açıkladı. Yeni yaptırımlar Rus lider Putin’in beyin takımıyla 17 Rus şirkete uzandı.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı milisler Cenevre Anlaşması’na rağmen yeni hükümet binaları işgal ederken, bu durumdan Rusya’yı sorumlu tutan Batı, Moskova’ya yeni yaptırımlar açıkladı.

Beyaz Saray, Ukrayna’daki gelişmelerde Rusya’nın payı olduğunun ‘tartışmasız’ olduğunu belirtirken, 7 Rus vatandaşıyla 17 şirketin ABD’deki mal varlıklarının dondurulduğunu ve bu kişilere vize yasağı getirildiğini açıkladı.

Yaptırım listesine girenler arasında Rus petrol şirketi Rosneft’in Başkanı Igor Seçin de bulunuyor.

Seçin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın müttefiklerinden. 2012 Mayıs ayına kadar Putin’in kabinesinde başbakan yardımcılığı yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney’in yaptırım listesini açıklamasının ardından Roneft’in borsadaki hisseleri yüzde 2,1 değer kaybetti.

ABD Başkanı Barack Obama, yaptırımlarla ilgili; “Hedef Putin’in peşine düşmek değil. Hedef, hesabı değiştirmek. Bunun işe yarayıp yaramayacağını ise henüz bilmiyoruz.” dedi.

Obama yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin sürmesi halinde Rusya’nın ‘kilit önemdeki sektörlerini’ hedef alan yaptırımların hayata geçirileceğini vurguladı.

Kapsamı dördüncü defa genişletilen kısıtlamalarla toplam 46 kişi ve 19 şirket yaptırım kapsamına girmiş oldu.

AB’den 15 Rus’a daha yaptırım

Avrupa Birliği de Rusya’ya yönelik yaptırım listesini genişletiyor.

AB diplomatları yaptırım listesine girecek yeni Rus yetkili ve şirketleri görüşmek için toplandı.

Diplomatlar ilk aşamada 15 Rus vatandaşını daha yaptırım listesine alma konusunda uzlaştı.

Avrupa Birliği’nin (AB) 28 ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Kırım’ın ilhakında rol oynamakla suçladıkları bazı kişi ve şirketler üzerindeki malvarlığı dondurma ve seyahat yasağı gibi yaptırımları sürüyor.

Rusya: Yanıtımız acı olacak

Rusya ise yaptırım kararlarına hemen yanıt verdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, “Beyaz Saray Sözcüsü’nün açıklaması iğrenç” yorumunu yaptı. Riabkov, “Tabii ki buna bir yanıtımız olacak. Ve bu yanıt acı verici olacak” açıklamasını yaptı.

Harkov Belediye Başkanı’na saldırı

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı milislerin işgal ettikleri binalardan çıkarıldığı Harkov kentinde Belediye Başkanı Cennedi Kernes silahlı saldırıya uğradı.

Doktorlar Kernes’in durumumun ciddi olduğunu ve hayati tehlikesinin sürdüğünü açıkladı.

Harkov doğuda Batı yanlılarının Rus yanlılarından daha fazla olduğu bir kent.

Haftalar önce Rus yanlıları idari binaları işgal etmiş ama daha sonra Ukrayna güvenlik güçleri işgalcileri binalardan çıkarmıştı.

Doğuda iki işgal daha

Ayrılıkçı Rus yanlısı milisler Slavyansk’ta alıkoydukları Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerini bırakmazken, bölgeden Batı ile Rusya arasındaki krizi tırmandıracak bir haber daha geldi.

Rus yanlısı milisler Donetsk’e bağlı 80 bin nüfuslu Konstantinivka şehrindeki emniyet müdürlüğünü ve ilçe idare binasını işgal etti.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Larissa Volkova, işgalcilerin yerel saatle sabah 6:00’da emniyet müdürlüğünü işgal ettiğini aktarırken, “Saldırganların taleplerini henüz bilmiyoruz” dedi.

10 gün önce Ukrayna, Rusya, AB ve ABD arasında imzalanan Cenevre Antlaşması’na göre Rus yanlısı milislerin işgal ettikleri binaları terk etmesi öngörülüyordu.

Ancak milisler önce Kiev’deki Batı yanlılarının Özgürlük Meydanı’ndan çekilmesini talep etti.

Milisler işgal ettikleri hükümet binalarını terk etmedikleri gibi Cenevre Antlaşması doğrultusunda bölgeye giden AGİT gözlemcilerini ‘NATO casusu’ oldukları iddiasıyla rehin aldı.

Rehin tutulanlar için girişimlere devam

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Slavyansk’ta alıkoydukları sekiz kişilik AGİT heyetinden İsviçreli bir gözlemciyi sağlık sorunları nedeniyle serbest bıraktı.

Eylemciler bundan önce de gözlemcileri basının karşısına çıkarmıştı.

Rehin tutulan Avrupalı diğer gözlemcilerin 4’ü Almanya, 1’i Danimarka, 1’i Polonya, 1’i de Çek Cumhuriyeti vatandaşı.

Rus yanlısı ayrılıkçılar, gözlemcilerin Kiev yönetiminin elindeki milislerle takas edilebileceği görüşünde.

Kaynak: Reuters, AFP

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar