Haber / Sultan Sosnaliyev Hatırasına Anıt Levha
14:57 Bugün

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin başkenti Nalçik’te 23 Nisanda, SSCB onursal askeri pilotu, Abhazya eski savunma bakanı Sultan Sosnaliyev hatırasında anıt levha açılışı töreni yapıldı.

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin başkenti Nalçik’te 23 Nisanda, SSCB onursal askeri pilotu, Abhazya eski savunma bakanı Sultan Sosnaliyev hatırasında anıt levha açılışı töreni yapıldı.

Ağustos 1992 Gürcü-Abhaz savaşında Sultan Sosnaliyev Abhazya ordusunu ve Kabardey-Balkar’dan Abhazya’nın yanında savaşan gönüllüleri komuta etti.

Mayıs 1993’den Ağustos 1996’ya, yine 2005’den 2007’ye kadar Sosnaliyev Abhazya savunma bakanlığını yaptı. General Sosnaliyev 22 Kasım 2008’de geçirdiği ağır bir hastalık sonucunda hayatını kaybetti, kendi şehri Baksan’da defnedildi.

Sosnaliyev hatırasına çakılan anıt levhanın açılış törenine Abhazya’dan bir heyet de katıldı. Anıt levha Nalçik merkezinde, Sultan Sosnaliyev’in yaşadığı üç katlı binanın duvarına çakıldı.

Anıt levhada “ Bu evde SSCB’nin onursal askeri pilotu, Abhazya’daki Vatan Savaşı Kahramanı (1992-1993), Abhazya savunma bakanı Sultan Sosnaliyev yaşadı” ifadeleri yer alıyor.

Açılış törenine katılan Nalçik Belediye Başkanı Muhammed Kodzokov, Sosnaliyev’i ‘görevine ve şerefine bağlı bir örnek’ olarak karakterize etti.

Abhazya devlet başkanının danışmanı Nanba Zakanbey de, Sosnaliyev’in Abhazya’da hizmet ettiği dönemlerde doğum günün kutlanmasına bile izin vermediğini hatırlattı.

Zakanbey “ Artık resmi görevli olmadığı döneminde, doğum günü olduğu her 23 Nisanda onu bu evde kucaklamak için ziyaret etmeye çalıştık” dedi.

Sivil toplum adamı Jantemir Gubaçikov da, Sosnaliyev’in kardeş Abhaz halkına, bağımsızlık hakkını koruması için yardıma koşan ilklerden olduğunu ifade etti.

Gubaçikov “ Abhazya ona, en üst nişanı ‘Şeref ve Onur’ ile teşekkür etti” dedi.

Jantemir Gubaçikov, ayrıca Nalçik’te bir caddeye de Sosnaliyev adının verilmesi önerisinde bulundu.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar