Haber / Ceylanpınar’da OHAL Günleri
16:43 2 April 2014

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Belediye Başkan Adayı Menderes Atilla’nın Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Belediye Başkanı Adayı İsmail Arslan’dan 750 oy fazla aldığının ve seçimi kazandığının açıklanmasının ardından ilçede üç gündür gerginlik devam ediyor.

bianet’e konuşan BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, belediyenin asker ablukasında olduğunu, şehrin sıkıyönetim döneminden kalma günler yaşadığını söyledi.

Ceylanpınar Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, ilçede yaşanan olaylar nedeniyle üç gündür çöpler toplanmıyor, ilçe sakinleri evlerinden dışarı çıkamıyor.

Ceylanpınar’da oyların çalındığını iddia eden ve okullarda yanık oy pusulalarının bulunduğunu söyleyen BDP’lilerin başlattıkları eylemler nedeniyle jandarma şehre girdi, Mardin ve Antep’ten takviye polis ekipleri getirildi.

Olaylarda ikisi polis, ikisi eylemci dört kişi yaralanırken, Ceylanpınar Kaymakamlığı ilçe genelinde 30 gün süreyle tüm protesto gösterilerini yasakladı.

bianet’e bilgi veren yerel kaynaklar, çeşitli basın organlarında El-Kaide militanlarının silahlarla ilçede dolaştığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ama dün bazı AKP’lilerin silahlarla BDP’lilere saldırdığını, olayların kısa süre sonra kapandığını, ancak ilçede olağanüstü hal durumu yaşanmaya devam edildiğini söyledi.

“Asker ablukası”

Bugün Ceylanpınar’a giden ve burada basın açıklaması yapıp, hastanedeki yaralıları ziyaret eden BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, bianet’e yaptığı açıklamada belediyenin asker ablukası altında olduğunu, Ceylanpınar’da sıkıyönetim günlerinin yaşandığını söyledi.

“Ceylanpınar’da olağanüstü bir durum yaşanıyor. Özel bir hukuk söz konusu. Devlet orada halkın iradesini gasp etmiş durumdadır. Halkın demokratik tepkileri, demokrasiyi sahiplenme çabası devletin yasaklamalarıyla, özel marifetleriyle engellenmeye çalışılıyor.

”Halkın en demokratik haklarını savunma çabaları polis şiddetiyle karşılanıyor.

Ceylanpınar’da şu an tüm dükkanlar kapalı. Belediye asker ablukası altında. Şehir adeta bir savaş alanına dönmüş vaziyette.

“Eli silahlı, sopalı paramiliter sivil güçlerin sokaklarda dolaştığı yönünde bilgiler aldık. Dün akşam ilçe binamıza yapılan saldırıda da onların olduğu söyleniyor.

“İlçede yaralılar var. Bugün polis şiddeti nedeniyle hastanelik olan bir genci ziyaret ettik. Ayrıca pek çok gözaltı var. Adeta sıkıyönetim günleri yaşanıyor Ceylanpınar’da.”

 

bianet.org

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar