Haber / ‘Rusya’nın G-8’e katılımı askıya alındı’
14:38 18 March 2014

Fransa Rusya’nın zengin ülkeler topluluğu G-8’e katılımının askıya alındığını açıkladı.

Associated Press (AP)’nin haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius gazetecilerin soruları üzerine, zengin ülkelerin ‘siyasi diyalog zemini’ olarak nitelediği G-8’e katılımının askıya alındığını söyledi.

Fabius, ”Başka bir ifadeyle, yedi büyük ülkenin Rusya olmadan birlikte olması öngörülüyor” dedi.

Avrupa Birliği ve ABD, Rus ve Ukraynalı bazı yetkililerin malvarlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesine hükmetti.

ABD Başkanı Barack Obama, bölünmeyi kışkırtmanın bazı sonuçları olacağını ve yeni yaptırımlar ilan edebileceklerini söylerken, krizi diplomatik yollardan çözmek için hala geç olmadığını vurguladı.

Amerikan yönetimi yedi üst düzey Rus hükümet yetkilisi ve milletvekiliyle Kırım’daki ayrılıkçı liderlere mali ambargolar koydu.

Ambargonun gerekçesi “demokratik süreç ve Ukrayna’daki kurumların altını oyma” diye açıklandı.

ABD’nin ambargo koyduğu isimler arasında Kırım lideri Sergey Aksiyonov, Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin ve Rus Parlamentosu’nun üst kanadının Başkanı Valentina Matviyenko da var.

Avrupa Birliği de Rusya ve Ukrayna’dan 21 yetkili hakkında malvarlıklarının dondurulması ve seyahatlerine sınırlama getirilmesine hükmetti.

AB yetkilileri, Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya geçmesini öngören referandumdan sonra böylece ilk yaptırım kararlarını da almış oldular.

Yaptırım kararına hedef olacak yetkililerin isimleri açıklanmadı, ancak referandumda kilit rol oynadıkları sanılıyor.

Rus Dışişleri bakan yardımcısı Sergey Ryabkov ise ABD’nin aldığı önlemleri, ‘kendi, tektaraflı ve dengeden uzak yaklaşımı zorla yaptırma arzusunun bir göstergesi” olarak yorumladı.

www.bbc.co.uk

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar