Haber / Putin: Kırım Rusya’nın parçasıdır
14:11 18 March 2014

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’da iki gün önce gerçekleştirilen referandumla ilgili açıklama yapıyor. Putin açıklamasında, Kırım’ın Ukrayna’ya verilmesi anayasaya aykırıydı dedi.

Putin: Kırım’ın Rusya’dan çalındığı defalarca dile getirildi, ancak biz yine de iyi komşuluk ilişkileri kurmak mecburiyetindeydik.

Putin, Tatarca’nın Kırım’daki üç resmi dileden bir olacağını söyledi. Putin, “İleride neler olabileceği konusunda hiçbir fikrimiz yok. Bunlar Bandera’nın siyasetini devam ettiren kişiler. Ukrayna’daki bakanlarla görüşmek için meydandakilerden izin almak gerekiyor. Bu şaka değil. Kırım tarihi Rus toprağıdır. Kırım’daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti. Kırım çok milletli bir bölge. Burada üç resmi dil olmalıdır. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca. Kırım ve Sivastopol halkı Rusya’ya başvurmak zorunda kaldı. Biz buna duyarsız kalamazdık. Bu, bizim için ihanet olurdu.”

“Bugün Harkov’da, Donetsk’de de benzer durum yaşanıyor. Biz buna kayıtsız kalamayız. Dünyanın uluslararası hukuk kurallarını hatırlaması iyi bir şey. Biz bu hukuku çiğnemiyoruz. Kırım’a asker gönderme kararını uygulamadık. Orada 25 bin askerimiz vardı, biz bu sayıyı artırmadık. Ukrayna kendisi de Sovyetler Birliğinden çıkarken aynı şeyi – kendi kaderini belirleme hakkını kullanmamış mıydı? Kırım da bugün bunu yaptı.”

“Kırım halkı aynen Kosova’nın yaptığını yaptı. O zaman Batı bunu destekledi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kosova ile ilgili kararlarında, bağımsızlık referandumların anayasalara aykırı olabileceğini bildiriyordu. ABD Kosova’da Arnavutlara tanıdığı hakkı Kırımlılara neden uygun görmüyor? Kosova’nın özel durumu nedir?”

“Kosova’da çok sayıda insanın ölmesi gerekçe mi? Resmi belgelerde böyle bir şey yok. Bu, ikiyüzlülüktür. Kırım’daki yerel milisler durumu kontrol altına almasaydı, orada da insan ölümleri olabilirdi. Ancak orada insanlar ölmedi. Sizce neden Kırım’da kimse ölmedi? Ben orada kan dökmediği için 25 bin Rus askerine teşekkür ediyorum.”

“Rusya’nın Kırım’a girdiğini söylüyorlar, ancak tek ateş daha sıkılmadan böyle bir işgal mümkün müydü sizce? Batı, demokrasi ve insan hakları yerine kaos getirdi. Arap baharı Arap kışına döndü. Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar. Ama biz zaten sınırlamalar ortamında yaşıyoruz. Batı sürekli bizi bir köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Çünkü biz ikiyüzlü değiliz, her şeyi adıyla çağırıyoruz.”

” Ama Ukrayna’da sınırı aştılar. Kaba, gayri profesyonel ve saygısız davrandılar. Rusya sınırdaydı ve geri çekilemezdi. Bugün histeriye son vermek ve Soğuk Savaş retoriğinden vazgeçmek gerekiyor. Rusya, ulusal çıkarları öğrenilmesi ve hesaba katılması gereken bir ülke – bunu öğrenmeleri gerekiyor. Kırım’a, Çin yönetimine, Hindistan’a teşekkür ediyorum. ABD vatandaşlarını ise Kırım’ın özgürlük isteğine saygı duymaya çağırıyorum. Avrupalıların, özellikle de Almanya’nın birleşmesini destekleyen Almanların beni anlayacağını umuyorum.”

“Biz her zaman Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı ile yaklaşmışız. ‘Büyük Ukrayna’dan bahsedenler Ukrayna’yı böldüler. Biz Ukrayna’yı bölmek istemiyoruz. Bu bize lazım değil. Kırım ise her zaman Rus, Ukrayna ve Kırım Tatar bölgesi olmuş, olacak. Kırım, orada yaşayan halkların olacak. Ama hiçbir zaman Banderacıların olmayacak.”

“Ukrayna’ya NATO’nun gelmesi Kırım ve Sivastopol için, Güney Rusya için tehdit olurdu. Kırımlıların özgür seçimi olmasaydı, NATO tehlikesi gerçek olurdu. Kırımlılara teşekkür ederim. Biz NATO ile işbirliğine karşı değiliz, ama NATO’nun bizim tarihi topraklarımızda olmasını kabul edemeyiz. Biz Sivastopol’e NATO askerlerine misafirliğe gidemezdik, onlar bize misafirliğe gelecekler.”

“Kiev Rus şehirlerinin anasıdır. Eski Rus devleti bizim geçmişimiz. Bir birimiz olmadan yapamayız. Ukrayna’da milyonlarca Rus yaşıyor ve yaşayacak. Rusya da onların çıkarlarını savunacak. Biz Ukrayna ile dostluk istiyoruz. Ukrayna’nın güçlü, egemen olmasını istiyoruz. Ukrayna’ya barış gelmesini istiyoruz. Ama yalnız Ukrayna vatandaşları kendi ülkelerinde düzeni sağlayabilir, başkaları değil. Rusya Kırım halkının cesaretiyle gurur duyuyor. Rusya halkı gücünü ve ayıklığını sergiledi, kendi soydaşlarını savundu. Bazı Batılılar bizi hem de iç politikada sorunların olabileceği ile tehdit ediyorlar. Bunlar sorumsuz ve saldırganca açıklamalar.”

“Kırımlıların tercihini çok iyi anlıyorum. Onlar tavizsiz davrandılar, açık ve dürüst tutum sergilediler. Rusya ile olmak istediler.” dedi.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar