Haber / ÇERKES SOYKIRIM VE SÜRGÜNÜNÜN 150. YILINDA ÇERKES SANATÇILAR SERGİSİ
13:39 12 March 2014

10 Mart akşamı Gayrettepe Güneş sanat Galerisi anlamlı bir serginin açılışına ev sahipliği yaptı. Çerkesya’nın öncü repetriantlarından Çetao İbrahim’in öncülüğünde ve Ressam Ahmet Özel’in destekleri ile hayata geçen Çerkes Sanatçılar Sergisi açıldı. Bir ay boyunca 10 Mart- 10 Nisan tarihleri arasında görülebilecek olan sergide, Çerkesya’nın ünlü ressamlarının Çerkes-Rus savaşı temalı eserlerinin yanı sıra, gravürler, figüratif resimler ve oyma ahşap eserler bulunuyor.

Rusya Ressamlar Birliği Üyesi ve Sanat Tarihi Uzmanı Kuyeko Mariyet’in kaleme aldığı sergi kataloğu tanıtım yazısı şöyle;

“Rus orduları yerleşim birimlerini yakıyor, halkı kıyı boyuna doğru sıkıştırıp, oradan mavnalara bindirerek Türkiye ye gönderiyordu. Bir çok mavna yurtlarından edilenlerle birlikte açık denizde batmaktaydı. 1864 yılında Kuzey batı Kafkasya neredeyse tüm yerli nüfusunu kaybetmişti.

Novorossiysk Koyunda gördüğüm, sürülmeyi bekleyen 17.000 dağlının perişan hali hafızamdan asla silinmeyecek. Sonraları soğuk hava, yokluk, tifo ve çiçek salgını yüzünden büsbütün çaresiz bir duruma sürüklendiler. Sırtında ince esvap, ıslak toprak üzerinde, açık havada, açık havada yatan genç bir Çerkes kadınının ölü bedenini, yamacındaki biri ölümün pençesinde çırpınan, diğeri anasının kaskatı cesedinden sür uman iki çocuğu görüp de yüreği sızlamayacak biri var mıdır? Üstelik böyle sahnelere sık sık rastlamak mümkündü. Bu satırlar Rus tarihçi Adolf Petroviç Berje’nin anılarındandır.

Yüz elli yıl uzun bir zaman dilimi midir? İnsanlık tarihi için değilse de Çerkeslerin trajik tarihi açısından oldukça uzun. Bu trajedinin sonucunda Adığeler yurtlarını yitirmiş, ve halkın yüzde doksan beşi dünyanın dört bir köşesine dağılmıştır. Sanatsal bir tema olarak Rus-Kafkas savaşları, Adıgeyli ressamların eserlerinde derin bir duygusal sarsıntının, acı ve trajedinin izdüşümü olarak karşımıza çıkıyor.

Umut ışığı, sınırların açılması ve Adığelerin tarihi vatanlarına dönüşleriyle yanmış, sanat odaklı toplantılar, kültürel etkinlikler, ortak sergi projeleri olanaklı hale gelmiştir. Adigey Ressamlar Birliği Rus- Kafkas savaşlarının bitimi ve Adığelerin tarihi vatanlarından sürülmeleri konulu ilk resim ve dekoratif sanatlar sergisini sürgünün 150. yılına adıyor.”

cherkessia.net

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar