Haber / Nalçik protestocuları halen polis takibinde
11:38 10 March 2014

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin başkenti Nalçik’te yapılan Soçi Olimpiyatlarını protesto eylemi organizatörü Anzor Ahohov, güvenlik organlarının kendisinden daha önceden yapmış olduğu, emniyetteki işkencelerle ilgili açıklamaları reddetmesini istediklerini açıkladı.

7 Şubatta Nalçik’te yapılan Olimpiyatları protesto eyleminde toplam olarak 29 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların çoğunluğu serbest bırakıldı, 8 Şubatta Nalçik şehir mahkemesi altı aktivist hakkında idari tutukluluk kararı vermiş, gözaltına alınanlardan Anzor ve Aslahbek Ahohov 17 Şubatta serbest bırakılmıştı.

Ahohov Kavkazki Uzel’e yaptığı açıkalamada “ Geçtiğimiz günlerde polisler akrabalarıma, 7 Şubat gecesi polis şubesinde dövüldüğümle ilgili bilgiyi reddetmem gerektiğini söylediler. Sadece böyle olduğu takdirde beni takip etmeye son vereceklerini söylediler” dedi.

Ahohov’un ifadesine göre, bugüne kadar polisler evinde iki defa arama yaptılar.

Ahohov “ İlk olarak 7 Şubatta gözaltının ardından, ikinci defa da 28 Şubatta arama yaptılar. Bilgisayar, bana ve yakınlarıma ait dört araba, ruhsatlı av silahlarını aldılar. Ayrıca ticaretimle ilgili belgeleri de aldılar. Ben tarım için toprak kiralıyorum” dedi.

Daha önceki ifadelerini reddetmeye zorlanamayacağının altını çizen Ahohov “ Söylediklerime pişman değilim. Kemikleri üzerinde Olimpiyatların yapıldığı dedelerime karşı sorumluluğumu yerine getirmeli, onları hatırladıklarımı ve kendileri ile gurur duyduğumu göstermeliydim. Bana kendi topraklarımda dedelerimi anmayı yasaklıyorlar. Ben, Çerkes olduğum ve Çerkes olarak ölmek istediğim için suçlandığımı düşünüyorum” dedi.

Geçici tutukevinden çıkarılışının ardından Anzor Ahohov, Nalçik emniyetinde 7 Şubat gecesi işkence gördüğünü açıklamıştı.

Ahohov “ Tüm gece işkence ettiler. Gözlerimi bağladılar, başıma poşet geçirdiler, bantladılar. Onların sorularına cevap vermeyi reddettim. Bu onlar tarafından bir hakaretti. Ben eylemimizin ardından gözaltılar olabileceğini düşünüyordum, ancak elektrik şoku olacağını beklememiştim” dedi.

Görülen işkencelerle ilgili şikayette bulunmanın anlamı olmadığını da açıklayan Anzor Ahohov “ Ülkemizde kanunların adaletine inanmıyorum, ama onlara riayet edilmeli” dedi.

Kabardey-Balkar insan hakları merkezi başkanı Valeri Hatıjukov “ Anzor Ahohov, insan hakları merkezine 28 Şubatta evinde yapılan aramayla ilgili başvuruda bulundu. Bu duruma bağlı olarak savcılığa başvurduk, ülke başkanlığı idaresi temsilcileri ile görüştük. Ben, Anzor’un rahat bırakılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Hatıjukov “ Ahohov’un ifadesine göre, polis onun başına gelenleri anlatmasını istemiyor. Maalesef, Anzor haklarını savunmanın mümkün olduğuna inanmıyor ve hiç bir zaman yaşananların hemen ardından başvurmadı. Biz, kendimiz adına yine de dayanağı olmadan baskı gören herkesi haklarını savunmaya çağırıyoruz” dedi.

Nalçik’te yapılan eylemin herhangi bir tehlike arzetmediğini ifade eden Hatıjukov “ Eylem kesinlikle barışçıl idi. O eylemde herhangi bir zoraki eylem çağrısı yoktu. Tek ihlal mitingin izinsiz olması idi. Hiç kimse de bunu tartışmıyor. Ancak eylem organizatörlerine baskı gösterilmesi, gözdağı girişimi kabul edilemez” düşüncesinde.

Bu tür metotların iyi bir şeye götürmediğini ifade eden Hatıjukov, böylesi metotların gençlerin radikalleşmesine neden olduğunu ifade etti.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar