Haber / Türkiye’den 8 Mart kutlamaları
17:23 8 March 2014

Kars’ta kadına yönelik şiddet fotoğraflarla kınandı, Diyarbakır ve Van’da kutlamaların gündeminde barış süreci vardı. Antalya’da ise kadın emekçiler günü çalışarak geçirdi.

8 Mart Dünya Kadınlar günü için yurdun çeşitli şehirlerinde kutlamalar yapıldı. İstanbul’da Jandarma Genel Kurmaylığı, yıldönümü kutlamaları ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde gösteri yaptı. Dördü kadın olmak üzere 16 jandarma personeli, Boğaziçi Köprüsü’nden Türk bayrakları açarak iniş yaptı.

Askerler, köprüye Türk bayrağı ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle günün önemini belirten pankart astı.

Başkent Ankara’da çeşitli sendikalar basın açıklaması yaptı.

Başkent Ankara’da ise, çeşitli sendikalar basın açıklaması yaptı. Abdi İpekçi Parkı’nda bir araya gelen Memur-Sen ve Eğitim-Bir Sen Kadınlar Komisyonu, “Birkaç yıl öncesine kadar hayal bile edemediğimiz alanlar bizlere de açıldı. Türkiye bundan sonra başörtülü genel müdür, müsteşar, milletvekili ve bakanlara hazırlanıyor. Biz kadınlar artık kılık kıyafetimizle değil, üreteceğimiz işlerle değerlendirilmek istiyoruz” diye duyuru yaptı.

Hak-İş Konfederasyonu ise “Kadını obje olarak gören, kadının bedenini esas alan, kadının kıyafetini tanzim etmeyi hedef alan anlayışların ötesinde kadını insan olarak odağına yerleştiren ve toplumu birlikte inşa etme konusunda ona eşit roller veren bir sendikal anlayışı temsil ediyoruz” dedi.

Kars’ta şiddet fotoğraflarla kınandı 

Kars’taki sergiden bir kare

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün hatırlandığı bir diğer şehir de Kars oldu. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından açılan ‘Erkeklik İstisnai Bi Durumdur’ adlı fotoğraf sergisinde kadınların gördüğü şiddet, erkeklerin gözüyle anlatıldı.

Sergide yer alan fotoğraflarda hamur açan, tırnaklarına oje süren, ev temizliği yapan, yemek yapan, ağlayan, eşinden şiddet gören erkek fotoğrafları yer aldı.

Kayseri’de çocuk gelinler protestosu

Kayseri Emek ve Demokrasi Platformu’nca “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolaysıyla yürüyüş düzenlendi.

Kayseri’deki yürüyüşte çocuk yaşta evlendirmelere tepki gösterildi.

Sivas Caddesi’nde bir araya gelen platform üyeleri, Cumhuriyet Meydanı’na kadar sloganlar atarak yürüdü.

Küçük yaştaki kızların evlendirilmesinin de protesto edildiği eyleme, gelinlik giyerek katılan bir kadın ‘pedofiliye hayır’ yazan döviz taşıdı.

Gruplar adına basın açıklaması yapan Emekçileri Sendikası (BES), “Şiddetle ilgili açılan davaları el çabukluğuyla kapatan, şikayetçi kadınları zorla evlerine yollayan, tecavüze uğrayan kız çocuklarına rıza arayan eril sisteme karşı, her yerde sesimizi yükseltiyoruz. Kadınların kadın olmaktan kaynaklı yaşadığı sorunlara karşı bir araya gelinen, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tüm kadınlar için resmi tatil ilan edilmesini istiyoruz” dedi.

Diyarbakır’dan ‘özgürlük’ çağrısı 

Diyarbakır’de BDP’li Kışanak konuşma yaptı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Diyarbakır’da BDP’nin düzenlediği miting yürüyüşle başladı. BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Diyarbakır Belediye Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak’ın yanı sıra kadın belediye başkan adaylarının katıldığı mitingde ‘Öcalan’a özgürlük’ sloganları atıldı.

Mitingde bir konuşma yapan Gültan Kışanak, “Başkan Apo’yu Amed’de istiyoruz” dedi. Öcalan’ın ‘kadın özgür olmadan toplum olamaz’ dediğini hatırlatan Kışanak, Öcalan’ın kadınların önünü açtığını söyledi.

Paris cinayetlerine de vurgu yapan Kışanak, bu cinayetleri AKP, MİT, paralel yapı ve derin güçlerin birlikte işlediklerini iddia ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu işin içinde olmadıklarını söylüyorlarsa çıkıp açıklasınlar. Hepsinden bunun hesabını soracağız. Tüm Kürt kadınları adına söz veriyoruz ki Paris katillerinin yakasına yapışacağız.”

Trafikte hediyeler dağıtıldı 

Jandarma yolda hediyeler dağıttı.

İzmir’de jandarma ekipleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İzmir’de trafikteki kadın sürücü ve yolculara çiçek verdi.

Menderes ilçesindeki Küner kavşağında trafik denetimi yapan Jandarma ekipleri, kadın sürücü ve yolcuların Kadınlar Günü’nü kutladı. Kadına yönelik şiddetle ilgili broşür dağıtıp, anahtarlık ve ayna hediye etti. Hakkari’de de jandarma, kadınlara karanfil ve hediye dağıttı.

Van’dan çözüm çağrısı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Van’da bir miting gerçekleştirildi. BDP’nin öncülüğünde ‘Özgür Kadınla Demokratik Ulusa’ adıyla gerçekleşen miting tarihi Van kalesi bitişiğindeki alan da düzenlendi.

Van mitinginde odak çözüm süreciydi.

Yürüyüş ve yöresel kıyafetleriyle Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşiliğinde başlayan kutlamalara katılan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, çözüm süreci için adım atma sırasının devlet ve AKP’de olduğunu söyledi.

Tuğluk, “Kürt sorunu için ciddi ve samimi adımlar atıldı. Bu adımlara henüz bir karşılık atılmış değil. Biz diyoruz ki süreç tek taraflı adımlarla ilerlenemez. Devletin de AKP’nin de adım atması gerekir. Artık adım atma sırası devlette ve AKP’dedir. Bu zihniyetle çözüm gelişmez. Adımlar atılmazsa çözümsüzlük derinleşir” dedi.

Antalya’daki kadınlar çalıştı 

Kadınlar, günü serada çalışarak geçirdi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada farklı etkiliklerle kutlanırken, Antalya’nın Kumluca ilçesinde sera işçisi kadınlar, bu günü de çalışarak geçirdi.

Kumluca’da tarım arazileri ve seralarda çalışan ve çoğunluğu ilçe dışından çalışmak amacıyla ilçeye gelen kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kendileri için diğer günlerden farklı olmadığını, diğer günlerde olduğu gibi bugünü de çalışarak geçireceklerini söyledi.

Kaynak: aljazeera.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar