Haber / Akmescit’te tansiyon yüksek
18:13 5 March 2014

Kırım’da Ukrayna bayrağının henüz indirilemediği başkentteki askeri birliğin etrafı Rusya yanlıları tarafından kuşatıldı. Ukrayna askerlerine destek verenler uzaklaştırıldı, milisler birliğin etrafına konuşlandı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki siyasi ve askeri krizin merkezi Kırım’ın başkenti Akmescit’te (Simferopol) gerilim yeniden tırmandı.

Başkentte Ukrayna bayrağının halen dalgalandığı nadir noktalardan, Deniz Kuvvetleri’ne bağlı askeri birlik önünde Rusya yanlılarıyla Kiev hükümetini destekleyenler kaşı karşıya geldi. Birliğin etrafı Ruslar ve milisler tarafından kuşatıldı.

Çarşamba günü gerçekleşen olay, birliğin önünde Ukraynalı askerlere destek amacıyla gösteri yapılmasının ardından başladı. Ellerinde pankart ve Ukrayna bayraklarıyla toplanan çoğunluğu kadınlardan oluşan kalabalığın eylemi devam ederken, Rusya yanlılarıyla silahlı milisler de aynı noktaya geldi. Eylemcilerin üzerine yürüyen Rusya yanlıları, kalabalığı dağıtmak istedi. Bunun üzerine gerginlik yaşandı. Bayrakları ve pankartları yırtılan Ukraynalılar karşı kaldırıma uzaklaştırıldı.

Birliğin etrafı da Rusya yanlısı kalabalık tarafından kuşatıldı, silahlı milisler belirli noktalara konuşlandı. Bu sırada içerideki Ukraynalı askerler yaşananları birliğin bahçesinde uzaktan takip etti.

‘Barış için geldik, zorbalık yaptılar’

Birliğin önüne barış mesajı vermek için geldiklerini söyleyen eylemciler zorbalıkla karşılaştıklarını anlattı.

Gösteriye katılanlardan Yulya Lambrazo, “Bizler barışın sağlanması için gönüllüleriz, ama onlar para ödenmiş insanlar. Üzerimize saldırdılar, bayrağımızı yırttılar. Rus askerleri derhal burayı terk etmeli” dedi. Lambrazo, referandumun engellenmesi gerektiğini eğer referandum gerçekleşirse Kırım’ın bölüneceğini dile getirdi.

Bir başka kadın eylemci ise 40 yıldır Kırım’da yaşadığını ancak artık Ukraynaca konuşmaktan korktuğunu, Rus askerlerinin gölgesinde yaşamak istemediğini söyledi.

Birliğin etrafını kuşatan milisler ise provokasyonu engellemek için burada olduklarını belirttiler. “Birliğe girecek misiniz?” sorumuzu yanıtsız bıraktılar.

‘Rus askerlerine teşükkür borçluyuz’

Çevrede toplanan Moskova destekçisi sıradan insanlar ise milislere teşekkür borçlu olduklarını ifade etti. 55 yaşındaki Valentina Stipavna, “Eğer Rus askerleri gelmeseydi burası Kiev gibi olurdu. Günlük yaşam onların sayesinde devam ediyor. Onlar olmasaydı buraya sağcı Ukrayna askerleri gelirdi ve bizim için daha kötü olurdu” dedi.

Emekli bir sovyet askeri olduğunu söyleyen Genna Titimaçeyev, içeride Ukrayna dışarıda Rus milisler olmasına rağmen çatışma ihtimali olmadığını belirtti, “Ben Ukraynalıyım ama Kiev’deki yönetime karşıyım, Rusya bizi doğru anlıyor” diye konuştu.

aljazeera.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar