Haber / Rusya’nın insan hakları sicili bozuk
18:17 3 March 2014

ABD dışişleri bakanlığı: Kuzey Kafkasya’daki anlaşmazlıklar çok sayıda insan hakları ihlaline neden oldu.

ABD dışişleri bakanlığı dünya ülkelerindeki insan hakları durumuyla ilgili yıllık raporunda Rusya hükümetini temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlamakla suçladı, özellikle Kuzey Kafkasya’daki duruma dikkat çekti.

Raporda Kavkazki Uzel istatistikleri kullanılıyor, ayrıca Kuzey Kafkasya’da kanunun üstünlüğüne riayet edilmediği sonucu çıkarılıyor.

28 Şubatta yayınlanan raporda ABD dışişleri bakanlığı, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’da insan hakları durumuyla ilgili eleştiriler de yer alıyor. 2013’deki insan hakları ile ilgili ABD dışişleri raporu ülkenin Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından sunuldu.

Raporda ifade edildiğine göre, Rusya’da ‘kanunun üstünlüğüne özellikle Kuzey Kafkasya’da riayet edilmediği’ burada silovikler ve yer altı silahlı örgüt üyeleri arasındaki anlaşmazlığın ‘aralarında cinayet, işkence, fiziki şiddet ve siyasi nedenlerle kaçırma’ olayları olmak üzere çok sayıda insan hakları ihlallerine neden olduğu ifade ediliyor.

ABD dışişlerine göre, RF yönetimi gözaltı süreleri konusunda yasal sınırlamalara riayet ediyor, ancak Kuzey Kafkasya bölgesinde durum böyle değil. ABD dışişleri ayrıca, Kuzey Kafkasya Federal Bölgede ‘resmi olmayan’ hapishanelerin var olmaya devam ettiğini de belirtiyor.

ABD dışişlerine göre, 2013’de genel olarak, Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerinde ‘ayrılıkçılık, etnik gruplar arasındaki anlaşmazlıklar, cihad hareketi, güvenlik güçleri tarafından yapılan aşırılıklar ve teröristlerin faaliyetlerine’ bağlı olarak ‘şiddet sona’ ermedi.

ABD dışişlerinin raporuna göre, bugün Rusya’nın baş figürü Vladimi Putin olan, oldukça merkezi, zayıf çok partili siyasi bir sistemi bulunuyor. Rapora göre, Rusya’da insan hakları alanındaki önemli problemlerden biri ‘sivil özgürlüklerin kısıtlanması’ durumudur ve örneği de ‘sivil toplum örgütleri kanunudur’.

RF Devlet Duması 13 Temmuz 2012’de yurt dışından finanse edilen, siyasi faaliyetlerle ilgilenen sivil örgütlerin ‘yabancı ajanlığı’ statüsünü kabul etmelerini isteyen bir kanunu kabul etti. Bu, insan hakları örgütleri temsilcilerinin ciddi eleştirilerine neden olmuştu.

Rusya dışişleri bakanlığı ABD dışişlerinin bu raporuyla ilgili henüz bir yorumda bulunmadı. Aynı konudaki geçen yılki rapor Rusya tarafından ciddi şekilde eleştirilmişti.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar