Haber / ‘Uluslararası hukuku ihlal ettiniz’
22:46 2 March 2014

NATO ve Almanya Rusya’yı uluslararası hukuku çiğnemekle suçladı. NATO’dan yapılan açıklamada Moskova’dan, ‘Ukrayna’daki askerlerini’ üslerine çekmesi istendi.

Brüksel’deki daimi temsilciler düzeyindeki acil toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna ve Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi himayesinde barışçıl bir çözüm için diyaloğa davet edildi.

Rusya’nın Ukrayna’daki askeri faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, Rus parlamentosunun güç kullanımına onay vermesinden de büyük kaygı duyulduğu ifade edildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel da telefonda görüştüğü Rusya lideri Vladimir Putin’i uluslararası hukuku çiğnemekle suçladı. Almanya hükümet sözcüsüne göre, Merkel’in Putin’e ‘Kırım’daki Rus müdahalesinin kabul edilemez’ olduğunu söyledi.

Yanıtımız ağır olur

Rusya yanlısı milislerin Kırım’da birçok askeri ve idari birimi kontrol altına almasına Batı’nın tepkisi şiddetleniyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, mevcut Kırım politikasını sürdürmesi halinde Rusya’nın ekonomik yaptırımlar ve yalnızlaşmaya maruz kalacağını söyledi.

ABD’nin CBS kanalında yayımlanan ‘Face the Nation’ programında konuşan Kerry Rusya’yı, ‘19. yüzyıldaymış gibi davranarak’ yabancı bir bölgeyi ‘uydurma bahanelerle’ işgal etmeye çalışmakla suçladı.

Kerry, Rusya’nın ‘inanılmaz derecede saldırgan’ bir tutum sergilediğini belirterek Moskova’nın yine de krizi hafifletme şansının bulunduğunu kaydetti.

Fransa ve İngiltere’den G8 hamlesi

Bu arada Fransa ve İngiltere, Rusya’nın Soçi kentinde Haziran ayında yapılacak G8 zirvesinin hazırlık toplantısına katılımı askıya aldıklarını duyurdu.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyulması çağrısında bulundu ve ülkenin bölünmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Rusya’nın bu tavrı sürdürmesi durumunda bedelinin ağır olacağını dile getiren Fabius, Rusya’nın bölgeye asker göndermesini kınadıklarının altını çizerek, “Fransa arabuluculuğa hazır” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da ABD’nin Soçi’de yapılacak G8 hazırlık toplantısına katılımını askıya alacağı duyurulmuştu.

Ukrayna ordusu ile silahlı gruplar karşı karşıya

Ukrayna’da gerilim her geçen dakika artarken, Kırım’da Rus askeri olduğu iddia edilen silahlı yüzlerce kişi Ukrayna askeri ile karşı karşıya geldi.

Yüzlerce kişilik silahlı grup, zırhlı araçlarla birlikte Privolnoye’deki bir askeri üssün çevresini kuşatarak giriş ve çıkışı kapattı.

Ukrayna askerleri ise tam teçhizatlı bir biçimde beklemeye geçerken, zırhlı araçlar ve tanklar nizamiye girişine konuşlandı.

Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahale iznini meclisten geçirmesinin ardından Ukrayna’da kısmi seferberlik ilan edildi.

Öte yandan Kırım’ın başkenti Akmescit’te Rusya yanlısı ufak bir grup gösteri düzenledi.

Batılı ülkeler Moskova’ya uyarılarına devam ederken, Haziran’da Soçi’de yapılması planlanan G8 Zirvesi’nin topluca boykot edilebileceği belirtiliyor.

Soğuk Savaş döneminden bu yana Rusya ile Batılı ülkeler arasında en ciddi kriz yaşanırken, Kremlin’in zamana oynadığı yorumları yapılıyor.

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk: Felaketin eşiğindeyiz

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki başbakanlık binası önünde toplanan ve ellerinde Batılı ülkelerin bayrakları bulunan göstericiler, Avrupa Birliği’nden kendilerine yardım etmesini istedi.

Rus lider Vladimir Putin’i Hitler’e benzeten dövizler de taşıyan eylemciler, Kırım’ın, Ukrayna’nın bir parçası olduğunu dile getirdi.

Öte yandan düzenlediği basın toplantısında uluslararası kamuoyundan yardım isteyen Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, “Felaketin eşiğindeyiz. Batılı ortaklarımızın ve tüm küresel toplumun bölge bütünlüğü ile Ukrayna’nın birliğini destekleyeceğine inanıyoruz” dedi.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinin savaşa hazır olduğunu da belirten Batı yanlısı Yatsenyuk, Ukrayna ordusunun, Rusya’nın kışkırtıcı eylemlerine karşı direneceğini söyledi.

Vatandaşlar ise savaş istemediklerini ancak gerekirse ülkelerini savunacaklarını dile getiriyor:

“Elbette sıradan Ukraynalılar olarak çocuklarımızdan, oğullarımızdan ve kızlarımızdan endişeliyiz. Çünkü bunlar bizim çocuklarımız. Ama gerekirse mümkün olan her türlü yolla ülkemizi koruyacağız”

“Savaş istemiyoruz. Şu anda söyleyebileceğim tek şey; savaş istemiyoruz. Özellikle de daha önce birlikte yaşadığımız ve bundan sonra da birlikte yaşayacağımız Rusya ile. Bu siyasi bir durum, insanlar savaşmamalı, ölmemeliler”

Bu arada geçtiğimiz günlerde hükumet karşıtı gösterilere sahne olan başkent Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı, bugün yeniden doldu. Ancak bu defa bayrağını alan vatandaşlar, Rusya’yı protesto etmek için Meydan’a akın etti.

Ukrayna’da Rusya yanlısı gösteriler Donetsk’e sıçradı

Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki gelişmelerin arından ülkenin doğusundaki Donetsk kentinde Rusya yandaşları meydana indi.

Rusça konuşanların yoğunlukta olduğu kentte göstericiler Pavel Gubaryev, halk tarafından seçilen belediye başkanı olarak ilan etti.

Tetiana Mikhailova isimli bir Donetskli, “Kiev’e para transferine son verilmesini istiyoruz. Aynı zamanda Kiev’de yönetimi ele geçiren faşist ve ulusalcı hükümeti tanımıyoruz.” şeklinde kalabalığa karşı konuştu.

Öte yandan gruba yakın bir noktada savaş karşıtları bir araya gelirken, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve birliği yönünde slogan attılar.

Bir protestocu, “Buradaki gösteriler Ukrayna’nın birliğini desteklemek için düzenleniyor. Biz barış içinde yaşamak istiyoruz. Savaş istemiyoruz.” dedi

Meydanda toplanan diğer bir eylemci grup ile Rus yanlısı eylemciler arasında bazı gerginlikler yaşandığı bildirildi.

ajanslar

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar