Haber / Ukrayna ordusu alarma geçirildi
13:21 2 March 2014

Ukrayna, ülkenin silahlı kuvvetlerinin tam olarak askeri hazır duruma getirildiğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, orduyu Ukrayna ve Kırım sınırlarında kullanmak için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nden yetki almasına Kiev’deki yönetim sert tepki gösterdi.

Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenuk, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısının ardından şu açıklamayı yaptı: ‘‘Biz Ukrayna devleti olarak egemenliğimizi savunmaya hazırız. Ukrayna topraklarında, Rusya’nın askeri bir müdahalede bulunacağını düşünmüyoruz, herhangi bir müdahale, savaş başlangıcı ve Rusya ile Ukrayna ilişkilerinin sonu olur.’‘

Rusya Federasyon Konseyi’nin Ukrayna’ya bağlı Kırım özerk Cumhuriyeti’nde orduya müdahale yetkisi verme kararı, dünyanın dört bir yanında tepkiyle karşılandı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Rus askeri hareketliliği sonrası gerilimin giderek arttığı gözleniyor. Uluslararası haber ajansları, başkent Akmescit (Simferopol) sokaklarından silah seslerinin geldiğini duyurdu.

Ukrayna’nın güneyinde ve doğusundaki bazı kentler cumartesi günü Rusya yanlısı göstericilerin protestosuna sahne oldu. Luhansk ve Donets kentlerinde göstericiler, Avrupa Birliği ve Ukrayna bayraklarını direklerden indirirken, yerine Rus bayrakları dikti.

Bu arada batılı ülkelerin Rusya’ya tepki olarak Soçi kentinde düzenlenecek G-8 zirvesini boykot etme tehdidinde bulundukları bildirildi.

tr.euronews.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar