Haber / Nalçikte Suriyeli geri dönüşçüler için kampanya
17:27 20 February 2014

Nalçik’te gönüllüler yönetimden Suriye’li Çerkeslerin durumuna önem vermesini istedi.

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin başkenti Nalçik’te Suriye’li mültecilere yardım eden gönüllüler, ülke başkanlığı görevini yürütmekte olan Yuri Kokov adına bir mektup gönderdi ve Suriye’li Çerkeslerin durumuna dikkat çekti.

Kokov’a gönderilen mektupta, Suriye’den gelen geri dönüşçülerle ilgili henüz bir devlet politikası olmadığı için bir çok problemle karşılaştıkları ifade ediliyor. Mektubu gönüllü Olga Begretova ve Zara Bakova imzaladı.

Kokov’a 28 Ocakta gönderilmiş olan mektupta “ İlk önce geçici ikamet, daha sonrasında sürekli ikamet belgesinin alınmasıyla ilgili Federal Göç Hizmetinde zorluklar çıkıyor, bundan dolayı da onlar kendi uzmanlıklarında iş bulma imkanı bulamıyorlar. Sonuç olarak da birçoğu farklı alanlarda minimum ücrette işleri kabul etmek durumunda kalıyorlar. Geri dönüşçülerin anadillerini ve Rusçayı öğrenmeleri konusu da çözülmedi ve bu da onların adaptasyonlarını uzatıyor, zorlaştırıyor” denildi.

Mektubu yazanlar, Suriye’li Çerkeslerin tarihi vatanlarındaki geleceklerinin de belirsiz olduğunu ifade ediyorlar. Ev satın almaların durdurulduğunu, Suriye’li Çerkeslere iş bulunmadığını ve bundan dolayı da ailelerinin geçimi konusunda sıkıntı yaşadıklarını, Rusça konusunda problemlerinin bulunduğunu ifade ediyorlar.

Gönüllüler Kokov’dan, Panahes köyünde 2013’de arsa ayrılarak, 13 evin inşasına başlanmış olması konusunda Adıgey’in örnek alınması ve geri dönüşçüler için evlerin inşa fikrinin desteklenmesini istiyorlar.

Mektubu yazan gönüllüler ayrıca, evlerin inşası amacıyla para toplanması için konserler ve yardım kampanyalarının düzenlenmesini de öneriyor.

Olga Begretova, henüz Kokov’dan yazdıkları mektup ile ilgili bir yanıt almadıklarını açıkladı.

Kokov’a mektup yazan gönüllüler Facebook’ta ‘Suriye’li yurttaşlara yardım’ grubunu kurdular. Grubun amacı, ihtiyaç sahibi geri dönüşçülere yardım için para toplamak.

Bu grubu 2014 başında Olga Begretova, Zara Bakova ve Zaur Jemukh kurdu. 20 Şubatta grup üye sayısı 399 idi ve Sberbank’ta grup adına bir hesap açıldı.

Olga Begretova’nın açıkladığına göre, toplanacak para Nalçik sanatoryumlarında kalan Suriye’li Çerkeslerin ilaç, yiyecek ve temizlik maddeleri için harcanacak.

Kabardey-Balkar’da şu anda 700’den fazla Suriye’li geri dönüşçü bulunuyor, bunların bir bölümü Nalçik’te kirada oturuyor. Yaklaşık 500 kişi Elbrus, Terek ve Drujba sanatoryumlarında kalıyor, ülkenin bazı köylerinde geri dönüşçüler için evler de alındı.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar