Haber / Ukrayna’da ölü sayısı artıyor
13:37 20 February 2014

Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda sabah saatlerinde yeni çatışmalar yaşandı, en az 21 kişi daha hayatını kaybetti. Bağımsızlığından bu yana en kanlı günlerini yaşayan eski Sovyet ülkesinde üç günde toplam ölü sayısı 50’ye yaklaştı.

Gece saatlerinde ilan edilen ateşkes sabah bozuldu, meydanın çevresinde polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Reuters haber ajansı bu çatışmalarda 21 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Böylece salı gününden bu yana ölü sayısı 50’ye yaklaştı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada saldırıyı başlatan tarafın göstericiler olduğu ve polise karşı silah kullanıldığı iddia edildi. Açıklamada çok sayıda güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiği belirtildi. Bir polisin göstericiler tarafından rehin alındığı da gelen bilgiler arasında.

Reuters’ın sıcak bölgede görev yapan foto muhabiri, muhaliflerin meydanın çevresinden ceset topladığı aktardı. Foto muhabiri Vasily Fedosenko, bölgede en az 21 ceset saydığını, ölenlerin tamamının sivil olduğunu bildirdi. Görgü tanıkları ölümlerin ateşli silah yarası sonucunda gerçekleştiğini ve etrafta boş kovanlar olduğunu belirtiyor.

Hükümet binası boşaltıldı

Başkentte şiddetin yeniden tırmanması üzerine, ana hükümet binası güvenlik gerekçesiye boşaltıldı. Olayların yaşandığı meydana yakın bir bölgede bulunan binadaki çalışanlar polisler eşliğinde tahliye edildi .

Üç dışişleri bakanı Kiev’de

Kiev’e giden Fransa, Almanya ve Polonya Dışişleri Bakanlarının Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile görüşmesinin bu sabahki şiddet olayları üzerine iptal olduğu duyurulmuştu. Ancak görüşmenin gerçekleştiği bildiriliyor.

Üç ay öncesine kadar Ukrayna’yla ortaklık anlaşması üzerinde çalışan AB şimdi bu ülkeye karşı yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. AB dışişleri bakanları Brüksel’de düzenlenecek toplantıda, yönetim karşıtı gösterilere yapılan polis müdahalesi sonucu en az 28 kişinin öldüğü Ukrayna’daki krizi masaya yatıracak.

AB’nin hedefinde Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’na yapılan kanlı müdahaleden sorumlu tutulan Ukraynalı yetkililer var.

AB diplomatları çarşamba günü yaptıkları görüşmelerde, bu yetkililerin mal varlıklarına tedbir ve seyahat yasağı gibi yaptırım seçeneklerini görüşmüş, kararı bugün düzenlenecek dışişleri bakanları toplantısına bırakmıştı.

ABD ise, bazı Ukraynalı yetkililere yaptırım kararı alındığını açıkladı. Washington yönetimi, yaşanan şiddet olaylarında insan hakları ihlallerinde rol oynadıklarını düşündüğü Ukrayna hükümetinden üst düzey 20 isme vize yasağı getirildiğini bildirdi.

Ateşkes kararı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç çarşamba gecesi ‘ateşkes’ ilan ederek protestocularla doğrudan görüşmelerin başladığını duyurdu. Ateşkesi doğrulayan muhalefet liderleri, Yanukoviç’ten meydana saldırı yapılmayacağına ilişkin güvence aldıklarını duyurdu.

Ukrayna’nın muhalif liderlerinden Batkivşçina (Vatan) Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, “Şu anda taraflar arasında ateşkes ilan edildi ve ülkedeki durumun istikrara kavuşturulmasına yönelik müzakere sürecinin başlatılmasına karar verildi” açıklaması yaptı.

Yanukoviç’in kararı, aralarında Vitaliy Kliçko’nun da bulunduğu muhalefet liderleriyle görüşmesinin ardından geldi. Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “Ülkede toplumsal barışın sağlanması ve akan kanın durmasını sağlamak amacıyla, taraflar ateşkes ilan ettiklerini ve müzakere sürecine başladıklarını duyurdu” denildi.

Ordudan operasyon sinyali

Ukrayna yönetimi, bu duyurudan sadece saatler önce, ülkede protestoculara karşı ordunun göreve çağırılabileceğinin sinyallerini veriyordu. Ukrayna Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı (SBU) ülke genelinde ‘terörle mücadele’ operasyonunu başlattığını açıkladı.

SBU Başkanı Aleksandır Yakimenko, ülke genelinde silahlı çatışmaların arttığı ve eylemcilerin eline 1500 kadar ateşli silah ve onbinlerce mermi geçtiği gerekçesiyle ‘radikal’ ve ‘aşırı uçlara’ karşı bu operasyona başladıklarını belirtti.

Operasyon çerçevesinde Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç de Genelkurmay Başkanını değiştirdi.Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen açıklamada daha önce Genelkurmay Başkanı olan Volodimir Zamana yerine Deniz Kuvvetleri Komutanı Yuri Iliin’in göreve getirildiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı: 28 ölü var

Sağlık Bakanlığı, bağımsızlığından bu yana en şiddetli günlerini yaşayan ülkkedeki eylemler sırasında ölenlerin sayısının perşembe sabahı 28 olarak açıkladı, bunların 10’unun polis olduğunu bildirdi.

Bakanlığın açıklamasına göre tedavisi devam eden 263 eylemci ve 342 polisin çoğunluğu karşılıklı açılan ateşle yaralandı.

İçişleri Bakanlığı ise yabancı büyükelçilere yaptığı açıklamada, Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’ndaki olaylarda polisin göstericilere karşı ateşli silah kullanmadığını söyledi.

Protestocular hala Bağımsızlık Meydanı’nda. Bir grup kişi meydandan 100 metre mesafede bulunan Ulusal Radyo ve Televizyon Komitesi binasını ele geçirdi. Protestocular ‘karargahlarını’ buraya taşıdıklarını açıkladılar.

ABD ve NATO’dan uyarı

ABD Savunma Bakanlığı Ukrayna yönetimini uyararak, protestoculara karşı orduya başvurulmamasını istedi. Beyaz Saray da önceki saatlerde yaptığı açıklamada, polisin sokaklardan çekilmesi çağrısı yaptı.

Başkan Barack Obama ise Ukrayna’da şiddetin sürmesinin “sonuçları olacağını” dile getirdi.

NATO da, Kiev’i kendi halkına karşı askeri güce başvurmamaya çağırdı. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Philip Breedlove soruna barışçıl çözüm bulunması için protestocularla diyalog kurulmasını önerdi.

Hükümet karşıtı eylemlerin şiddetlendiği Ukrayna’da, göstericiler Çarşamba günü ülkenin batısındaki Khmelnitsky şehrindeki Ukrayna İstihbarat Teşkilatı binasına girmeye çalıştı.

Bu esnada binadan göstericilerin üzerine ateş açıldı. Mermilerin isabet ettiği bir kadın ağır yaralı olarak yere yığıldı. Görüntülerde, göstericilerden birkaçının daha mermi sıyrıkları aldığı görülüyor.

Protestocular açılan ateşten korunmak için yoldaki otobüslerle binanın önüne barikatlar çektiler.

Rusya: Olaylar darbe girişimi

Moskova yönetimi ise Ukraynalı muhaliflere seslenerek, daha fazla kan dökülmesinin önüne geçilmesini istedi. Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Yanukoviç’le telefonda görüştüğü, iki liderin son durumu değerlendirdiği bildirildi.

Putin’in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın, Ukrayna’da olanları, darbe girişimi olarak değerlendirdiğini ve ‘af yasasının yürürlüğe konmasından istifade eden aşırı grupların saldırganlıklarını kınadıklarını’ söyledi.

Kuveyt’te bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Ukrayna’da yaşananların bir darbe ve silah zoruyla iktidar olma girişimi olduğunu söyledi.

aljazeera.com.tr/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar