Haber / Olimpiyat protestocuları halen tutuklu
1:42 17 February 2014

Olimpiyatları protesto edenlerden dört kişi halen Nalçik tutukevinde.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti başkenti Nalçik’te bulunan tutukevinde halen Soçi’deki Olimpiyatları protesto eden ve gözaltına alınanlardan dört kişi bulunuyor açıklaması, Adıge Hekuj-Çerkesya Başkanı Abubekir Murzakan tarafından yapıldı.

7 Şubatta ,Nalçik’te Soçi Olimpiyatlarını protesto edenler gözaltına alınmıştı. Kabardey-Balkar savcılık bilgilerine göre, toplam olarak 29 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu 8 Şubat 22.00 sıralarında bırakıldı ve 6 kişi tutukevinde kaldı.

12 ve 13 Şubatta Azamat Aloyev ile Kazbek Tekuşev de serbest bırakıldı. Murzakan “ Anzor Ahohov ve Aslanbek Ahohov, Aslan Bogotov ve Avat Krasovski halen tutukevinde” açıklamasında bulundu.

8 Şubatta Nalçik şehir mahkemesinin altı kişinin göz altısı ile ilgili karar verdiğini hatırlatan Murzakan “ Bu kişiler hakkında izinsiz eylem organize etmek suçlamasında bulunuldu. Aloyev’e 4 gün, Tekuşev’e 5 gün hapis cezası verildi ve şimdi artık serbestler. Bogotov’a 7 gün verildi ve çıkması gerekiyor. Avas Krasovski gözaltına alındığından itibaren 8 gün, Aslanbek Ahohov 10 gün hapis kalacak. Anzor Ahohov’a ise 15 gün ceza verildi” dedi.

Durumla ilgili Kabardey-Balkar emniyeti bir yorumda bulunmazken, emniyet basın sözcülüğünden bir kişi “Size konuyla ilgili bir şey açıklayamam” dedi.

Nalçik’teki Olimpiyat karşıtı eylemcilerin göz altısının şaşırtıcı olmadığını ifade eden Svoboda radyosu Çerkesçe bölümü muhabiri Ahmed Zaubidov “ Beni şaşırtan, Çerkes Diasporası ve Rusya’da yaşayan Çerkeslerin Olimpiyatlarla ilgili halen ortak bir pozisyon belirlememiş olmalarıdır. Yaşanan şeylerin sebebi aynı zamanda tamamıyla yönetime itaat eden Dünya Çerkes Birliğinin şekilsizliğidir” dedi.

Mitinglerin yasaklanmasının belirli bir kesim vatandaşın anayasal haklarından mahrum bırakılması olduğunu ifade eden Zaubidov “ Eğer eylem katılımcıları izin için başvursaydı zaten izin vermezlerdi. Bu açık” dedi.

Çerkes aktivistlere yönelik önleyici tedbirlerin Olimpiyatlar öncesinde başladığını da hatırlatan Zaubidov “ Bu on kadar Çerkes aktivistin gözaltına alınması, evlerinde arama yapılması ve Krasnodar’da sorgulanmaları şeklinde olmuştu” dedi.

Zaubidov’un düşüncesine göre, Olimpiyatların açılış töreninde Çerkeslerden söz edilmemesi Rusya yönetiminin bu konuyu tamamıyla kapatmak istediğini ifade ediyor.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar