Haber / Kafkasya’da 3-9 Şubat arası olaylar
18:56 12 February 2014
Kuzey Kafkasya’da son hafta kurban sayısı 15 kişi oldu.

Kuzey Kafkasya’da 3-9 Şubat 2014 haftasında yaşanan silahlı çatışmalar sonucunda en az 15 kişi zarar gördü, 14’ü öldü, 1’i yaralandı.

Ölenlerin 10’u yer altı örgüt üyesi – dokuzu Dağıstan’da, 1’i Kabardey-Balkar’da, ölenlerin 4’ü ise sivil, 3’ü Çeçenya’da, 1’i Karaçay-Çerkes’de.

Güvenlik organları mensuplarına saldırı

7 Şubatta Kabardey-Balkar’da güvenlik organı mensupları belgelerini kontrol için bir aracı durdurmak istedi. Şoför, siloviklerin bilgisine göre, polislerin üzerine ateş açtı. Polislerin karşı ateşiyle araç şoförü öldürüldü. Öldürülen kişinin Zolski bölgesi, Zalukokoaje köyünden olduğu ve aktif direnişçi yandaşı olduğu ifade edildi.

Öldürülen kişinin köyünden bir kişi, ölen kişinin adının Muhammed Molov olduğunu ve şüpheli hiç bir işle meşgul olmadığını, öldürüldüğü gün de kayınvalidesini diş doktoruna götürmekte olduğunu açıkladı.

Özel operasyonlar ve antiterör operasyonu

5 Şubatta 06:30’dan itibaren İzberbaş’ta antiterör operasyonu ilan edildi. Şehirde yer altı örgüt üyelerinin saklandığı ifade edilen  bir ev ablukaya alındı. Yaşanan çatışmada üç yer altı örgüt üyesi öldürüldü, bir kişi teslim oldu, silovikler ve sivillerden kayıp verilmedi. Siloviklerin verdiği bilgilere göre, öldürülenler arasında ‘Kadarski’ kundaklama-terör grubu lideri Camaldin Mirzayev ve yardımcısı Yusup Yahyayev de bulunuyor. Direnişçilerin saklandığı ev operasyonda yandı.

6 Şubatta Derbent’te Salman caddesinde bir binanın dairelerinin birinde yer altı örgüt üyesi olduğu ve ablukaya alındığı ifade edildi. Ablukaya alınan dairede direnişçinin yanı sıra üç çocuk ve bir kadın da vardı, onlar evden çıktı. Yaşanan çatışmada direnişçi öldürüldü. Kimliği, Dağıstan’ın Suleyman-Stalski bölgesi sakini Hanmagomed Hanmagomedov olarak tespit edildi.

8 Şubatta 06’dan itibaren Mahaçkale’de Gagarin caddesinde, üçüncü katında yer altı örgüt üyelerinin bulunduğu bir binanın etrafı sarıldı. Yapılan müzakereler sonucunda direnişçilerden biri teslim oldu, diğerleri teslim olmayı kabul etmedi ve ablukayı delerek kaçmaya çalıştı. Yaşanan çatışmada beş ‘Buynaks’ grubu direnişçisi öldürüldü. Öldürülenler arasında ‘Buynaks’ grubu lideri Belgorodski bölgesinden Aleksey Paşentsev, Magomedov Abdurahman-Sugori, Tajutdinov Omar, İbragimov Marat, İsayev Magomed bulunuyor.

Patlamalar ve terör eylemleri

7 Şubat gecesi Urus-Martan bölgesi Alhazurov yerleşim yerinde bir el bombası patladı ve üç kişi öldü. Bir kişi da ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. İlk bilgilere göre, tartışma esnasında dört adamdan biri el bombası çıkardı ve pimini çekti, ardından patlama meydana geldi.

Göz altılar

3 Şubatta Karaçay-Çerkes’li 1987 doğumlu Murat Borlakov iki arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı ve Ust-Cegutinski polis şubesine götürüldü. Bir saat sonra ailesi, Borlakov’un cesedinin bölge adli tıp kurumuna incelenmek üzere götürüldüğü öğrendi. Akrabalarının ifadesine göre, Borlakov’un ölüm nedeni fiziki şiddet ve elektrik şoku verilmesi oldu. Bölge kriminal polis başkanı Murat Karakotov ve iki şube çalışanı Rasul Mamçuyev ve Ansar Laypanov hakkında mahkeme tarafından tutuklama kararı alındı. Haklarında bilinçli olarak sağlığa zarar verme ve yetkiyi aşma suçlaması yapılıyor.

3 Şubatta polisler Nalçik’te üzerinde patlayıcı ve uyuşturucu bulunduğu tahmin edilen bir kişiyi göz altına aldı.

4 Şubatta Mahaçkale’de ekstremizmle mücadele merkezi çalışanları tarafından Asya Magomedova gözaltına alındı. Hakkında yer altı örgüt üyelerine yardım suçlaması bulunuyor.

5 Şubatta Dağıstan’da Kırgızistan’lı Madina Camalutdinova gözaltına alındı. Polisler onu, annesi ile birlikte ülkesine uçmak üzere iken Uytaş havaalanında gözaltına aldı. 7 Şubatta mahkeme kararı ile yer altı örgütüne katılma suçu ile iki ay hapis cezası aldı..

Kayıplar

4 Şubatta Stavropol Kray Mirnıi kasabası imamı Şamil Hubiyev ortadan kayboldu. O gün, Petigorsk müftülüğüne görüşmek için çağrılmıştı ve 14 sıralarına kendi aracı ile müftülüğe doğru yola çıktı. 5 Şubat sabahı aracı boş olarak Kislovodks-Petigorsk yolunda bulundu. Hubiyev’den haber alınamıyor.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar