Haber / Nalçik’te Olimpiyatlara karşı eyleme katılanlar polis tarafından dövüldü
15:14 11 February 2014

7 Şubatta Nalçik’te yapılan Olimpiyatları protesto eylemine katılmış olan Adıge Hekuj-Çerkesya sivil hareketi Başkanı Abubekir Murzakan, eylemin ardından gözaltına alınanlardan üçünün 1 no’lu şubede dövülmüş olabileceğini açıkladı.

Abuberkir Murzakan da diğer bir çok gözaltına alınan kişi gibi ancak 8 Şubat 22:00’de serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlardan 6 Çerkes aktivistin ise halen geçici gözaltı evinde olduğu kaydediliyor.

Murzakan “ Gözaltılar oldukça kaba bir fiziki uygulama ile gerçekleşti. Eylemin kendisi- Çegem köyünde bayrakları taşıyan araç konvoyunun Nalçik’teki Mariya meydanına gelmesi ile gerçekleşti. Meydanda da gözaltılar 14:30 gibi gerçekleşmeye başladı. Beni ayrı olarak FSB mensupları ekstremizmle mücadele şubesine götürdüler ve hiç bir protokol olmadan yaklaşık dört saat 1 no’lu şubenin 4. katında sorguladılar. Daha sonra sorgu 1. katta devam etti. 7 Şubat gecesi 03 sıralarında da geçici gözaltı evine götürdüler” dedi.

Murzakan, daha sonra sabah yeniden 1 no’lu şubeye götürüldüğünü ifade etti.

Murzakan “ 8 Şubat 19’a kadar orada tuttular. Tehdit ettiler. Saat 19’da Meçnikova caddesindeki mahkemeye götürdüler, ardından 22’de serbest bıraktılar. Gözaltında altı aktivist bulunuyor-onlar araç sahipleri” dedi.

Murzakan, kendisinin polislere direnmek, izinsiz miting düzenlemek, toplumsal düzeni bozmak ve araç trafiğini engellemekle suçlandığını söyledi.

Murzakan “ Sorguda bana, neden Olimpiyatlara ve Rusya yönetimine karşı olduğumuzu sordular, Kabardey-Balkar’ın son iki başkanına karşı tavrımızı sordular. Ayrıca inancımızı ve Çerkes milli hareketi hakkında düşüncemizi sordular” dedi.

Murzakan, 8 Şubatta 19 sıralarında mahkemeye götürülürken, diğer gözaltına alınan kişilerin, bazı Çerkes aktivistlerin dövüldüğü bilgisini verdiklerini de kaydetti.

Murzakan “ Diğer gözaltına alınan gençler, 1 nolu şubede, eyleme katılanlardan Ahohov ve Begidov soyadını taşıyan gençlerin dayak yediğine şahit olduklarını söylediler. Anzor Ahohov’un ciddi şekilde dövüldüğünü, Kazbek Tekuşev’in 8 Şubatta sabahtan akşama kadar başında naylon poşetle sandalyede oturduğunu anlattılar. Avas Krsasovski de anlatılanlara göre göz altıları kaydettiği için dövüldü” dedi.

Gözaltına alınan aktivistlerin çoğunluğunun 8 Şubat 23:30’da serbest bırakıldığı SMS ile Kavkazki Uzel’e bildirildi. SMS’i yazan kişi, 6 kişinin halen gözaltı evinde kaldığını bildirdi.

Çerkes aktivisti Murzakan, Nalçik emniyeti yönetiminin aşırı bir şekilde hareket ettiğini ve eyleme katılanların ciddi bir ihlali olup olmadığına bakmadıklarını kaydetti.

Murzakan “ Biz göz altına alalım da, ilgili madde bulunur metodu ile hareket ettiler. Ama söylemeyim ki, gözaltında bize hem yönetim, hem çalışanlar iyi muamele etti” dedi.

Çerkes-Şapsığ İhtiyarlar Konseyi eski başkanı Ruslan Gvaşev, hem Rusya, hem de diasporadaki Çerkes aktivistlerinin protesto eylemlerini anlayışla karşıladığını açıkladı.

Gvaşev “ Bunlar ne vahşiler, ne de ekstremistler. Bunlar, haksızlığa tahammül etmeyen, tavırlarını ifade eden kişiler. Çerkes halkı dağıtıldı. 10 milyon Çerkes Rusya imparatorluğunun hareketi sonucunda vatanından mahrum kaldı” dedi.

Gvaşev “ Biz ilk başta, dedelerimizin mezarlarında bayram yapılamayacağını, bunun dalga geçmek olduğunu söyledik. Daha sonra Çerkeslere, Olimpiyatların açılışında Çerkes faktörünün olacağı sözü verildi. Ancak, açılışta Çerkesler hakkında tek kelime edilmedi. Açılışta ifade edilen Fişt dağı-Adıgelerin dağı. Kelime tam olarak ‘ Dondurulmuş ışık’ anlamına geliyor. Biz, Kuzey-Batı Kafkasya’nın otokton halkı bin yıllardır bu dağda yaşıyor. Burası bizim kutsal dağımız” dedi.

Soçi Olimpiyatlarının açılışında Kafkasya hakkında hiç bir şey söylenmediğini hatırlatan Gvaşev “ Bu tavır bizimle dalga geçmektir. İnsanlar bundan dolayı sokağa çıkıyor. Bugün Çerkes ruhu kaynıyor” dedi . Mevcut durumun sadece yönetimin Çerkes toplumu ile diyaloga başlaması sonucunda çözülebileceğini belirtti.

Kavkazki uzel

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar