Haber / Cem Özdemir: Rusya Hükümetinin değil, sivil toplumunun dostuyuz…
15:22 10 February 2014

Berlin’de Yeşiller/Birlik 90 Partisinin yıllık olağan kongresine katılan Çerkesleri dostça selamlayan Cem Özdemir, kongrede yaptığı konuşmada Soçi olimpiyatlarını ve Rusya’yı eleştirdi.

Cem Özdemir’in kongrede yaptığı konuşmanın bir bölümü şöyle:

Arkadaşlar, bildiğiniz gibi Soçi Olimpiyat Oyunları bugün başlıyor. Bütün sporseverler adına atletlerimize tabii ki başarılar, madalyalar diliyorum. Hepsinden önce de olimpiyatların barış içinde geçmesini.

Ama bu oyunlar herhangi bir yerde yapılmıyor. Sayın Putin, Rusya’nın neredeyse tek kar ve kış görmeyen bölgesini, yani Soçi’yi bu oyunlar için seçme başarısını gösterdi. Bunun ceremesini Soçi’nin doğası ve çevresi çekiyor. Keza homoseksüeller için kaygı duymamızı gerektirecek yeterince neden var.

Ama ben dikkatinizi başka bir insan topluluğuna çekmek istiyorum. Sağımda, bugün için extra buraya gelen bir grup Çerkes var. Bu arkadaşlar Soçi’nin ve Kafkasya’nın yerli halkı ve eminim Soçi’de, geçmişte başlarına gelen felakete dikkat çekilmesini isterlerdi. Olimpiyatları kendi yerli halkları ile barışmak için bir fırsata çeviren Kanada’da da ve Avusturalya’da olduğu gibi.

Bizler demokratik bir Rusya istiyoruz. Bizler Avrupa’ya yakınlaşan bir Rusya istiyoruz. Hepsinden önemlisi de, komşularına saygı duyan, kendisinden korkulmayan bir Rusya istiyoruz. Bu nedenle bizler Rusya’nın dostuyuz. Ama hükümetinin değil, sivil toplumunun dostuyuz. Rusya’nın bütün demokratik güçlerinin ve insan hakları savunucularının dostuyuz…

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar