Haber / ABD Çerkes Lobisi Soçi’yi Kongre gündemine taşıdı
2:25 31 January 2014

Çerkes toplumu ABD lobisinin etkili çalışmaları sonucunda, Soçi olimpiyatları konusu Amerikan kongresi gündemine taşındı.

Kongrenin 29 Ocak 2014 tarihli oturumunda, Kongre Üyesi Bill Pascrell Soçi olimpiyatları ve Çerkes sürgünü konusunu gündeme taşıdı. Bill Pascarel’in Kongrede yaptığı konuşmayı sunuyoruz.

” Sayın başkan, Soçi Olimpiyatları hakkındaki derin endişelerimi bildirmek için söz almış bulunmaktayım. 2014 Olimpiyatları ev sahipliğinin yanlış bir karar ile Soçi’ye verilmesi bir talihsizliktir. LGBT haklarından, terörizm tehdidine varıncaya kadar birçok sorunun yaşandığı ülkeye bu olimpiyatların verilmesi yanlış bir tercihti.

Ancak ben bunların da dışında, pek dikkat edilmemiş bir noktayı tartışmaya açmak isterim: Rusya tarafından Çerkes halkına karşı uygulanan tarihsel kıyıma dikkatinizi çekmek istiyorum.

Çerkesler, Kuzey Kafkasya’nın yerel etnik halklarındandır. Soçi, 18. ve 19. yüzyılda gerçekleşen bir dizi savaş sonucunda Rusya tarafından işgal edilmiş, tarihi Çerkesya’nın sınırlarında yer almakta. Hatta Soçi, Çerkesya’nın son başkenti.

1864’teki işgalin ardından, Rusya tarafından Çerkes nüfusunun %90’ıülkelerinden sürüldü ya da öldürüldü, Çerkesya ise ilhak edildi. Yüzbinlerce Çerkes vatanlarından, bir daha dönmemek üzere koparıldı.

Milyonlarca Çerkes, dünyanın çeşitli bölgelerine diaspora toplulukları halinde yayılmış durumda iken, sadece 700,000 kadar Çerkes, şu anda Rusya Federasyonunun parçası olan tarihi anayurtlarında yaşamaktadırlar.

Bu tarihi bilgilerin ortaya koyduğu gibi, Rus hükümetinin Soçi’yi, kendilerini dünyaya tanıtmak için bir sahne olarak kullanması Çerkes toplumuna karşı büyük bir saygısızlıktır.

Olimpiyatların Soçi’de yapılması kararını kınıyor olsam da, bu yılki Kış Olimpiyatları, Rusya’nın Çerkes halkına ve anayurtlarına karşı yaptığı tarihi haksızlıklarını dünyaya duyurmak için bir fırsat sunuyor.

Bugün, dünyanın her yerinde Çerkesler, anayurtlarına dönme hakkını elde etmek için can atıyor. Kendi kaderlerini tayin hakkı, dil ve kültürlerini yeniden yaşatabilme imkânı talep ediyorlar.

New Jersey’in 9. Kongre Bölgesindeki geniş ve etkin Çerkes-Amerikan topluluğunu temsil ediyor olmaktan dolayı büyük gurur duyuyorum.

Arkadaşlar, Soçi Olimpiyatlarını kınamada ve Çerkes halkının Amerika Birleşik Devletleri’ne katkısını yüceltmede bana katılmanızı arzu ediyorum.”

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar