Haber / Kabardey-Balkar’da anadil tartışması kızıştı
13:18 30 January 2014

Kabardey-Balkar’da sivil toplum aktivistleri, okullarda anadil eğitimi zorunluluğunda ısrar ediyor

Kabardey-Balkar sivil toplum temsilcileri birinci sınıftan itibaren okullarda ana diller Kabardeyce ve Balkarcanın zorunlu olmasında ısrar ediyor.

Konu, Kabardey-Balkar Parlamentosunda 24 Ocakta yapılan ‘Eğitim kanunu’ projesi üzerine yapılan sivil görüşmelerde ele alındı.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Sivil Meclisi Başkan Yardımcısı Lüdmila Fedçenko, görüşmeye katılanlara, dil kanununda ‘Kabardeyce ve Balkarcanın birinci sınıftan itibaren zorunlu ders olarak dahil edilmesi’ konusunda düzenlemeler olmayışından ötürü meclis üyelerinin kaygılarını dile getirdi.

Fedçenko “ Bu tür düzenlemeler önceki kanunda vardı, bunu sadece korumak değil, aynı zamanda toplumdaki hassasiyeti ve gerginliği ortadan kaldırmak için kaliteli şekilde hayata geçirilmesini sağlamak lazım” dedi.

Çerkes milli örgütler koordinasyon konseyi başkanı Muayed Çeçenov konuşmasında, bilim adamları ve bazı sivil toplum temsilcileri milli dillerin iş hayatından, kurumlardan ve yargı uygulamalarından çekildiğini ifade ediyorlar dedi ve “Eğer biz anadillerde eğitimi 7. sınıfa kadar kanunlaştırmazsak, diller-halkın ruhu- yok olacak” açıklamasında bulundu.

Çeçenov’un bu düşüncesi görüşmede konuşanların bazıları tarafından desteklendi ve anadilde tüm derslerde eğitimin hiç değilse 4. sınıfa kadar uygulanması önerisinde bulundular.

Baksan şehrinde Rusça öğretmeni Tamara Abregova konuşmasında, yetişen neslin Rusçayı iyi bilmesi ve sonraki eğitimleri açısından tüm derslerin Rusça olarak verilmesinin önemine dikkat çekti. Abregova “ Ülkede bilimsel terimleri anadillere başarılı şekilde çevirebilecek uzmanlar yok” dedi.

Kabardey-Balkar geçici eğitim bakanı Nina Yemuzova “ Bizim görevimiz tüm çocuklar için kaliteli eğitim için aynı şartları oluşturmaktır” dedi.

Yemuzova’nın ifadesine göre, dil kanununda ilk defa Rusçanın federal standartlara uygun olarak eğitim konusunda düzenleme getirildiğini ifade etti ve “ Anadil statüsü de arttırıldı, ancak anadillerin eğitiminin Rusçanın zararına olmaması lazım. Vatandaşların anadilde eğitim hakkı var, milli okullar, anadil sınıfları oluşturma hakkı var, ancak bunlar ülke yasalarına tabi olacak” dedi.

Bakan Yemuzova, Kabardey-Balkar’da yayınlanan tüm ders kitaplarının federal incelemeden geçmesi gerektiğini de belirtti.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar