Haber / TAKSİ
7:00 23 January 2014

Diasporada Sochi Kış Olimpiyatları muhalefeti iyiden iyiye meşhur bir aldı. Kitleselleşti. Haliyle göreli olarak daha risksiz bir saha haline geldi. Kafkas Dernekleri Federasyonu da Sochi kış Olimpiyatları’na az bir zaman kala iyiden iyiye kalabalıklaşan bu sahneye çıkmaya karar vermiş. Az biraz daha gecikselerdi olimpiyatlar bitmiş olacaktı fakat attıkları Sochi Muhalefeti için küçük kendileri için büyük olduğunu düşünmekte olduğumuz adımları nedeniyle alkışı hakediyorlar. Gerçekten. Fikir teatisi de bize müstehak!

Açılan www.sochifacts.org isimli bir web sayfası bulunmakta.Sochi gerçekleri yani.Yer verilen gerçekler arasında kelime anlamı – vubıh dilinde – “ateşten su” anlamına geldiği belirtilen klorid sodyum içeren Matsetsa’da var. Sitede ayrıca eski Adiğe mezarları dolmenler hakkında da bilgiler mevcut. Tamam tamam. Haklarını yemeyelim. Kbaada’nın tarihinden bahsedilmiş, Çerkeslerin haklı taleplerine de yer verilmiş. Rusya’nın siyasi cinayetleri, gözaltılar, tehditler unutulmuş gibi ama olsun. Dedik ya. Zamanlaması manidar olsa da kendileri için büyük bir adım.

Hazırlanan sitenin yanısıra bir de logosu bulunmakta. Bilindiği gibi bu gibi görsel çalışmalar verilmek istenilen mesajı, ana temayı en kestirme yoldan, özet halde ve dolambaçsız bir şekilde anlatır. Logo aşağıda.

Seçilen renkler ise tanıdık.

Tamam. Renkler belki de dünyanın en çok kullanılan renkleri ve böyle olması tesadüf(kabul, bizde paranoyak adiğeleriz) Yani Rusya bayrağının renklerinden olması tesadüf. Yani olimpiyatları düzenleyen ülkenin. Yani jenositin bugünkü varisinin. Da. Salt, bizim gibi komplo teorisyenlerine argüman vermeyelim diye renkler farklı seçilebilirdi. Seçilmemiş. Farketmemiş olmalarını düşünmek bile istemiyoruz, zira bu renkler daha önce de gündeme gelmişti.

Logoda bulunan metin ise cihan aleme iki farklı dilde haykırarak enternasyonel bir mevzi kazanıyor. Hiç bir şey unutulmadı. Ne unutulmadı Kaf – Fed ? No Sochi yazamazsınız ona tamam. Metin önemli ama. Unutmadık, unutturmayacağız olaylarından vazgeçelim artık lütfen. Lütfen. Please. İki 21 Mayıs etkinliği arasında yapılan üçüncü bir anma organizasyonu ile karşı karşıyayız anlaşılan.

Göze çarpan bir diğer mesaj ise gözyaşı. Bitmek tükenmek bilmeyen gözyaşı. Göz pınarları kurudu Çerkeslerin. Ağla ağla nereye kadar. Sürüldüğüne ağla, soykırıma ağla, asimile edildiğine ağla, ölümlere ağla. Yetmedi birde olimpiyatlara da ağla. Hayır, net ve açık bir karşı duruş sergileyebilsek gene hobi olarak ağlayalım ama o da yok ki.

Sizi tanımasak, hassas politik dengelerden haberdar olduğunuzu bilmesek Sochi Muhalefetini gözyaşlarıyla sulandırmaya çalıştığınızı düşüneceğiz hani.

Yazımızın başlığı ile bütünlüğünü ve Kaf – Fed’in sürecin başından günümüze Sochi Olimpiyatları ile olan ilişkisinin hülasasını son paragrafa sığdırmaya çalışalım.

Olimpiyatların Sochi’de yapılacak olmasının İOC tarafından tescil edilmesinden beri Kaf – Fed’in muhalif harekete mesafeli duruşu aşikar. Kaf – Fed bugün üye dernekleri ve salon organizasyonu gücü ile Çerkeslerin en örgütlü kuruluşu denilebilir. Bu haliyle etrafındaki kalabalığı, cumhuru etkilemesi, liderlik etmesi beklenir. Gelin görünki cumhur Kaf – Fed’e liderlik ediyor ve Kaf – Fed yıllardır çığ gibi büyüyen muhalefet hareketine son kertede katılıveriyor. (Ne şekilde katıldığını anlattık zaten) E öyle olunca da düşünmeden edemiyoruz, Gezi Parkı Eylemleri sırasında yapılan “Ambulansın arkasına takılan taksi “ benzetmesini.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar