Haber / Soçi’de göstermelik Hyde Park
10:00 14 January 2014

Rusya yönetimi Soçi’de aldığı aşırı güvenlik önlemlerini, göstermelik olarak gevşetiyor. Üç aydır izinsiz kuş uçuşuna bile izin verilmeyen Soçi’de olimpiyatların başlamasına bir ay kala göstericiler için özel bir alan belirlendi.

RF Başbakan Yardımcısı Dmitri Kozak, Soçi yönetiminn Olimpiyatlar esnasında yapılacak siyasi eylemler için Hosta sayfiye kasabasındaki parkı ayırdığını açıkladı. Kozak, Olimpiyat merkezlerinin yakınında miting ve değişik toplantıların yapılmasının yasak olduğunu kaydetti.

Kozak “ Hosta pakında insanlar düşüncelerini özgürce, diğer vatandaşların haklarını ve Olimpiyat şartlarını ihlal etmeden ifade edebilecekler. Spor alanlarında, spor merkezlerinde Olimpiyat şartlarına göre siyasi düşüncelerin ifade edilmesi yasak” dedi.

Kozak, şu ana kadar 2014 Olimpiyatları sürecinde yapılması talebiyle herhangi bir miting başvurusu olmadığını belirtti. Kozak “ Umuyoruz ki, başvuru da olmaz, çünkü Olimpiyat Oyunları-siyasi bir olay değil” dedi.

Hosta parkını ziyaret eden Rusya insan hakları yetkilisi Vladimir Lukin, yerin uygun olduğunu ve Olimpiyat alanlarına uzak oluşunun iyi olduğunu, bununla birlikte alana ulaşımın kolay olduğunu kaydetti.

Ağustos 2013’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de Olimpiyatların hazılık ve yapılma sürecinde her türlü miting ve toplantının 7 Ocak-21 Mart 2014 tarihleri arasında yasaklandığıyla ilgili bir karar imzalamıştı.

Ancak 5 Aralıkta FSB yönetimi bu kararda değişiklik yapılması ve Olimpiyatlarla ilgisi olmayan konularda mitinglere izin verilmesi önerisinde bulunmuştu. Kafkas Sivil Toplum kuruluşları ise, alınan bu kararın pratikte çok fazla bir anlam ifade etmediğini söylediler.

Yapılacak mitingler konusunda Soçi yönetiminden izin alınması da yeterli olmayacak. Bunların dışında ayrıca, FSB ve içişlerinden de izin alınması gerekecek.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar