Haber / ABD vatandaşlarına Soçi uyarısı
13:07 13 January 2014

ABD Dışişleri Bakanlığı, Soçi Olimpiyatlarına katılacak vatandaşları için bir seyahat uyarısı yayınlayarak, vatandaşlarını bölgedeki güvenlik riskleri ve yasal durum ile ilgili uyardı.

Bilindiği gibi, Rusya bu olimpiyatları dünyadaki imajı açısından ve Kuzey Kafkasya’ yı kontrolü altında tuttuğunun bir göstergesi ve çok önemli bir PR faaliyeti olarak görüyor.

Bölgeyle ilgili çalışan uzmanlar, Çerkes soykırımının 150. Yılında, soykırım topraklarında gerçekleştirilecek Soçi Olimpiyatlari’nin Rusya’nin istediği şekilde bir imaj tazeleme imkanı vermekten çok, Rusya’daki rejimin tarihsel ve güncel kabahatlarini on plana çıkarabileceği değerlendiriyorlar.

Son günlerde önemli bir çok ülke liderinin Soçi’ye gitmeyeceğini duyurması ve Soçi Olimpiyatlari’nin ABD Dışişleri tarafından vatandaşları için riskli bir etkinlik olacağı uyarısı bu değerlendirmeleri haklı cikartıyor. ABD Dışişleri tarafından yayınlanan notun tamamı şu şekilde;

 

Rusya

10 Ocak, 2014

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’daki 2014 Olimpiyat Oyunlarına katılmayı planlayan Birleşik Devletler vatandaşlarını kişisel güvenlikleri konusunda devamlı surette dikkat etmeleri yönünde uyarmaktadır. Olimpik ve Paralimpik Oyunlar, 7 Şubat – 16 Mart tarihleri arasında Soçi, Rusya’da gerçekleşecektir. Bu seyahat uyarısı 24 Mart 2014 tarihine kadar geçerlidir. Birleşik Devletler vatandaşı ziyaretçiler için Olimpik ve Paralimpik oyunlar ile ilgili tüm detaylı bilgiler Soçi Bilgi Notu’nda (Sochi Fact Sheet) ve web sitemizin Rusya Federasyonu için ülkeye özel enformasyon (Country Specific Information for the Russian Federation) bölümünde mevcuttur. Yurt dışında ikame eden veya yolculuk eden tüm Birleşik Devletler vatandaşlarının güvenlik ve asayiş ile ilgili bilgileri almak için “Akilli Yolcu Programı Kaydi” (STEP)’e başvurmalarını bakanlık şiddetle tavsiye eder.

SAĞLIK HİZMETLERİ:

Olimpiyatlar Soçi’de yapılacak ilk büyük etkinlikdir ve bölgedeki altyapı ile sağlık kapasitesi, Olimpiyatlar için beklenen ziyaretçi kitlesini idare etme noktasında daha önce test edilmemiştir. Birçok Rus bölgesindeki sağlık hizmetleri, ilk hizmet konusundaki pratik ve yaklaşımların farklılığından dolayı batı standartlarından oldukça farklıdır. Seyahat edecekler özel sağlık tahliye ve transferi yada geri dönüş sigortası satın almayı düsünmelidirler.

TERÖRIZM:

Olimpiyatlar gibi büyük toplumsal etkinlikler teröristler için çekici bir hedef oluşturmaktadır. Rus otoriteleri bu doğrultuda Soçi’de yeterli güvenlik önlemleri aldıklarını belirtmektedir. Terörist faaliyetler, bombalamalar ve rehin almalar, Rusya’da, özellikle de Kuzey Kafkasya’da gerçekleşmeye devam etmektedir. 15 Kasım ile 30 Aralık 2013 tarihleri arasında, Volgograd’da (Soçi’den 600 mil uzaklıkta) toplu taşım araçlarını hedef alan üç canlı bombalama eyleminden iki tanesi 24 saat içinde meydana gelmiştir. Son 10-15 sene içerisinde Rus hükümet binalarını, havaalanlarını, otelleri, turistik bölgeleri, marketleri, eğlence merkezlerini, okulları ve konutlarda bombalamalar olmuştur. Ayrıca aynı dönem içerisinde, metro, otobüs, trenler ve tarifeli uçaklar olmak üzere toplu taşıma araçlarını hedef alan saldırılar meydana gelmiştir. Kafkasya Emirliği (2010’da Birleşik Devletler tarafından terörist organizasyon olarak tanımlanan ve Rusca’da İmarat Kavkaz veya İK olarak adlandırılan örgüt) lideri Doku Umarov, Temmuz 2013’de yayınladığı bir video mesajında, sivillerin hedef alınmaması yönündeki önceki emirlerini geçersiz kılarak, Soçi’deki Kış Olimpiyatlari’nin hedef alınması çağrısında bulunmuştur. Kafkasya Emirliği yukarıda bahsi geçen saldırıların bir çoğundan sorumludur. Bu grup, özellikle kayak merkezleri, metro sistemi, hızlı tren, havaalanı ve tiyatro salonundaki eylemleriyle hükümetin dolaylı destekçisi olarak kabul ettiği sivilleri hedef almıştır. Bu eylemlerde batılılar özel olarak hedef alinmamislardir ancak Emirlik tarafından Rusya’nin Kuzey Kafkasya bölgesini kontrol etmeye yönelik çabalarında suç ortağı olarak görülmektedirler.

Soçi’ye gidecek ziyaretçiler, Olimpik tesislerin içinde ve çevresinde polis mevcudunda ve güvenlik önlemlerinde artış göreceklerdir. ABD vatandaşlarına özel olarak yönelmiş bir tehdit söz konusu değildir, ancak ABD vatandaşları kişisel çevrelerine dikkat edip gerekli güvenlik pratiklerini takip etmelidirler. ABD vatandaşlarının ihtiyatlı davranmaları ve toplu taşıma kullandıklarında sağduyulu ve tedbirli davranmaları istenmektedir. Seyahat sırasında, ABD vatandaşları, arkadaşlarına, aile üyelerine ve iş arkadaşlarına bu notların bir kopyasını verebilirler. Birleşik Devletler elçiliği, Olimpiyatlar süresince Soçi’deki güvenlik durumunu takip etmeye devam edecektir. Herhangi bir potensiyel tehdit hakkında özellikli ve güvenilir bir bilgi alındığında, ABD Hükümeti ivedilikle kamuyu bilgilendirecektir. Potensiyel tehlikeler ile ilgili bilgi Elçiliğin web sitesinde ve Dışişleri Bakanlığı seyahat sitesinde bulunmaktadır. STEP programına katılan bireyler bu bilgiyi email olarak da alacaklardır.

SUÇ:

Soçi’deki oyunlara katılmayı planlayan ABD vatandaşları kişisel güvenlikleriyle ilgili devamlı surette tetikte olmalıdırlar. Soçi’deki kriminal eylemlilik karşılaştırılabilir büyüklükteki bir şehir ile benzerdir. Ancak, Olimpik oyunlar gibi önemli bir etkinlik, turistleri hedef almak isteyen suç odakları için önemli bir fırsattır. Seyahat edenler büyük miktarda para ve değerli eşya taşımaktan imtina etmelidir. Olimpik tesisler dışında tek kabul edilen ödeme yolu nakit para olabileceğinden dolayı, paranızı bir otel kasasında tutmak veya parçalara bölerek değişik yerlerinize saklamaniz gerekebilir. Otobüs, tren veya diğer toplu taşıma araçları kullanıldığında, cüzdan, cep telefonu, elektronik eşyalar güvenceye alınmalıdır. Yolcular sadece işaretli taksileri, otel görevlisi tarafından önceden ayarlanmış araçları veya diğer tanınmış araçları kullanmalidirlar. Pasaport, vize, kredi kartları ve diğer önemli belgelerin fotokopileri güvenli bir yerde tutulmalı, böylelikle orijinalleri kaybedildiği veya çalındığı takdirde gerekli bilgilendirme yapılabilmelidir.

GÖSTERİLER:

ABD vatandaşları, gelişmiş güvenlik önemleri olmayan bölgelerde büyük kalabalıklardan uzak durmalıdırlar. Protesto, gösteri veya diğer toplumsal olayların olduğu bölgelerde dikkatli olunmalıdır. Barışçıl niyetlerle yapılan gösteriler bazen tahmin edilemez ve hızlı bir şekilde şiddete dönüşebilir. 10 Ocak’ta, Başbakan yardımcısı Dmitry Kozak, Olimpik tesislerin 7 mil (yaklaşık 11 km) uzağındaki Khost köyünün Olimpiyatlar boyunca yapılacak politik gösterilerin yapılacağı alan olarak saptandığını açıklamıştır. Gösteriler, Olimpiyatlar ile ilgili olmamalı ve organizatörler eylemden önce içişleri Bakanligi’nin bölgesel otoritesinden ve Federal Güvenlik Servisi, FSB’den izin almalıdırlar. Ayrıca Uluslararası Olimpiyat Komitesi yönetmeliğine göre Olimpiyat tesislerinde herhangi bir gösteriye veya politik, dinsel, ırksal propogandaya izin verilmemektedir.

LEZBİYEN, GAY, BiSEKSÜEL VE TRANSEKSÜEL (LGBT) KONUSU:

Haziran 2013’de Rusya Devlet Dumasi, “geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandasi”ni yasaklayan bir yasa geçirmiştir. ABD Hükümeti bu yasanın hem Rusya vatandaşlarına hem de Rusya’daki yabancılara uygulanacağını kavramaktadır. Bu yasayı çiğneyen Rusya vatandaşları 100.000 rubleye (3100 dolar) varan para cezalarına carptirilirlar. Yabancılar benzer miktarda para cezası, 14 gün hapis ve sınır dışı edilmeyle karşı karşıya kalırlar. Bu yasa LGBT eşitliğini kamusal alanda savunmayı bir suç haline getirmektedir ancak başlıca koşullarda somut yasal tanımlardan yoksundur. Rus otoriteleri, “LGBT propagandasi” için çok geniş bir tanımlama yapmaktadır ve hangi eylemlerin “LGBT propagandasi” sayılabileceği ile ilgili anlaşılmaz bir rehber sağlamışlardır. LGBT ziyaretçiler Disisleri’nin LGBT Yolculuk Enformasyon sayfasını (LGBT Travel Information page) gözden geçirmesi gerekmektedir.

Çeviri: Sencer Shumaf

Guşıps

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar