Haber / “SSCB sonrası halk gerginleşti”
12:51 13 January 2014

“Metroda kalabalıkta atılan dirsekler, trafikte yaşanan ‘yol vermeme’ kavgaları, travmatik silahlarla birbirini yaralamalar… Rusya’da halk, son 30 yılda çok ciddi anlamda sinirli, küstah ve hırslı hale geldi…” Bu tespit Rusya Bilimler Akademisi’ne ait.

Rusya Bilimler Akademisi Tıbbi Psikoloji Bölümü tarafından yapılan bir araştırmada, Rusya’da 1981-2011 yılları arasında halkın kişilik özelliklerinde yaşanan değişim mercek altına aldı. Araştırmada, belirtilen dönemde Rusya halkında daha baskın hale gelen özellikler olarak başına buyrukluk, saldırganlık, nefret ve düşmanlık besleme, küstahlık, hırslılık, kindarlık, acımasızlık ve kabalık gösterildi. Diğer yandan araştırmaya göre, aynı dönemde Rusya’da halk daha az disiplinli, güvenilir, dürüst, insancıl, iyi yürekli, merhametli hale geldi.

Rusya Bilimler Akademisi Profesörlerinden Sergey Yenikolopov, 30 yıllık süreçte Rusya’da halkın olumlu kişilik kiözelliklerinin azalarak, olumsuz özelliklerinin daha baskın hale geldiğine işaret etti. Akademisyen, “1981 yılından itibaren halkın saldırganlığı istikrarlı olarak artmıyor, farklı seyirler izliyor.

İlginç olan, ABD’de kriz dönemlerinde, Rusya’nın aksine suç oranlarında artış yaşanmıyor. Bunda, ABD’de zengin-yoksul uçurumunun bizdeki kadar derin olmamasının da etkisi var. 90’lı yıllarda, bir toplumdan başka bir topluma geçiş halkı ürküttü ve değer yargılarına da olumsuz yansıdı” diye görüşlerini dile getirdi.

– www.turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar