Haber / Batı basınında Volgograd eylemleri:”Rusya, tarihi faktörlerin bedellerini ödüyor”
13:31 2 January 2014

Rusya’da yeni yıl öncesi halkı üzüntüye boğan terör eylemlerini dünya basını nasıl yorumladı? İşte Batı basınında Volgograd’daki terör eylemlerine dair çıkan haber ve yorumlar:

The Guardian

Rusya yedi önce Soçi Olimpiyatları’nı düzenleme hakkı elde ettiğinde terör riskinin yüskek olduğu açıktı. Soçi’de güvenlik önlemleri en üst seviyede olsa da, radikallerin Soçi’de de benzer eylemlere girişme ihtimali var. Putin, İslami teröristlerle mücadelede çok iyi sonuç elde edemedi. Bölgede, Putin ve Yeltsin’in hatalarının bedelleri çok ağır oldu. Soçi’de bu bedellerin daha da artmamasını dileyeceğiz.

Independent

Soçi Olimpiyatları’nda İslami tehdit var. Volgograd’da yaşanan terör eylemi, Soçi Olimpiyatları için asıl tehdidin Batı’ın boykotu değil, İslami terör eylemleri olduğunu hatırlattı.

Rusya, bir anlamda, 19’uncu yüzyıldaki sömürge savaşlarının eski bedellerini ödüyor. Maalesef, saldırılar devam edecek gibi görünüyor.

Berliner Zeitung

Putin artık terör tehdidini gerekçe göstererek Soçi’de olimpiyatlar sırasında güvenlik önlemlerini daha da sıkılaştırabilir. Putin, Kafkasyalı ve Orta Asyalı göçmenlere karşı yürütülen mücadeleyi de yine bu gerekçeyle şiddetlendirebilir.

The New York Times

Uluslararası spor etkinliklerinden önce terör tehdidi her zaman var oldu, ancak ev sahibi ülke hiçbir zaman oyunların başlamasına bu denli kısa bir süre kala böyle ciddi terör saldırılarıyla karşı karşıya kalmadı. Teröristlerin neden Volgograd’ı seçtikleri ise henüz aydınlanmadı.

Batı basınında bunlar konuşulurken Putin Yılbaşı Mesajını son anda değiştirdi ve tanıdık ifadelerle Kafkasya’da yeni dönemin sinyallerini verdi;

Putin: “Kökünü kazıyana dek savaşacağız”

Rusya’da Devlet Başkanı Putin’in geleneksel yılbaşı mesajı, ülkeyi sarsan iki terör olayının ardından son anda değişti. Putin’in geçen hafta içinde klasik Kremlin fonu önünde çekilen kutlama mesajı rafa kalktı, Rus lider ülkenin doğu ucundaki Habarovsk şehrinde yeni mesajıyla “teröre karşı etkin mücadele” sözü verdi.

Putin, geleceğe umutla baktıklarını, ülkenin bütünlüğüne yönelik her türlü saldırıya karşı “terörün kökünü  kazıyana kadar” devam edeceklerini söyledi. Putin Japonya’ya yakın Habarovsk bölgesinde gençlerin doldurduğu stüdyoda mesajını verirken, terörde hayatını yitirenler için üzüntüsünü dile getirdi.

turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar