Haber / Kafkasya’da bir haftanın özeti: 15 ölü, 7 yaralı
13:11 31 December 2013

Geçtiğimiz hafta Kafkasya’da yaşanan çatışmalarda 15 kişi öldü, yedi kişi yaralandı.

Kafkasya’da 23-29 Aralık tarihleri arasında meydana çatışmalarda en az on beş kişi hayatını kaybetti, yedi kişi de yaralandı. Öldürülenler arasında güvenlik güçlerince silahlı örgüt üyesi olduğu kaydedilen yedi kişi, yedi sivil ve bir polis yer alıyor. Dağıstan, Kabardey-Balkar ve Stavropol kayıpların yaşandığı bölgeler. Kavkazki Uzel’in derlediği çatışma, bombalı saldırı, operasyon ve gözaltı olayları:

23 Aralık

Kabardey-Balkar güvenlik güçleri, Baksan bölgesinde Kafkas otobanına bir kilometre uzaklıkta Mahagaps yönüne doğru giden bir şüphelinin dur ihtarına ateşle karşılık vermesi üzerine öldürüldüğünü açıkladı.

24 Aralık

İnguşetya’nın Sunjen bölgesi Orconikidze kasabasında Ramazan Zurabov adlı bir polis evinin bahçesinde kimliği belirsiz bir kişinin silahlı saldırısında yaralandı. Soruşturma organları saldırıyı Hasan Hatsiyev adlı direnişçinin gerçekleştirdiği üzerinde duruyor.

Baksan’ın Psıhurey köyünde silahlı örgüt üyesi oldukları tahmin edilen iki kişi, geleneksel yöntemlerle hastaları tedavi ettiği söylenen Olga Didanova adlı kadını evinde öldürdü.

Dağıstan’ın Şamil bölgesinde bir vatandaş kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.

Nalçik’te bir kişi silahlı örgüt üyelerine kalacak yer ve araç sağladığı şüphesiyle gözaltına alındı.

25 Aralık

Dağıstan’ın Hasavyurt bölgesi Mutsalaul köyünde kimliği belirsiz kişiler bir eve silahlı saldırı düzenledi. 11 yaşında bir kız çocuğu ve annesi öldürüldü, evde bulunan adam ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Dağıstan’ın Buynaks kentinde şüpheli bir araç içindeki bulunan kişilerle polisler arasında meydana gelen çatışmada iki polis yaralandı, Murad Mamayev, Abubakar Bammatov ve Yusupgaji Kamilov adlı üç direnişçi zanlısı öldürüldü.

Dağıstan’ın Derbent şehrinde bölge soruşturma şubesinde görev yapan bir polis spor salonundan çıktığı anda kimliği belirsiz bir kişi tarafından vurularak öldürüldü.

Çeçenya’nın Nadtreçni bölgesi Znamensk yerleşim yerinde bir kişi patlayıcı ve silah ve bulundurmaktan gözaltına alındı.

26 Aralık

Dağıstan’ın Suleyman-Stalski ile Gereyhanov bölgelerinde 21:40’da terörle mücadele operasyonu ilan edildi. Kuşatma altına alınan evde bulunan direnişçi, anne-babası ve kız kardeşini dışarı çıkardı, ardından polislerle girdiği çatışmada öldürüldü. Öldürülen kişinin ‘güney’ direnişçi grubu üyesi Madrid Babahanov olduğu açıklandı.

Nalçik’te 2. emniyet toplumsal güvenlik şube başkanı aracına bağlanmış olan patlayıcıyı tespit etti. Olay yerine gelen uzmanlar el yapımı bombayı imha etti.

27 Aralık

Dağıstan’nın Hasavyurt bölgesinde kimliği belirsiz kişiler RF Soruşturma Komitesi sorgu hakimi ve bölge polisinin içinde bulunduğu araca ateş açtı. Saldırı sonrasında araçtaki iki kişi de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Hasavyurt bölgesi Petrakovski köyü yakınlarında düzenlenen operasyonda İslam Atiyev adlı bir direnişçinin öldürüldüğü bildirildi.

Pyatigorsk-Çerkesk yolunda, trafik polis şubesi önünde bir araç havaya uçuruldu. Yoldan geçmekte olan İlya Çiharev ve Ruslan Harikovski, Sergey Nesınov adlı üç vatandaş öldü. Güvenlik güçleri patlayıcının yaklaşık 50 kg TNT tahrip gücünde olduğunu açıkladı.

Çeçenya’nın Vedeno şehrinde 27 yaşındaki bir vatandaş örgüt üyeliği şüphesiyle gözaltına alındı. Sorguda, 2009’da bir kaç defa Gakayev birliği üyesi Suleymanov’a yiyecek ve giyecek götürdüğünü itiraf ettiği kaydedildi.

28 Aralık

Hasavyurt karakoluna ateş açıldı. Mermiler polis şubesinin önündeki park halindeki araca isabet etti, ölen ya da yaralanan olmadı.

29 Aralık

Suleyman-Stalski’de sabaha karşı gerçekleştirilen operasyonda Zaur Peydiyev adlı bir direnişçinin öldürüldüğü bildirildi.

Dağıstan’ın Kizilyurt bölgesinde terörle mücadele operasyonu ilan edildi. Çatışma ya da operasyonunun iptaliyle ilgili bilgi gelmedi.

Derbent’te Sovyetski caddesindeki Panorama ve Gagarin caddesindeki Orfey marketlerinde aynı anda patlama meydana geldi. Ölen ya da yaralanan olmadı. Alkol sattıkları için hedef alındığı tahmin edilen marketler ciddi hasar gördü.

Hasavyurt bölgesinde, Endirey-aul köyü yakınlarındaki Karavan isimli kafenin sahibi Guseyn Guseynov öldürüldü. Soruşturma komitesi Guseynov’un alkollü ürünlerin satışına son vermesi konusunda defalarca tehdit aldığını kaydetti.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar