Haber / Moskova’da Kafkasya mitingi ne getirir?
18:30 26 December 2013

Uzmanlar Moskova’da yapılması planlanan İslamofobya ve Kafkasofobya karşıtı eylemle ilgili görüşlerini paylaştı.

24 Aralık’ta Moskova’da yapılan basın toplantısında, çoğunluğunu Dağıstanlı aktivistlerin oluşturduğu bir grup sivil toplum adamı, 26 Ocak’ta Moskova Manej meydanında Müslümanlara ve Kafkasyalılara uygulanan ayrımcılık ve nefret suçlarına karşı bir eylem yapacaklarını açıkladı.

Miting izni için Moskova belediyesine 11 Ocak’ta başvuru yapılacak. Miting organizatörleri düzenledikleri basın toplantısında, eylemin amacını ‘birlikte yaşam için konusunda toplumsal mutabakat’ olarak belirledi. Aktivistlerin düşüncesine göre, ‘mutabakat’ sürecine devletle bağlantısı olmayan tamamen sivil örgütlerin dahil olması gerekiyor.

Kafkasya siyaseti ve sivil toplumundan tanınmış isimler söz konusu eylemi ve olası sonuçlarını değerlendirdi.

Malaşenko: Miting öfkeyi tetikler

Kafkasya siyasetinin uzman isimlerinden Karnegi araştırma merkezi üyesi Aleksey Malaşenko, Moskova’da yapılması planlanan mitinginin çözüme katkı sunmanın aksine, olumsuz sonuçlar doğuracağını savundu.

Malaşenko “Miting yerine, her ortamda konuşmaya hazır Kafkasyalı sivil toplum liderleriyle Rus milliyetçileri karşı karşıya getirecek iyi bir organizasyon yapılmalı. Birbirine karşı eylemler yapmaktansa kozlarını paylaşsalar daha iyi. Miting ayrışmayı ve öfkeyi tetikler. Bir taraftan bu eylemi gerçekleştirmek isteyen insanları anlıyorum, diğer taraftan bunun kendilerine fayda getirmesinden ümitli değilim” dedi.

Dağıstanlı uzmanlar ne diyor?

Çernovik gazetesi yazarlarından Magomed Magomedov, Moskova’da yapılması planlanan mitingle ilgili olarak bildiri metninin içeriğini görmek gerektiğini belirtti. Magomedov, “Her kitlesel eylem, toplum tarafından devlete yaşamın belirli bir alanında çözülmemiş problemler olduğu sinyalini verme amacını taşır. Katılımcı sayısı önemli değildir, yüz kişi ya da yüz binler, eğer insanlar sokağa çıkıyor ve dini inançları doğrultusunda yaşamakta sorunlar olduğunu dile getiriyorsa, bu demektir ki devletin bu alanda ihmali var demektir” dedi. Magomedov’a göre, eylemin öncüleri arasında sadece dindar aktivistler değil, seküler eğilimli Kafkasyalı gençler de var ve protesto düşüncesi sadece dini saiklere dayanmıyor.

Haftalık Nastoyaşi Vremya’nın eski yazı işleri müdürü Hanjan Kurbanov mitingin yersiz olduğunu düşünüyor. ‘Rusya’da devlet düzeyinde İslamofobya ve Kafkasfobya yok’ diyen Kurbanov şu açıklamada bulundu: “Eylemin olumsuz sonuçlar vereceğine dair kesin konuşamam ama faydası olmayacak. Dikkatleri gereksiz yere Kafkasya üzerine çekmenin anlamı yok. Sorunların mitingler aracılığıyla değil diyalogla çözülmesi lazım. Kafkasyalıların Moskova’daki mitingi toplumun bir kesimi tarafından tehdit olarak kabul edilebilir ve Kafkasya karşıtı milliyetçilerin eylemlerini tahrik edebilir. Müslümanların problemleriyle ilgilenen mekanizmaları, sivil toplum örgütleri var. Müslümanların menfaatlerini hukuk çerçevesinde, kapalı bir sosyal grup olarak değil, bireysel olarak çözmeyi öğrenmesi gerekiyor”.

Kafkas Halkları Kongresi: Olimpiyatlar bitene kadar kitlesel eylemlere karşıyız

Moskova eyleminin öncülerinden Abakar Abakarov Kafkas Halkları Kongresi genel kurul üyesi. Kongre, Abakarov’un 10 Aralık’ta yapılan genel kurulda eylem konusunu gündeme getirdiği, fakat önerinin kabul görmediğini açıklamıştı.

Tartışmaların kesilmemesi üzerine Kafkas Halkları Kongresi Başkanı Ali Totorkulov da konuyla ilgili bir açıklamada bulundu ve “Kafkas Halkları Kongresi, bazı medya organlarında ve sosyal ağlarda ifade edildiği gibi Moskova’da yapılması planlanan İslamofobya ve Kafkasfobya karşıtı mitinginin organizatörü veya destekçisi değildir” dedi.

Kafkas Halkları Kongresi Soçi 2014 Kış Olimpiyatlarının bitimine kadar kitlesel eylemler yapılmasını istemiyor. Totorkulov şunları söyledi: “Kafkasya karşıtı düşüncelerin tahrik edilmesi yirmi yıldır devam ediyor. Kararlı şekilde, ülkeyi dağılmaya ve yeni büyük trajedilere sürükleyen bu eğilimlerin yok edilmesinden yanayız. Sorunun varlığını kabul etmekle birlikte, Olimpiyatlar öncesinde ülkemizin dağılmasını isteyen güçlere malzeme olmak istemiyoruz. Söz konusu eylemin organizatörlerini de mitingden vazgeçme çağırıyoruz”.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar