Haber / Pussy Riot üyesinden Soçi’yi boykot çağrısı
18:58 24 December 2013

Rus punk grubu Pussy Riot’ın bir üyesi, hapisten çıktıktan saatler sonra yabancı ülkelere Rusya’da yapılacak Kış Olimpiyatları’nı boykot etmeleri çağrısında bulundu.

Nadezhda Tolokonnikova, kendisinin hapisten çıkmasını sağlayan af yasasını reddedip “kozmetik bir adım” olarak niteledi.

Kendisi gibi serbest bırakılan grup arkadaşı Maria Alyokhina ise hapis sisteminde daha kapsamlı reformların yapılması gerektiğini söyledi ve hükümet karşıtı eylemlere devam edeceğine söz verdi.

Pussy Riot üyeleri 2012 yılında Moskova’da bir katedralde protest şarkılar söyledikten sonra hapsedilmişti.

Birçok Rus’un “dine hakaret edici” nitelikte bulduğu olay Ortodoks Kilisesi tarafından da kınanmıştı.

Ama grup üyelerinin “dine olan nefretin azmettirdiği holiganlık” suçlamasından hüküm giymesi insan hakları grupları, muhalefet eylemcileri ve yabancı siyasetçilerce eleştirilmişti.

Geçen hafta kabul edilen af yasasıyla 20 bin mahkûm serbest bırakıldı.

Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bir zamanlar ülkenin en zengin işadamı olan Mihail Hodorkokvski’yi insani nedenlerden dolayı affetmişti.

‘Totaliter makine’

Her iki Pussy Riot üyesi de muhalif duruşlarının yumuşamadığını açıklarken hapis reformu için çalışacak bir insan hakları kuruluşu kurmaya söz verdi.

Siberya’da bulunan Krasnoyarsk’taki bir hapishane hastanesinden serbest bırakılan Tolokonnikova hemen Soçi’de yapılacak Kış Olimpiyatları’nın boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Tolokonnikova “Bugün olan şey – birkaç kişinin cezalarının bitmesine aylar kala serbest bırakılması – kozmetik bir adım. Buna Hodorkokvski’nin durumu da dahil. Onun da cezasından geriye fazla kalmamıştı. Bu akıl almaz bir durum.” dedi.

Punk sanatçısı daha fazla kişinin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Tolokonnikova “Dürüstlük namına boykot çağrısı yapıyorum. [Batılı hükümetlerin] sırf Rusya’dan gelen petrol ve doğalgaz uğruna teslim olmamasını istiyorum.” dedi.

24 yaşındaki sanatçı Rus devletini “totaliter makine” olarak niteleyip hapis reformunun tüm Rus toplumunun reformu için başlangıç noktası olacağını söyledi.

Nizhny Novgorod şehrinde serbest bırakılan Alyokhina ise Rus televizyonuna yaptığı açıklamada affı “saygısızlık” olarak niteledi.

Alyokhina “Benden bir tercih yapmam istemiş olsaydı kesinlikle hapiste kalmak isterdim.” dedi.

Rusya’nın “çocuklara eşcinsel propaganda yapılmasını” yasaklayan kanunu kabul etmesinin ardından insan hakları grupları Soçi Kış Olimpiyatları’nın boykot edilmesi çağrısı yapmaya başlamıştı.

Eşcinsel sporcular kanunun kendilerinin aleyhinde kullanılacağından endişelendiklerini söylediyse de Rusya cumhurbaşkanı Putin daha sonra eşcinsel sporcuların Rusya’ya gelebileceğini ve içtenlikle karşılanacaklarını söylemişti.

http://www.bbc.co.uk/turkce

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar