Haber / 28 Şubat Davasında Tutuklu Sanık Kalmadı
18:10 19 December 2013

28 Şubat davasında Eski Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in de aralarında bulunduğu tutuklu beş sanık adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Bir’le birlikte Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, Eski Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, Emekli Orgeneral İdris Barış Koralp, Emekli Tümgeneral Kemal Deniz de tahliye edildi.

Böylece davada tutuklu sanık kalmadı.

Dava 103 kişi hakkında 28 Şubat 1997 sürecinde hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla açılmıştı.

Ne olmuştu?

28 Şubat 1997’de yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı dokuz saat sürdü. MGK, “laikliğin Türkiye’de demokrasi ve hukukun teminatı olduğunu” sert bir şekilde vurguladı. 4 Mart’ta Başbakan Necmettin Erbakan, MGK kararları yumuşatılmazsa imzalamayacağını söyledi ancak 13 Mart’ta kararları imzaladı.

7 Haziran’da Genelkurmay, irticai faaliyetleri desteklediğini iddia ettiği firmalara ambargo koydu. 10 Haziran’da Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkan ve üyeleri Genelkurmay Başkanlığı’na çağrılarak kendilerine irtica konusunda brifing verildi.

18 Haziran’da Erbakan başbakanlıktan istifa etti. 19 Haziran’da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a verdi. Yılmaz, Bülent Ecevit ve Hüsamettin Cindoruk’la birlikte ANASOL-D hükümetini kurdu.

28 Şubat ile ilgili soruşturma, olaydan 15 yıl sonra başladı. Savcı Bilgili’nin yürüttüğü soruşturma kapsamındaki ilk gözaltılar 12 Nisan 2012’de başladı.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar