Haber / Kafkasya yaşam kalitesi ölçümünde son sıralarda
16:35 18 December 2013

Rusya Federasyonu birimlerinin yaşam kalitesi ölçümünde Kafkasya cumhuriyetleri son sıralarda yer aldı.

Ria reyting ajansı tarafından yürütülen araştırmaya göre, Rusya’da yaşam kalitesi sıralamasında son on sırayı Kafkasya cumhuriyetleri ve güney Sibirya bölgeleri paylaştı.

Söz konusu araştırmada Rusya İstatistik Kurumu, Sağlık Bakanlığı, Bölgeler Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Rusya Bankası, Spor Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığının 2012 verileri kullanıldı. Çeçenya bazı göstergelerine açık ulaşım olmadığından sıralamaya dahil edilmedi.

Ölçüm 10 grupta toplanan ve yaşam kalitesini etkileyen 61 göstergeye göre hesaplandı. Bunlar arasında gelir seviyesi, konut şartları, sosyal altyapı, çevre ve hava şartları, güvenlik, demografi, sağlık ve eğitim seviyesi, ulaşım altyapısı, ekonomik gelişim seviyesi, küçük çaplı işletmelerin gelişim seviyesi gibi göstergeler bulunuyor.

Araştırma sonucuna göre son sırada Tuva yer alıyor. En gelişmemiş on arasında yer alan diğer bölgeler: Kalmık, Altay, İnguşetya, Karaçay-Çerkes, Buryatiya, Kurgansk, Kabardey-Balkar, Zabaykal ve Dağıstan. Bu bölgeler içinde sadece İnguşetya ilerleme kaydetti ve 81. sıradan iki basamak yükseldi. Diğerleriyse yerinde saydı ya da 69. sıradan 73’e gerileyen Dağıstan gibi düşüş gösterdi.

ajanskafkas.com

Yorumlar (1)
  1. Bulent Jane on said:

    Burada Rusya’yi suclamamak gerekir. Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerinde, rusvet, iltimas, klan iliskileri, mafia, haracci ceteler ekonominin, kucuk isletmelerin gelisiminde bir engel.Egitim rezalet. Krasnodardaki bir is ilaninda “Maykop Universitesi mezunlari basvurmasin” yaziyordu. Kuzey Kafkas Federal Okrug’unun gelistirilmesi icin ayrilan butce(ekstra butce) 7 milyar dolari geciyordu. Okrug’un yaklasik 7 milyon nufusu oldugunu dusunursek, miktarin ciddiligi ortaya cikar.

HABER / En Çok Okunanlar