Haber / Çerkesler anadilde eğitim ve tv kanalı istiyor
22:15 15 December 2013

Ankara Güvenpark’ta basın açıklaması yaparak anadilde eğitim ve Çerkesce televizyon kanalı talebini dile getiren Çerkesler, ayrıca parti kurma aşamasında olduklarını bildirdi.

Çoğulcu Demokrasi Hareketi ve Çerkes Hakları İnisiyatifi, anadilde eğitim ve Çerkesce televizyon kanalı talebiyle Güvenpark’ta basın açıklaması yaptı.

Çerkesler, eylem boyunca “Tüm halklar kardeştir, haklar eşittir”, “Anadil hakkımız engellenemez”, “Yok denenler uyandı, Ankara’ya dayandı”, “Eğitim sistemi eritme amaçlı” sloganlarını attı.

Çoğulcu Demokrasi Hareketi Eşbaşkanları Kenan Kaplan ve Murat Özden, eylemde bir açıklama yaptı.

Açıklamada, dünyada 197 ülkede 6 bin civarında dil olduğu belirtilerek, “Bu da hemen tüm ülkelerde tek dilli değil, çok dilli olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Bu durumda, önümüzde dil ve kültürlerin yan yana veya iç içe bir arada yaşadığı ve yaşamak zorunda olduğu gerçeğini kabul etmekten başka bir seçenek yoktur. Öyleyse özgürlük, eşilik ve adalet kavramlarına yakışır şekilde, herkesin ana dilini kullanma şekline sonsuz saygı göstermek her medeni insan ile çağdaş demokratik devletlerin boynunun borcudur” denildi.

HALKLAR YOK SAYILDI

Azınlık haklarının devlet güvencesi altında olması gerektiği belirtilen açıklamada, ancak Türkiye’nin gerçekleri idrak edemediği ifade edildi. Açıklamada, 1924 anayasası ile sadece Rum, Ermeni ve Yahudilerin azınlık olarak kabul edildiği, geri kalan tüm halkların etkin Türk hanesine yazılarak yok sayıldığı kaydedildi. Hakim dil dışındaki tüm etnik dillerin de yok edilmeye çalışıldığı hatırlatılan açıklamada, Türkiye’de demokratikleşme sürecinin “devletle Kürtler arasında halledilecek bir sorun gibi” ortaya konulduğu, Çerkesler, Lazlar, Boşnaklar, Gürcüler, Arnavutlar ve diğer etnisite ve inanç gruplarının süreçten dışlandığı vurgulandı.

ÇERKESLER PARTİ KURUYOR

Açıklamada, “Çoğulcu demokrasi hareketi olarak bunu kesinlikle kabul etmiyor, şiddetle reddediyoruz. ÇDH, sistem tarafından dışlanan, görmezden gelinen tüm kimlikleri kucaklamak amacıyla yola çıkmış olup, bu misyonuna uygun olarak en geç 2014 Eylül ayında partileşecek ve bunun mücadelesini siyasi platformda verecektir” ifadeleri yer aldı.

Dilin korunması için eğitim dili olması ve güçlü bir medyaya kavuşturulması gerektiği ifade edilen açıklamada, “T.C hükümetini basiretli davranmaya, anadili ağırlıklı çift dilli eğitimi dikkate almanın yanı sıra, talep eden her anadili grubuna TRT bünyesinde bir radyo ve tv kanalı tahsis etmeye davet ediyoruz” denildi.

http://www.etha.com.tr/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar